rena50 Napisano 18 Kwietnia 2017 Napisano 18 Kwietnia 2017 Jestem nowa na tym forum.. ) Chciałabym zakupić sobie rower z przeznaczeniem do jazdy po szosie, ale też po ścieżkach leśnych. Średni dystans 50-70 km dziennie. Zupełnie nie mam pojęcia jaki miełby być to rower, żeby zniósł również obciążenie, czyli pełne wyposażenie na wypady kilkudniowe. Podoba mi sie kilka modeli: centurion, kross trans, unibike, ale chyba specyfikacja jest najważnejsza, a ja niewielka wiedzę na ten tamat.. chciałabym przeznaczyć na niego 1600zł max.2000 zł. Proszę o poradę.
radomir Napisano 18 Kwietnia 2017 Napisano 18 Kwietnia 2017 Jako nowy i zielony w temacie i na forum przede wszystkim to powiem Ci o swoim przypadku i: Kiedyś myślałem, że kupię rower uniwersalny - i do lasu, i do pracy, i do sportu... i kupiłem drogiego (dla mnie) "crossa". I po kilku latach, pomimo, że zjeździł nim kawał miasta z fotelikiem dla synka i jego żywym wkładem, kilka wycieczek dalszych, okazało się w moim przypadku, że: - Cross jest fajny po mieście, ścieżkach leśnych, wycieczki rodzinne, na dłuższe wycieczki jest wygodny, ale zbyt ciężki (np. amortyzator waży za dużo, a mało użyteczny), prędkości nie rozwinę, a i tak wysoka (dla mnie) grupa osprzętu nie jest kluczowa - jak wjedziesz w mokry piach podczas deszczu, potem błoto, a do domu daleko i ciemno i zimno to każda grupa (chyba) będzie zgrzytać, haczyć, itp. (zdanie nowicjusza), tyle, że ja robię regulacje przerzutek i centrowanie kół co dwa lata - średnio co 1000- 1200 km rocznie. - Teraz szukam szosy i popełniam ten sam błąd (?) szukam wysokiej (105?) grupy osprzętu... Dziś kupiłbym dwa, ale z tańszym osprzętem, za to od razu nastawił bym się na szosę i cross. Dzięki popełnionym błędom będę miał teraz dwa fajne rowery, a trzeci, góral - jeszcze 3 - 4 lata po szosie... Jak nie zarabiasz tym na chleb, weź wyższą niż podstawową grupę i nastaw się na dwa lub trzy rowery... zamiast jeden na wypasie, bo nie ma złotego środka... Ale to tylko wynaturzenia nowicjusza! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.