Skocz do zawartości

[stery i kierownica] Poszukiwania do lekkiego XC, maratonów MTB i bikepackingu

rooted.manatee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję do On one Inbred'a (29er ze sztywnym widelcem) sterów i kierownicy. Chciałbym wydać na całość do 400zł. Stery powinny być typu ahead 1-1/8 cala, a kierownicę chciałbym prostą, o rozmiarze >700mm.

Rower przeznaczony będzie do lekkiego XC, maratonów MTB i bikepackingu. Mostek mam Race Face Atlas 50mm (ma 0st. wznios).

Czy możecie coś polecić w tych pieniądzach?

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki Tomek.

Zastanawiałem się nad nimi. Te też rozważam:

http://allegro.pl/fsa-the-pig-stery-1-1-8-mtb-bmx-freeride-i6652844281.html

http://allegro.pl/fsa-stery-orbit-mx-czarne-1-1-8-cyklomania-i6795462313.html

http://allegro.pl/cane-creek-ten-ec-34-stery-klasyczne-1-1-8-zewnetr-i5848765543.html

Niestety im więcej wydam na stery, tym mniej będę mógł przeznaczyć na kierownicę. Wydaje mi się, że lepiej kupić droższą kierę niż stery (no chyba, że się mylę).

Napisano

W "karbonowy.pl" są kierownice Aerozine 710mm. 

A co właściwie dla Ciebie znaczy lekka? Bo akurat w przypadku kierownic, szczególnie tej szerokości to niestety tylko karbon jest w dobrej wadze. Spędziłem ostatnio kilka dni na kopaniu w internecie i nie znalazłem nic wartego uwagi w "ludzkich" pieniądzach.

Napisano
A co właściwie dla Ciebie znaczy lekka?

Chodziło mi o "lekkie XC", a nie o lekką kierownicę. :)

Na wadze aż tak mi nie zależy, chociaż karbon zachęca mnie tłumieniem drgań.

Aha. Dodam, że średnica mocowania w mostku wynosi 31,8mm.

Napisano

No chyba że tak  :thumbsup: Fajny jest Ritchey Comp i Pro Koryak. Obydwie w okolicach 130 zł, waga ~270 przy rozmiarze 700-720.

Jest jeszcze Accent Execute, trzeba powiedzieć że naprawdę fajna seria im wyszła.

Jeżeli chodzi o karbon to może być ciężko zmieścić się w budżecie  :whistling:

Napisano

Dzięki Filip. Ten Pro Koryak już wcześniej mnie zainteresował. Przeczytałem kilka opinii i widzę, że parę wiarygodnych użytkowników go polecało.

Myślę, że zdecyduje się na stery Cane Creek Forty EC34 i kierownicę Pro Koryak. Zmieściłbym się w założonym budżecie.

Poczekam jeszcze z chwilę z zakupem. Może się jeszcze jakieś interesujące propozycje pojawią. :)

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

Dwie może mało istotne rzeczy ale odnośnie bikepackingu i mtb z dużym kołem. Nie wiem jaka masz sterówkę wysoką i jak duży ładunek i jak chcesz wozić na kierownicy ale ostrożnie bym podchodził do taniego carbonu, a drogi zdecydowanie oklejał porządną folią w miejscach podwieszania ładunku. Druga rzecz to miejsce między kołem a oponą. Przy sztywnym widle jest go trochę więcej ale... jesli miałbyś dwie kierownice do wybory - niby płaską (czyli wznios rzędy 15mm) a naprawdę płaską albo jeszcze lepiej - ujemną to bierz tą drugą. Przy tej samej wysokości dłoni daje więcej miejsca na bagaż pod spodem.
Tak jak pisałem - może to u Ciebie mało istotne ale jednak wolę wspomnieć. Sam potrzebowałem wiele czasu i kilometrów by zrozumieć jak ma wyglądać prawie idealny rower do bp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...