Skocz do zawartości

[Do 600zł] Miejski dla kobiety.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję budżetowego roweru dla swojej kobiety. Nie jeździ ona dużo, głównie krótkie miejskie trasy, a czasem dłuższa przejażdżka z przyjaciółkami. Budżet to na pewno około 600zł i tego chciałbym się trzymać. Proszę o doradztwo.

W tej cenie chyba najlepsze co znalazłem to: 

http://allegro.pl/rower-miejski-jaspis-26-arkus-romet-i6777172092.html

Co sądzicie o tym rowerku?

Pozdrawiam.

Napisano

Tak naprawdę to kolor będzie miał największe znaczenie...

A ciut bardziej serio - porozglądaj się za lżejszym - chyba że jej chcesz jazdę obrzydzić ... Dlaczego koła 26" a nie 28" ? za niska jest ? Przedni "amortyzator" olej na dzień dobry - nic oprócz masy (no i "profesjonalniejszego" wyglądu :) ) nie daje - szczególnie w tych pieniądzach.

Napisano

Tak koła będą pewnie 28, akurat tą aukcję wkleiłem.

Jestem w stanie dopłacić załóżmy do 800zł maksymalnie jeżeli jest jakiś rower, który byłby lepszy i lżejszy w tych pieniądzach.

Co byście doradzili? Proszę nawet o propozycję lekko ponad budżetowe do przemyślenia, zastanowię się wtedy czy warto dozbierać.

Dzięki.

Napisano

A z aluminiowych coś możecie zaproponować? Dajmy na to, że do 1000zł. Muszę rozważyć kilka propozycji.

Kolega Pablo ma rację... kolor... nie przejdzie żaden róż, czerwień czy inny jaskrawy...

Napisano

Ze względu na sam kolor Athene odpadnie.

Tej Moeny nie widzę na allegro w innych kolorach, a jak są to aluminiowe i dużo droższe niż ta, którą tu podałeś.

Co powinno mnie przekonać do roweru romet angel zamiast jaspisa, którego wrzuciłem w pierwszym poście oprócz tego że jest aluminiowy?

Jaspis ma amortyzowany widelec, ma 6 biegów zamiast 3, przerzutki chyba trochę gorsze ale shimano, hamulce 2x v-brake.

Proszę pomóc mi doradzić czemu załóżmy lepiej jeden od drugiego.

Może jeszcze są jakieś propozycje?

Napisano

Sorry, pisałem z telefonu, umknęło mi, ze za 850 zł różnokolorowe Moeny są na stalowej ramie. Zresztą ten Angel chyba też stalowy, bo na innych aukcjach jest w opisach stalowa rama. Widzę że aluminiowe ramy zaczynają się jednak powyżej 800 zł (romet moderne 3, romet pop art, kands opera, le grand twist).

A co do wyższości Angela nad Jaspisem...  :) Amortyzowany widelec w tym przedziale cenowym (zresztą jak i w dużo wyższych) to jest śmiech na sali. Amortyzacji tak naprawdę nie ma, ale za to masz 1-1.5 kg wagi więcej niż ze sztywnym widelcem. Uwierz mi, że takie opony jak masz w Athene (wiem, wiem że jest różowy :)), napompowane nie zbyt mocno, będą amortyzowały lepiej od tego klocka w Jaspisie. Poza tym na "krótkie miejskie trasy" żaden amortyzator nie jest potrzebny, ani tani, ani drogi. 3 biegi w wewnętrznej piaście Nexus to jest rozwiązanie trwale i praktycznie bezobsługowe, w odróżnieniu od najtańszych przerzutek/manetek Shimano w Jaspisie, które czas od czasu mogą wymagać uwagi i regulacji. No i kola 28 vs 26. V-brake z przodu i z tylu w jaspisie mi się podobają bardziej od torpedo+v-brake, a tak to generalnie jest z Nexusami że z tylu jest torpedo. 

Napisano

Ok, dzięki. Po przemyśleniu i Waszych odpowiedziach faktycznie wolę powiększyć budżet do 1000zł i kupić kobiecie rower z aluminiową ramą. 

Wiem, że ostateczna decyzja będzie podjęta walorem estetycznym, dlatego chcę zebrać kilka rowerów w tym budżecie godnych polecenia
i o podobnych parametrach. 

Na razie do wyboru trafiają:

Romet Angel

Romet Moderne

Romet Pop Art

Kands Opera

Który z tych byś polecił i dlaczego?

Czy w tym budżecie ma ktoś jeszcze do zaproponowania jakieś rowerki?

Chciał bym jeszcze dopytać o te biegi w piaście nexusa z 3 przełożeniami. Jak się sprawdzą na trasę np. 40-60km od czasu do czasu?

Rozumiem, że to nie przeznaczenie takiego roweru, ale czasem jeździmy razem z kobietą, a na inne rowery ona nie chce patrzeć. <tylko miejski>

Napisano

Romet Moderne 3, Romet Pop Art, Kands Opera, tak samo jako Indiana Moena, Le Grand Twist to są bardzo podobne rowery i tu naprawdę możesz wybierać wg walorów estetycznych/ceny/dostępności odpowiedniego rozmiaru ramy. No chyba że Romety mają dynamo w piaście, więc nie będziesz musiał się bawić wymianę bateryj. Tylko uważaj, bo tam jest bałagan. Prawie każdy z tych rowerów występuje z aluminiową i stalową rama, na kolach 26 i 28, z jednym biegiem i z 3.

Natomiast te dłuższe wycieczki da się spokojnie przejechać na 3 biegach jeżeli krajobraz jest dość plaski i drogi są w miarę OK. Zresztą na takim dystansie nie biegi mogą być problemem, a siodełko. Miękkie i komfortowe na krótkich trasach, na dłuższych może powodować przytarcia i poparzenia (no bo pot, gorąco, cykliczny ruch, niewygodne ubranie). Natomiast jeżeli nie jest płasko lub drogi są gorszej jakości, lub mało siły w nogach to warto się zastanowić na większa ilością przełożeń. Np ten z Nexus'em-7 z linka kolegi Pablo59, ten Wheeler  lub coś z zewnętrzną przerzutką. W tym budżecie - romet sonata, romet vintage, Monteria Village.

Napisano

Ok, fajnie. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.

Jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje to proszę pisać z racji tego, że rower będzie zamawiany za około 1-1,5 miesiąca.

Napisano

Mam ten sam problem czyli zakup roweru do 1000zł 

Romet Angel fajna propozycja w rozsądnej cenie rama stalowa 17 + koła 28 

Dodatkowo można rozważyć: 

Merida Dakar Cityway

Kands Opera

Cossack Luna

Często na OLX można kupić powyższe rowery prawie nowe w cenie 650-750zł 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...