Gość Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Rozglądam się za nowymi okularami rowerowymi (do szosy), chciałbym jednak mieć możliwość zamontowania szkieł korekcyjnych. Idealnie gdyby miały także dodatkowe - osobne - nakładki przyciemniające (jeżdżę za dnia i w nocy). Czy do każdych okularów rowerowych da się zamontować szkła korekcyjne? Czy jedynie wybrane modele? Co polecicie? Czy np. do takich z wymiennymi szkłami: https://www.decathlon.pl/cycling-900-red-4-pary-szkie-id_8382660.html da radę zamontować także korekcyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubo1313 Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Hej, Polecam okulary BBB z ramką do szkieł korekcyjnych - https://www.szumgum.com/okulary-sportowe-bbb-optiview-bsg-33.html Używam od ponad 3 lat, korekcyjne zmieniałem w między czasie u optyka.Jeździłem wcześniej w dwóch modelach Arctici i różnica na korzyść BBB jest kolosalna. Musisz pamiętać,że tego typu okulary zawsze trochę szybciej zaparowują zaraz po zatrzymaniu. Pozdrawiam Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crah Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Z własnego doświadczenia - to rozwiązanie sprawdza się tylko przy niedużej wadzie/cienkich szkłach. Ja mam - 9, zainwestowałem w takie okulary i ... wyrzucone pieniądze. Problem tkwi w tym, że szkła mocno korygujące mają dużą "krzywiznę" soczewki i dobrze funkcjonują kiedy są umieszczone mniej więcej prostopadle do kierunku patrzenia. W okularach sportowych szła są zazwyczaj mocno nachylone (bo "zachodzą" na bok głowy) w efekcie przez tak zamontowane, grube szkła, praktycznie niczego nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 U mnie mała korekta, -2.5 i -0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andb Napisano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Problem tkwi w tym, że szkła mocno korygujące mają dużą "krzywiznę" soczewki i dobrze funkcjonują kiedy są umieszczone mniej więcej prostopadle do kierunku patrzenia. W okularach sportowych szła są zazwyczaj mocno nachylone (bo "zachodzą" na bok głowy) w efekcie przez tak zamontowane, grube szkła, praktycznie niczego nie widać. Absolutnie racja - nawet przy mniejszej korekcji (u mnie -2 i -1.25) ważne, by szkła dorobił optyk, który już zna temat - ja miałem szczeście znaleźć na warszawskiej Pradze takiego, który sam jest zapalonym rowerzystą i dorobił mi idealne szkła do fotochromów Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek610 Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 ej korekcji (u mnie -2 i -1.25) ważne, by szkła dorobił optyk, który już zna temat - ja miałem szczeście znaleźć na warszawskiej Pradze takiego, który sam jest zapalonym rowerzystą i dorobił mi idealne szkła do fotochromów Shimano. Rozumiem, że optyk wstawiał Ci szkła do wkładki korekcyjnej? Ile to kosztowało? Poprosiłbym też na PW namiary na tego optyka (żeby nie było, że go reklamujemy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andb Napisano 15 Maja 2017 Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Artek610 - koszt chyba 80 zł rok temu, okulary te z najtańszych plastików chyba bez powłoki antyodblaskowej. Do dzisiaj bardzo dobrze się spisują. Wysłałem adres na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.