schnor25 Napisano 19 Kwietnia 2017 Napisano 19 Kwietnia 2017 Witam, Przejrzałem kilka tematów dot. oponek, niby wiem co jest polecane tu i tam...ale do rzeczy. W swoim Hexagonie mam założone Rubeny Oceloty 26x2,1. Rowerkiem zrobiłem ok. 4500 km i tylna opona powoli się kończy (szczególnie odczuwalne na błotku). Nie jestem jakimś pro-cyklistą, przekrój tras jest różny, od ubitego piachu, przez luźny piach, szuter, aż po betonowe płyty czy asfalt. Generalnie teren 60%, asfalt 40%. Szukam następcy dla poczciwego Ocelota (jako ciekawostkę dodam, że 3x złapałem kapcia z tyłu przez wspomniane 4,5 tys. km). Byłem/jestem napalony na nowe Smart Samy (opłaca się dopłacać do wersji Plus?), ale z waszych podpowiedzi wyłonił się kolejny kandydat: Vittoria Saguaro. O ile SS jest dostępny w tej samej szerokości co Ocelot (2,1`), o tyle Saguaro występuje w wersjach 2,0 i 2,2 (jaki rozmiar łyknąć, mając na uwadze, że z przodu zostanie Ocelot?). Budżet? Im taniej, tym lepiej, ale max 75 zł (jak na Rubenach za 4 dychy tyle zrobiłem, to nie ma co szastać monetą za kawałek gumy). A może jakaś inna propozycja? Fajnie jakby laczek wytrzymał tyle co Ocelot i był w ogólnym rozrachunku szybszy.
AkadaemiaStolarstwa Napisano 20 Kwietnia 2017 Napisano 20 Kwietnia 2017 Miałem fabrycznie zamontowane druciane oceloty tylko 29, i nikły w oczach także jeżeli wystarczyły ci na 4500km, i byłeś zadowolony to raczej każde opony spełnią kryterium wytrzymałości. Ze swojej strony mogę polecić http://allegro.pl/promocja-opona-continental-x-king-26-x-2-2-i6569401873.html.
schnor25 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Napisano 20 Kwietnia 2017 Wstępnie nastawiłem się jednak na Geax/Vittoria Saguaro (no chyba, że Mezcal 2,1?), teraz pytanie, brać rozmiar 2,0 czy 2,2 mając na uwadze, że z przodu zostanie Rubena 2,1?
schnor25 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Napisano 20 Kwietnia 2017 Zamówiona Saguaro 26x2,2. Dzięki za odpowiedzi, do zamknięcia.
Alsew Napisano 22 Kwietnia 2017 Napisano 22 Kwietnia 2017 Ogólnie na przód daje się lepsza/szerszą oponę wiec polecam dać Saguaro na przód...
schnor25 Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Napisano 26 Kwietnia 2017 Panowie, mam jeszcze takie dziwne pytanie, przyszła ta Vittoria Saguaro, ale coś mi nie pasi w oznaczeniu kierunku jazdy Speed/Traction. Nie miałem do czynienia ze "starym" Saguaro, ale spostrzeżenie jak u kolegi tutaj: https://www.forumrowerowe.org/topic/185185-opony-geax-saguaro-vittoria-saguaro/ Opona wylądowała na tył, dałem ją na Speed i... bieżnik jest <<<< (kierunek jazdy ->). Na logikę opona powinna szybciej się toczyć z bieżnikiem >>>>. Tak ma być, czy producent dał ciała w oznaczeniu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.