wkg Napisano 1 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Można. Tyle, że dwa stopnie to duża różnica ... zakładając odległość od suportu do siodełka 70 cm ze wzoru na dł. okręgu dwa stopnie to (2*70*3,14/360)*2 = 2,44 cm. Siodełka nie lubia być tak daleko wysuwane więc lepiej kupić sztycę bez offsetu. Z drugiej strony taki np Trek Superfly 7 ma kąt 72 stopnie ... to 73,5 stopni to raczej w rowerach o ramach w rozmiarach dziecinnych lub dla niskich kobiet. I nie wiem, czy takie zabawy są rozsądne, przesuwasz środek ciężkości rowerzysty o 2 cm w kierunku przedniej osi ... to zaburza geo. Po prostu trzeba się przejechać i zobaczyć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 ".. Ale jest jedno "ale" zwróć uwagę na kąt rury podsiodłowej - 71 stopni. Wymusza on wolniejsza kadencję czyli bardziej siłowe pedałowanie, podczas jazdy kolana są wypychane nieco do przodu i do góry, a tym samym bardziej obciążane..." Zastanawiam się czy wpływ kąta rury podsiodłowej 71 stopni na kadencję można niwelować/korygować wysunięciem siodełka do rzodu? Próbował ktoś może? Jakieś wnioski? Zamierzam kupić Gate 90 czyli 71 stopni, do tej pory miałem Cube 73,5 st. Poproszę o przemyślenia, doświadczenia? hm... miałam kąt podsiodłowy z nazwy użytkownika (bez 'blędu' ) model evolution na 26. Tam kąt był... straszny. Dla mocnych nóg chłopaka, silnego mężczyzny bądz zjazdówka- nawet tej 70 tki nie było... (65 bodajże) Wysuwanie siodełka w przód nawet przy sztycy bez offsetu niewiele dawało... byłam zrypana kadencją. Inny rower- szosa- bodajże 73,5- rewelacja nowy rower 29-74- rewelacja Odczujesz zmianę kątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi