vader696 Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć, jestem na finiszu serwisu mojego RockShox 30 Gold TK Solo Air 29". Na samym początku wrzuciłem gąbki do alkoholu izopropylowego, gdzie poleżały dobrą godzinkę. Jednakże nadal są mega brudne (smar z brudem) i nie mogę się ich doczyścić. Stwierdziłem, że poczekam parę dni na końcowe złożenie i kupię nowe. Niestety nie mogę znaleźć 30mm, tylko 28 / 32 mm. Macie jakiś sprawdzony serwis/sklep gdzie można dostać same gąbki? Reszta części jest ok. Dzięki, Mateusz Gąbki wyglądają trochę lepiej niż jak na tym zdjęciu, wrzuciłem je jeszcze do alkoholu izopropylowego. Szukać i wymieniać czy zostawić? http://serwisbajka.pl/serwis-rock-shox-xc32/ Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez vader696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 A nie mozesz wywrocic na drugą strone tym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Najlepiej płukać w oleju w jakim będą pracować. W innych środkach lubią napuchnąć. Albo umyć wodą i wysuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader696 Napisano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Z odwroceniem na lewą stronę, wew. średnica to 30 a zew. około 36/8mm, wiec raczej średnio to będzie działać, np i odkształca się do pierwotnego stanu. Samą wodą myć smar to kiepski pomysł. Mogę ostatecznie namoczyć w oleju i założyć. Napisałem do 2 serwisów gdzie maja gąbki 28 i 32mm, czy nie mają gdzieś 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Nic nie wywracaj. Poza moczeniem w oleju to je jeszcze ściskaj, żeby ten brud wypłukać. Ściśnij, namocz, ściśnij, namocz... i tak do skutku. Delikatnie na całym obwodzie, tak jakbyś chciał z 5mm uszczelki zrobić płaską. Nic im się nie stanie, po chwili wrócą do pierwotnego stanu. Jak będą czyste to zostaw na chwile, niech nasiąkną i załóż już bez ściskania. Ostatnio sam to przerabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 jest taki preparat jak brudpur. Przyda się też w kuchni czy ogólnie w gospodarstwie domowym. Co do gąbeczek - zapytaj Piotra(Activia) może Suntour produkuje jakieś o średnicy 30 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Raz - Tak jak pisal Brombosz, moczysz w oleju i sciskasz w szmacie czy reczniku papierowym i tak w kolko, az popusci, bo czyste to one nie beda Dwa - jezeli tak wygladaja po myciu w iso, to jesli nie bedzie poprawy, to obracasz na druga strone i jak nie masz na wymiane to spokojnie sezon pojezdza. Robilem tak przy 30 czy 32mm i bylo bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Ja swoje myłem w wodzie z mydłem i domyły się bez problemu, a wyglądały jak na zdjęciu. Po wyschnięciu namoczyłem w oleju i wcisnąłem na swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader696 Napisano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 U mnie woda z mydłem nie pomogła. Spróbuję jutro z olejem, dzięki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 ale zdajesz sobie sprawę, że gdy obrócisz gąbkę na drugą stronę to będziesz miał taki sam wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 ale zdajesz sobie sprawę, że gdy obrócisz gąbkę na drugą stronę to będziesz miał taki sam wymiar? To trochę tak, jak skarpety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 ale zdajesz sobie sprawę, że gdy obrócisz gąbkę na drugą stronę to będziesz miał taki sam wymiar? No nie do końca tak jest. Wymiar niby ten sam ale jest duża szansa, że podczas pracy amortyzatora, gąbka będzie chciała się obrócić do pierwotnej pozycji. To nie jest wycięty pasek, złączony w kółko, żeby tak można było sobie obracać. Porównać to można do obracania dętki, niby się da ale działać to będzie słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Zrobiłem tak ze wywróciłem. Zdam relacje przy kolejnym serwisie. Po kąpieli w izo pianka tak zwiększyła swoj rozmiar ze po wywróceniu i kapieli w oleju nie chciała wrocic do poprzedniej pozycji a włożyć ja było ciężko. No ale nie wiem jak to bedzie się zachowywać później. zobaczymy. Serwis olejowy to chwila moment Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felt100 Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 U mnie ciepła woda i mydło typu Biały Jeleń zrobiły robotę, ale jak piszesz, że nie pomogło to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 No nie do końca tak jest. Wymiar niby ten sam ale jest duża szansa, że podczas pracy amortyzatora, gąbka będzie chciała się obrócić do pierwotnej pozycji. To nie jest wycięty pasek, złączony w kółko, żeby tak można było sobie obracać. Porównać to można do obracania dętki, niby się da ale działać to będzie słabo. Chyba zartujesz.....NIe robilem tak 2-3-5 x, tylko znacznie wiecej i nigdy ale to nigdy zadna gabka nia miala ochoty wrocic z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader696 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Potraktowałem dzisiaj uszczelki dobre 30min w oleju - kręcąc (uciskając) je w słoiku, później opłukiwałem ciepłą wodą z mydłem. Jedna ok, druga trochę lepiej, chociaż z połowy nie chce zbytnio zejść... Także zakładam EDIT: Amor już złożony i napompowany, wszystko wyregulowane. Jak trochę przeschnie bo obecnie leje, to zobaczymy jak całość działa w terenie. Dzięki za odzew. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez vader696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jak trochę przeschnie bo obecnie leje, to zobaczymy jak całość działa w terenie. A co Ty z cukru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader696 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) A co Ty z cukru? Nie ale ostatnie 1.5tyg walczyłem z chorobą i kończę antybiotyk W każdym razie śmiga jak należy. Teraz to samo trzeba zrobić z kolegi Rebą Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez vader696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Gąbki 30 mm ma Harfa ale sprzedawane są w zestawach. Zawsze można kupić na zapas, ew. może oddadzą jeden komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader696 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Póki co założyłem obecne, pewnie kupię cały zestaw serwisowy po tym sezonie i wymienię już wszystko. Chyba, że gdzieś znajdę same gąbki to może się skuszę o wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 24 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 ew. może oddadzą jeden komplet Ta, oddadzą... Grzesiek, nie czarujmy się, obaj pracujemy w branży i obaj wiemy jak się współpracuje z Harfą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Chciałem być dyplomatą ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi