Skocz do zawartości

[Nowy rower] Romet Mistral Urban czy Lazaro Integral v1

dzunper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie jak w temacie, mam problem z wyborem między jednym a drugim. Okazyjne wypady w lekki teren (łagodne ścieżki leśne, szuter) ale głównie to miasto.

Napisano

W Romecie napęd 1x9 jak dla mnie fajna sprawa,ale przy korbie 42T i kasecie 28 może być momentami ciężko.Sam mam 2 rowery z napędem 1x9 i10 ale mniejsza baty korby i większe kasety.Natomiast Lazaro ze swoim  wolnobiegiem szału nie robi.Gdyby to było 3x8 to już ok.Aha,sztywny widelec czy amortyzator w Lazaro? :thumbsup:

Napisano

W Romecie napęd 1x9 jak dla mnie fajna sprawa,ale przy korbie 42T i kasecie 28 może być momentami ciężko.Sam mam 2 rowery z napędem 1x9 i10 ale mniejsza baty korby i większe kasety.Natomiast Lazaro ze swoim wolnobiegiem szału nie robi.Gdyby to było 3x8 to już ok.Aha,sztywny widelec czy amortyzator w Lazaro? :thumbsup:

To jak? Bo dalej nie mogę się zdecydować między tymi dwoma. Czy kaseta w Romecie ma przewagę nad wolnobiegiem w Lazaro jeżeli chodzi o komfort jazdy?

Napisano

Na komfort nie ma wpływu.jest to po prostu mniej trwała konstrukcja.Ale zawsze można kiedyś koło wymienić Możesz dołożyć trochę do lepszego napędu? .Natomiast w Romecie może Ci kiedyś zabraknąć lekkich przełożeń.Jakich przełożeń obecnie używasz?

Napisano

Do mistrala szersze opony niż 35 nie wejdą.poza miastem może nie być zbyt wygodnie.Miałem lazaro v3, teraz mam mistrala i mimo gorszego osprzętu, na tym drugim jeździ się lepiej(to pewnie też zasługa dużo niższej wagi). Zwróć uwagę na dużo niższą kierownicę w romecie co wymusza bardziej sportową pozycję.

Napisano

Obecnie mam stary zardzewiały MTB ze stalową ramą z rozregulowanymi przerzutkami. Używam głównie 3 na przedniej i 3/4 na tylnej. Czasami na przedniej 2 i na tylnej 6.

Na komfort nie ma wpływu.jest to po prostu mniej trwała konstrukcja.Ale zawsze można kiedyś koło wymienić Możesz dołożyć trochę do lepszego napędu? .Natomiast w Romecie może Ci kiedyś zabraknąć lekkich przełożeń.Jakich przełożeń obecnie używasz?

Sportowa pozycja w żadnym stopniu mi nie przeszkadza (chociaż poza miastem nie jest preferowana). To chyba skłonie się ku Lazaro, ale wersji pierwszej. Nie wiem tylko czym różni się wersja 2017 od 2016 (v2 i v3 maja podane zmiany podczas gdy o v1 nic nie jest wspomniane)

Do mistrala szersze opony niż 35 nie wejdą.poza miastem może nie być zbyt wygodnie.Miałem lazaro v3, teraz mam mistrala i mimo gorszego osprzętu, na tym drugim jeździ się lepiej(to pewnie też zasługa dużo niższej wagi). Zwróć uwagę na dużo niższą kierownicę w romecie co wymusza bardziej sportową pozycję.

Źle przeczytałem! Myślałem, ze na Lazaro dużo lepiej się jeździ według ciebie. A poza miastem naprawdę będzie aż tak złe skoro dotychczas radziłem sobie na stalowym zardzewiałym MTB?

Napisano

Ja swojego mistrala bardziej na szosę zrobiłem i wsadziłem mu 28 oponki,w takiej konfiguracji nie jest zbyt wygodnie jak zjeżdża się do lasu, może na 35 będzie nieco lepiej ale cudów raczej nie oczekuj  szczególnie na oponach na których jest sprzedawany.pytanie czy chcesz mieć możliwość przejazdu czasami gorszą drogą czy regularnych wypraw po bezdrożach?

Napisano

Powiedzmy, ze w połowie regularne. Tzn nie są to długie, męczące trasy ale się pojawiają.

Ja swojego mistrala bardziej na szosę zrobiłem i wsadziłem mu 28 oponki,w takiej konfiguracji nie jest zbyt wygodnie jak zjeżdża się do lasu, może na 35 będzie nieco lepiej ale cudów raczej nie oczekuj szczególnie na oponach na których jest sprzedawany.pytanie czy chcesz mieć możliwość przejazdu czasami gorszą drogą czy regularnych wypraw po bezdrożach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...