Adamicki Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 A oślepia. Ale już nieważne, bo mi się kłócić nie chce. Pozdro.
rainier Napisano 27 Października 2006 Napisano 27 Października 2006 A oślepia. Ale już nieważne, bo mi się kłócić nie chce. Pozdro. ja widze tylko jedno rozwiązanie ZAKAZAĆ jazdy z lampkami, świeczki i pochodnie do boju:)))))))))) Moim zdaniem im lepiej widoczny rowerzysta tym lepiej, Znam takich co im przeszkadzają zielone kamizelki u rowerzystów,
jonas Napisano 27 Października 2006 Napisano 27 Października 2006 Znam takich co im przeszkadzają zielone kamizelki u rowerzystów, Znam też takich, co im przeszkadzaja rowerzyści. I takich, którzy wolą owce nad dziewczęta. Tylko im współczuć, jednym i drugim ;-) Oślepianie jak widzę jest kwestią mocno subiektywną. Mnie oślepiają tylko idioci ze źle ustawionymi światłami (najczęściej, co ciekawe, są to "okazje" z Germanii - zapewne te 15 dzwonów, które średnio przeszły, nie wpłynęło dodatnio na geometrię świateł) - takiemu nijak pomrugać, bo jak odmrugnie, to siatkówkę wypali ;-) Ksenony do roweru - dopóki wymaga to przetwornicy, specjalnych odbłyśników i żarników oraz gargantuicznego zasilania, nie widzę możliwości zastosowania tego w cywilnym rowerze. Nie mówię tu o zapaleńcach jak ten z linka DużegoMarka, bo po sobie samym wiem, że można władować kilka kg ołowiu na ramę i twierdzić, że wreszcie mam fajną lampkę ;-)
tobo Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 SZWEFEL pisales kiedys o tym ze niedostepne sa systemy oswietlenia xenonowego. firma supernova (chyba niemiecka) robi oswietlenie rowerowe pracujace na xenonach. wielokrotny zwyciezca testow oswietlenia. cena jest co prawda abstrakcyjna (od 1000 euro) ale mozna takie oswietlenie kupic.
QWEY564 Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 Mam ciekawą lampkę nie tylko oślepiającą kierowców(świeci naprawdę mocno) ale również rowerzystę(dzięki genialnej przezroczystej obudowie)... http://www.author.cz/download.php?FNAME=11...ME=12009104.jpg Jak włączylem funkcję stroboskopu(inaczej tego nazwać nie można) no to musiałem czekać2min aż oczy przyzwyczają się do ciemności(była noc) Ogólnie polecam tą lampkę
Wuja Napisano 31 Października 2006 Napisano 31 Października 2006 Ksenony do roweru - dopóki wymaga to przetwornicy, specjalnych odbłyśników i żarników oraz gargantuicznego zasilania, nie widzę możliwości zastosowania tego w cywilnym rowerze. Nie mówię tu o zapaleńcach jak ten z linka DużegoMarka, bo po sobie samym wiem, że można władować kilka kg ołowiu na ramę i twierdzić, że wreszcie mam fajną lampkę ;-) z tego co wiem, xenon pobiera znacznie mniej energii niz tradycyjny halogen. Tak jak pisalem wczesniej, jedynie napiecie moze przeszkadzac, bo skutki przebicia pradu o tak wysokim napieciu moga byc szokujace Efekt mozna zaobserwowac np w paralizatorach (sic!)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.