Skocz do zawartości

[obręcze] Mavic XM317 vs Accent TRACKLINER

woocash

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym zapytać czy ktoś z Was miał doczyneinia z obręczami Accent TRACKLINER26'' 32h. Wydaje się przystępna cenowo w porówaniu do Mavic XM317. Waga podobna, obie są trzykomorowe. Mavica używałem kilka lat i byłem zadowolny teraz zaplatam nowe koło i zastanawiam się nad alternatywami.

Napisano

O ile mi wiadomo xm317 to jest obręcz MTB - przynajmniej jako takiej używałem ją. A koło będzie raczej do jazdy trekingowej. Opony na jakich mi zalezy to 1.9-2.1

Ja sie ostatecznie zdecydowalem na sprawdzone Mavic'i. Mozna teraz trafic pojedyńcze egzemplarze wyprzedawane ze sklepów w dobrej cenie - taniej niż accent.

Ciekaw jestem jednak różnic - być może innym się przyda.

Napisano

Zrobiłeś jak uważałeś, twój wybór. Najnowsze standardy poszerzyły obręcze i to co było kilka lat temu dziś stało się przeżytkiem. Właśnie dla tego takie modele jak ten Mavic 317 jest na wyprzedaży, bo nikt już tego nie kupuje. Obecnie w rowerach szosowych zakłada się obręcze o szerokości 15/17mm, w MTB takim tradycyjnym te obręcze urosły do 23/25/27mm, pojawiły się koła na plusie gdzie obręcze mają 30/40mm. Ma to swój powód, na takich obręczach dotychczasowe opony znacznie lepiej się układają, nie ma efektu żarówki, opona styka się z podłożem znacznie większą powierzchnią czyli daje większą przyczepność. W twoim przypadku jeśli będziesz stosował oponki 1.9/2.1 to takim słusznym rozmiarem wydaje się być 21/23mm. No ale zrobiłeś jak uważałeś, twój wybór. Zadowolenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...