Abdullah Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Witam, zlapalem dzisiaj gumę w moim hornecie z 2015. Mam oś 12mm która za nic nie da się odkręcić. Ostatni taz było to robione nieco ponad mieisąc temu w serwisie, kiedy w drodze do szkoły odkręciła mi się kaseta. Próbowałem mocno imbusem ale tylko wyrobilem nieco gwint. Iść z tym do tego samego serwisu czy jest na to jakiś patent ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Gwint się wyrobił? Gniazdo chyba nie gwint. Patrząc na oś to nie ma tam nic skomplikowanego. Dobry klucz i powinno puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiChomik Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Właśnie dlatego rower serwisuje się we własnym zakresie, a jak już z braku innej opcji trzeba oddać do "serwisu", to potem trzeba przeserwisować serwis po swojemu, żeby mieć pewność, że rower się nie posypie. Polska. Odkąd autoryzowany serwis Shimano w centrum rowerowym tak mi przykręcił tarczę hamulcową pod CL, że aż piasta zaczęła trzeszczeć, obcierać i nierówno chodzić nie mam więcej pytań. Kręć na chama - nic innego w tej sytuacji nie zrobisz. Byle solidnym imbusem na grzechotce, a nie byle chińczykiem za 30 groszy. Ewentualnie wybierz się do tego pseudoserwisu i jak pokpią sprawę do reszty to od razu do UOKiK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abdullah Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Racja gniazdo, mój błąd wtedy kaseta mi się poluzowała a byłem daleko od domu, poza tym nie dysponuję kluczem do kaset. Teraz jeszcze załatam dętkę, ale przy wymianie opon uderzam do nich. A teoretycznie gdyby gniazdo całkiem sie wyrobiło jest opcja usunięcia osi bez szkody dla piasty i kasety ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Jak wyrobisz gniazdo w osi to będzie spory problem ale dobry serwis to wypatroszy. Nie wiem ile velo (dartmoor) sobie winszuje za taki kawałek śruby (w dodatku taki trochę krótkawy) ale u innych tanie to nie jest. Na przyszłość nie dopierdzielaj tego nigdy bez opamiętania, to powinno być o ile pamiętam momentem 7-9Nm czyli umiarkowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ewentualnie istnieje szansa że polali gwint klejem. Oś nie jest droga, niecałe 80 zł http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-ram/prod/dartmoor-axle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.