AdaskoKross Napisano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Cześć. Mam dwie korby jedna z nich ma iść na sprzedaż jednak ciężko mi określić która jest lepsza tzn-Wytrzymalsza znajdująca zastosowanie Dh/Fr/Street Posiadam: Alivio M4000 175mm Zintegrowana oś rocznik 2015 Truvativ Ruktion 175mm ISIS Truvativ zawsze kojarzy mi się z ciężkim zastosowaniem jednak ceny wkładów suportu sięgają ponad stu złotych gdzie wkłady Shimano znajdę w granicach czterdziestu może się mylę i wkłady do Truvativ'a są tańsze ale źle szukam. Odkręcając nakrętki ramion korby imbusem ( w Truvativie) okazało się ,że potrzebuję do ich zdjęcia ściągacza do korby co przypomina mi dawną przygodę ''na kwadracie''. Moje osobiste odczucia są takie ,że nowa alivio jest lepsza ze względu na prostotę technologii HII oraz mniejszych kosztów wkładu suportu. Jak to jest jednak ze sztywnością. Co myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramol01 Napisano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Truvativ to korba do lekkiego dh i freeride, zazwyczaj dużo wytrzymuje. Do zwykłej jazdy chyba wolałbym m 4000, jest trochę lżejsza, sztywniejsza i ma tańsze wkłady. Pozatym do Truvativa trzeba dokupić ściągacz korb za ok. 20 zł i pilnować czy śruby są mocno dokręcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Jak do DH/FR to Ruktion, Alivio nie jest do takich rzeczy. Wkłady shimano są tanie, ale to paździeż, a dobre zamienniki (np. Accent BB Ex) kosztują ok. 100pln. Wkłady do Ruktiona/Hussefelta są drogie bo są pancerne i zamienników nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 wkłady Shimano znajdę w granicach czterdziestu a mi po 1 roku jazdy miejskiej skrzypiały, po rozebraniu okazało się ,iż uszczelnieni jest słabe, i woda z solą tam sie dostały. reanimowałem, zobaczę na jak długo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Myślicie ,że Alivio ze sztywną osią odbiega od deore czy też xt względem wytrzymałości/sztywności ? Pomijam całkowicie różnicę wagi. Truvativ odpycha ceną za wkład suportu oraz konieczność stosowania ściągacza. Co do wkładów Shimano. Często je reaktywuje i jeżdżę kolejne skoki. Nie zwracajac uwagi na ceny za wklad i stosowanie sciagacza mocowanie ISIS będzie sztywniejsze/lepsze od shimanowskiego HII ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 ,że Alivio ze sztywną osią odbiega od deore odbiega blatem stalowym, reszta to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 To wsadzę alivio. W FR przecież jej nie połamię. Nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Jeżeli to będzie takie FR jak większość tutaj uprawia DH to raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 W Dh stosują nie raz shimanowski slx. Przecież między starszym slx'em ,a nową "Alivką" Różnice są typu wagą,materiał tarczy o czym wspominano wyżej. Dobrze to rozumiem ? Generalnie w Dh/Fr króluje mocowanie ISIS-GXP(doczytałem ,że to co posiadam to GXP) czy H2. Być może nie ma reguły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 W Dh stosują nie raz shimanowski slx Tak, ale przy lekkim zawodniku i w fullach. Od Shimano dedykowane korby masz Zee i Saint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Moja waga 75kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Ale z tego co widzę w Garażu fulla nie masz. Jak tak bardzo chcesz tą Alivkę założyć Twoje ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Jeżeli to będzie takie FR jak większość tutaj uprawia DH to raczej nie. W punkt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Full uciekł. Jednak jest niezły stalowy sztywniak. "Jak tak bardzo chcesz tą Alivkę założyć Twoje ryzyko." Tu nie chodzi o to ,że tak bardzo chcę. Chodzi mi raczej o strach przed peknieciem , urwaniem alivki. I o to czy mocowanie GXP będzie z zastosowaniem do lżejszego Dh oraz agresywnej jeździe po ulicznej dżungli niż H2. To ciężki wybór. Niemalże jak spd czy platformy. Mam wybór pomiędzy dwoma korbami nie chcę więc źle wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 GXP to to samo co shimanowskie HT2 średnica osi ma 24mm. A zę można na tym złożyć wylajtowaną wydmuszkę albo pancerne kowadło ... W każdym razie GXP jest ok. Jeżeli chcemy jeździć choć troszke bardziej ambitnie to od deore powinniśmy zaczynać. O wiele lepsza używana Deorka czy SLX/Zee niż nowe alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Jeżeli chcemy jeździć choć troszke bardziej ambitnie to od deore powinniśmy zaczynać. Zgodziłbym sie co do przerzutek manetek. Ale czy przy systemie HII nie jest to jedno i to samo jednak różniące się waga oraz ''zaleceniem producenta'' by czerpać kasę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Korby Zee i Saint mają grubsze ośki i metalowe inserty z gwintem na geje. Także to nie tylko zalecenia producenta w tym przypadku. A tak kończą korby SLX w HTku do DH: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdaskoKross Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Przecież slxy są powietrzem napełnianie od środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 A myślisz ze 3x tansze alivio jest z vibranium zrobione ?? Pełne lite korby można noga połamać a co dopiero skacząc .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.