grabek Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Witam! Czy instalacja do Sektora dampera RCT3 z Revelationa zauważalnie poprawi jego pracę? Czy ktoś ma doświadczenie w takich modyfikacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 RCt3 w revelationie nie ma żadnych rewelacyjnych rozwiązać, takie odchudzone motion control. Praca nie zmieni się specjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 No to na co warto zamienić Sektora jeśli nie chce wydać 3000 na Pike? Jest coś wartego uwagi? Dodam że skok 140/150 na koło 29. Wysłane z mojego F5321 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Fox34/Yari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Auron RC2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Co do Foxa i Rock Shoxa to raczej nie mam wątpliwości, ale czy ten Auron będzie wyraźnie lepiej pracował od Sektora? Nie muszę na siłę zmieniać tego widelca, ale jeśli już to chciałbym poczuć różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Oczywiście że będzie lepiej pracował od Sektora, on jest konkurencyjny dla Fox34 czy Pike. Tylko jak ważysz 80kg lub mniej, to trzeba wymienić sprężyny negatywne na miękkie, Activia ci to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Ważę dużo więcej. Masz taki widelec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 czy ten Auron będzie wyraźnie lepiej pracował od Sektora? Tak, przeszedłem taką wymianę w Trance 3'14, tyle że ja miałem Sektora Silver 650B. Nie wdając się w szczegóły - Sektor nie nadążał za tylnym zawieszeniem a Auron nadąża. Rower zyskał też na precyzji sterowania. 34mm golenie aluminiowe dają odczuwalnie większą sztywność niż 32mm golenie stalowe - przynajmniej dla osoby o wadze zbliżonej do 90kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam ja na 120mm ustawiony + ma też kumpel na 160mm i dają radę. Jak ważysz ponad 80kg to nie ma potrzeby wymiany sprężyn. Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Możecie mi powiedzieć czy Yari ma więcej możliwości ustawień od Sektora? W Yari też jest solo air i motion control jak w Sektorze, czy ma coś więcej? W Sektorze najbardziej mi przeszkadza brak ustawienia tłumienia wolnej kompresji szczególnie przy hamowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Yari ma 1 ustawienie kompresji, ale Auron RC2 ma szybką i wolną kompresję. + lepsza u trwalszą tytanowe oś. Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 A jak wygląda sprawa serwisowania Aurona? Dla Rock Shoxa są manuale dostępne i wszystko można robić samemu. Czy Suntour też dostarcza taką dokumentację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Raczej tak, nie wiem, ja swojego wyśle do Activii jak już, nie chce mi się w to bawić. Generalnie jakbyś z czymś miał problem to on generale też pomoże przez forum itp, części też są sporo tańsze i łatwiej dostępne niż do widelców RS/Fox. Nawet możesz sobie kupić Duroluxa, o ile przednią piastę wymienisz na 20mm, masz wersję RC2(regulacja LSC/HCS + rebound) lub wersje RC2C(LCS/HCS + 2x rebound) Na eundurotophy jest dość obszerny temat o tych widelcach + porady dot. serwisu, czy tuningu poprzez wymianę sprężyn(waga poniżej powiedzmy 80kg) na inna czy tam rozwiercanie w środku czegoś tam, co też podobno poprawia pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 A można zmienić skok? Nie wiem czy bardziej mi pasuje 140 czy 150 i chciałbym mieć możliwość regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 W Auronie możesz dowolny sobie skok ustawić. Regulacji podczas jazdy nie będzie rzecz jasna, chyba że kupisz wersje z TA, to wtedy masz możliwość zmiany skoku bez rozbierania widelca - zbędny bajer i dodatkowy element który się może zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 To bardzo dobra wiadomość. Zmiany skoku podczas jazdy nie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiChomik Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 No to na co warto zamienić Sektora jeśli nie chce wydać 3000 na Pike? Jest coś wartego uwagi? Dodam że skok 140/150 na koło 29. Wysłane z mojego F5321 przy użyciu Tapatalka Pike'a RCT3 150-160 mm można wyrwać za 2300 - nóweczkę w kartonie. Tylko trzeba polować na allegro i najlepiej poza sezonem. Lepiej poczekaj na jakąś okazję, a już na pewno nie bierz tego szrotu od santura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Co do nowego Pike z demontażu to wiem kto może mieć, ale w wersji RC. A co z Suntour jest nie tak? Auron i Durolux to świetne widelce! Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Trochę skrajne opinie od szrotu do świetne wielce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Bo tanie modele od Suntour to śmiecie jakich mało, ale co można oczekiwać po stalowym widelcu za 200-300zł? Na Auron'ach np jeździ fabryczny team Scott'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiChomik Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Taki epicon kosztował nieco ponad tysiąc złotych powyżej 200-300 zł i dał znać o "jakości" marki. Santury to biedackie uginacze dla osób, których nie stać na Pajkacza albo Foxa i tyle...nic tego nie zmieni. Może poza osobami, które wtopiły kupując te uginacze i za wszelką cenę próbują się usprawiedliwiać na tym forum. I nikogo nie obchodzi na czym jeździ jakikolwiek team - tam nie decyduje logika i jakość sprzętu, a kasa od sponsora...porównanie w stylu kebab a klasyczny obiad dwudaniowy... Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez DzikiChomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Tekst godny gimbazy z tym co na kogo stać. Luknij na czym jeżdzą z konkurencyjnych for bo bidoków tam raczej nie ma za to opinie o marce Suntour bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Taki epicon kosztował nieco ponad tysiąc złotych powyżej 200-300 zł i dał znać o "jakości" marki. Santury to biedackie uginacze dla osób, których nie stać na Pajkacza albo Foxa i tyle...nic tego nie zmieni. Może poza osobami, które wtopiły kupując te uginacze i za wszelką cenę próbują się usprawiedliwiać na tym forum. Wracaj chłopcze na onet z takim poziomem dyskusji. Możesz jeszcze przed odejściem wyspowiadać się, jakie kompleksy leczysz takimi wypowiedziami. I przeczytaj to: http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/components/forks-suspension/product/review-sr-suntour-auron-rc2-fork-15-49324/ Napisz im, że próbują usprawiedliwić nietrfaiony zakup. W razie potrzeby użyj google translate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) https://www.scott-sports.com/global/en/news/bike/Remy_Absalon_Signs_for_SCOTT_Sports Ten widelec wygrywa zawody w tym rowerze, co oznacza nie tyle że jest lepszy od konkurencji, ale jej nie ustępuje. Wagowo Auron też bdb wypada 1950g przy 34 goleniach i maks skoku 160mm, jeszcze jakby się pokusić i sprężyny negatywne wymienić ze stalowych na tytanowe. I to za 1700zł mamy nowy wideł od dystrybutora z pełna 24-mc gwarancją i świetną obsługą jak chodzi o serwis czy dostępem do części, a nie Harfa która trzyma widelce po 2-3 tyg, a wracają i tak spier~... Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi