jacob Napisano 30 Września 2006 Napisano 30 Września 2006 Ostatnio gdy wracałem dwa razy podrząd poznym wieczorem trzy samochody zamrugały mi długimi. Zastanawiam się czy moja lampka ich nie razi. Mam lampke z 6 diodami LED i byla wtedy ustawiona na droge ale swiatlem jednostajnym. Mam jeszcze druga lampke z 16 diodami LED ale jej na razie nie używam. Czy ma ktos z was taka lampke i czy do was tez mrugaja?? Co sądzicie o Ksenonie w rowerze bo zastanawiam się nad nią?
Wax Napisano 30 Września 2006 Napisano 30 Września 2006 nie wiem ale wydaje mi sie że temat nie jest w tym dziale co trzeba ------------------> akcesoria i tam jest o lampkach. Pewnie oslepiłeś typa w samochodzie.na razie
kielon Napisano 30 Września 2006 Napisano 30 Września 2006 A może im się spodobałeś. Do mnie dziewczyny mrugają na ulicach.
Schwefel Napisano 1 Października 2006 Napisano 1 Października 2006 Co sądzicie o Ksenonie w rowerze bo zastanawiam się nad nią? Nie ma czegoś takiego jak ksenony do bika. Wszystkie badziewia z allegro to nędzna imitacja prawdziwych ksenonów. Nie sądzę żeby w ciągu 5 najbliższych lat ktoś zrobił ksenony rowerowe, bo potrzeba system poziomowania, spryskiwacze i wydajny aku, a tego się nie da zmieścić w małej obudowie. P.S. Mi też dają długimi jak mam włączoną Sigmę Mirage
topol Napisano 1 Października 2006 Napisano 1 Października 2006 Owszem,oslepiam i kierowcow i pieszych,ale mam to w d..... .Coś za coś,kierowcy też nas olewaja,piesi zaczynaja robic to samo.A poza tym moja dewiza BĄDZ WIDOCZNY
jonas Napisano 1 Października 2006 Napisano 1 Października 2006 Ideałem jest posiadanie zarówno "krótkich" jak i "długich", tylko mało komu chce się wozić tyle światłobzdryniów ;-) "Krótkie", np. jakieś fikuśne diody, do miasta i innych obszarów z grubsza zabudowanych, "długie" żeby coś widzieć w tych innych obszarach i pomrygać do kumpla.
Bartez23 Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 Owszem,oslepiam i kierowcow i pieszych,ale mam to w d..... .Coś za coś,kierowcy też nas olewaja,piesi zaczynaja robic to samo.A poza tym moja dewiza BĄDZ WIDOCZNY Tylko, że moim zdaniem oślepiając kierowcow samochodów możesz spowodować wypadek i co Ci po widoczności na drodze, jak może Cię ktoś niechcący potrącić ... Pozdrowienia oślepione :034:
Wuja Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 Nie ma czegoś takiego jak ksenony do bika. Wszystkie badziewia z allegro to nędzna imitacja prawdziwych ksenonów. Nie sądzę żeby w ciągu 5 najbliższych lat ktoś zrobił ksenony rowerowe, bo potrzeba system poziomowania, spryskiwacze i wydajny aku, a tego się nie da zmieścić w małej obudowie. P.S. Mi też dają długimi jak mam włączoną Sigmę Mirage Heh, troche sam sie minales z prawda. Takie rzeczy sa wymagane normami E, ale jedynie w przypadku samochodow. Poki co, rower moze swiecic tym, czym chce bez spryskiwaczy Ograniczeniem (a jednoczesnie zrodlem bzdury na allegro) jest sama zasada swiecenia zarowek xenonowych. Tak sie sklada, ze w zarowce xenonowej zrodlem emisji swiatla nie jest zarnik (jak w zwyklych zarowkach), lecz zjawisko swiecenia gazow (tak jak w jarzeniowkach). Aby gaz (tutaj xenon) zaczal swiecic, nalezy dostarczyc mu pradu pod wysokim napieciem (kilka tysiecy V). Malo jest ogniw osiagajacych tak wysokie napiecie, wiec i technologia raczej sie nie wdrozy tak szybko. Mozna oczywiscie zastosowac przetwornice wysokiego napiecia, ale ich cena jest na tyle wysoka, ze lepiej kupic inne zabawki. Pomijam fakt, ze w razie przebicia pradu, przy kilku tysiacach V, szybko bys sie przestal cieszyc, ze masz jasne swiatelka A teksty typu zarowka wypelniona xenonem sa (chocby nawet rzeczywiscie tak bylo) jedynie chwytem reklamowym, bo obecnosc xenonu w konwencjonalnej zarowce do tematu i tak nic nie wnosi... pozdrawiam
Adamicki Napisano 2 Października 2006 Napisano 2 Października 2006 Mi raz mignął gość, żebym wyłączył długie. Pewnie myślał, żem motor czy cuś i musiał mieć zonka jak później zobaczył, że ja to tylko rowerzysta. A świeciłem domowej roboty przeróbką z 17 diodami.
Wuja Napisano 4 Października 2006 Napisano 4 Października 2006 Do tematu xenonow, zapomnialem dodac, ze wydajny akumulator nie jest wcale taki potrzebny, bo wlaczony xenon wcina znacznie mniej pradu od zarnika halogenowego a i przy tym emituje znacznie mniej ciepla (co jak wiadomo, rowniez ma wplyw na zywotnosc odblysnika) pozdrawiam
piotrkv Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 No nie wiem, czy to tak przez to wasze oświetlenie, włączają długie. Bo jak ja z kumplem jechałem wczoraj, bez żadnych lampek, to każdy kierowca nas oślepiał.
Biera Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 wiesz, kierowcy różne rzeczy pokazują włączając długie... np że drogą jedzie dwóch debili bez świateł... (bez urazy:P)
Adamicki Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 No to peszek. Za to ja wiem. Przy okazji chciałbym zaapelować to ludków używających stroboskopowego trybu w swoich lampkach, żeby je zaginali do dołu. Przyjaźniej dla tych z przeciwka.
piotrkv Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 Mieliśmy odblaski. W każdym razie ja.
Schwefel Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 chciałbym zaapelować to ludków używających stroboskopowego trybu w swoich lampkach, żeby je zaginali do dołu. Przyjaźniej dla tych z przeciwka. Jaki jest tego sens? Imho żaden, bo to lampka sygnalizacyjna a świecąc w ziemię g*wno będzie dawała. Tak samo każ kierowcom gasić światła bo cie oślepiają.
DuzyMarek Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 A moim zdaniem kierwocy dają długimi, bo nie są w stanie rozpoznać co jedzie z naprzeciwka. Widzą tylko błyskającą lampkę, w najgorszym razie same odblaski. I naturalną rzeczą jest, że taki kierowca chce się upewnić z czym ma do czynienia. Gdybym jechał za kółkiem zobaczył z naprzeciwka same odblaski to też bym pewnie dał długimi na moment. Gdybym zobaczył błyskającą lampkę to bym nic nie robił, a gdybym zobaczył kamizelkę odblaskową to bym zdjął nogę z gazu i wzmożył czujność.
jurasek Napisano 25 Października 2006 Napisano 25 Października 2006 Mieliśmy odblaski. W każdym razie ja. biera ma racje kierowca widząc dwóch takich PEEP dostają szału i ponieważ wy byliście niewidoczni na złość walili wam po oczach piotrkv usiąć na miejscu pasażera wieczorową porą i zapolujcie na bikerów z odblaskami aby doświadczenie było bardziej przekonywujące najlepiej to zrobic w deszczowy wieczór gwarantuje że na drugi dzień bedziesz buszował po najbliższym bazarze w poszukiwaniu świateł wracając do tematu jade z pracy wieczorową porą z naprzeciwka na długich światłach wali blachosmród więc pozdrowienie "f**kiem" na drugi dzień kolega opowiada "jechała po mnie do pracy dziewczyna, zamyśliła sie, nagle widzi jakiegos idiote na rowerze nie dość że w kasku to jeszcze f**ka pokazuje" od tamtego zdarzenia pozdrawia mnie awaryjnymi :lol:
Htomas Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 Nie ma czegoś takiego jak ksenony do bika. a właśnie że jest - poszukaj w necie; swego czasu firma Cateye to oferowała
Adamicki Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 Jaki jest tego sens? Imho żaden, bo to lampka sygnalizacyjna a świecąc w ziemię g*wno będzie dawała. Tak samo każ kierowcom gasić światła bo cie oślepiają. Lapka, która miga i tak "g*wno" daje jeżeli chodzi o oświetlenie trasy, ale Ciebie widac dobrze nawet jak ją skierujesz do dołu, a kiedy jest wycelowana w oczy tych z przeciwka strasznie przeszkadza. Przynajmniej mi. Niezależnie od tego czy jade samochodem czy rowerem. Dlatego ja swoją zaginam. To wszystko oczywiście tyczy się miasta, bo w całkowitych ciemnościach nie jeździ się na strobolu, tylko na normalnie świecącej lampce, więc wtedy kierowcy powinni przełączać z drogowych na mijania.
Schwefel Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 a właśnie że jest - poszukaj w necie; swego czasu firma Cateye to oferowała Daj linka jak takie coś było, ja bynajmniej nie widziałem. Lapka, która miga i tak "g*wno" daje jeżeli chodzi o oświetlenie trasy, ale Ciebie widac dobrze nawet jak ją skierujesz do dołu, a kiedy jest wycelowana w oczy tych z przeciwka strasznie przeszkadza. Tak na przyszłość to czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem o oświetlaniu trasy tylko o sygnalizowaniu swojej obecności na jezdni/chodniku/drodze dla rowerów. Mi to nie przeszkadza. Przeszkadza jak ktoś wogóle nie jeździ na światłach. Koszt lampki to 10zł i nikt mi nie powie że tyle nie ma. BTW sygnał świetlny przerywany mówi o jakimś zagrożeniu i kierowca widząc go zwalnia, a jak zobaczy LEDową lampkę to od razu wie że ma do czynienia z rowerem.
QWEY564 Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 jade z pracy wieczorową porą z naprzeciwka na długich światłach wali blachosmród więc pozdrowienie "f**kiem" na drugi dzień kolega opowiada "jechała po mnie do pracy dziewczyna, zamyśliła sie, nagle widzi jakiegos idiote na rowerze nie dość że w kasku to jeszcze f**ka pokazuje" haha... rozbawiłeś mnie(nie wielu osobom się to udaje)...
DuzyMarek Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 Daj linka jak takie coś było, ja bynajmniej nie widziałem. Nie jestem pewien czy link ten był omawiany tutaj na forum, ale zerknij sobie TUTAJ. Swego czasu znalazłem coś takiego w necie, ale zarzuciłem pomysł - jak dla mnie za duzo roboty .
Schwefel Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 Widziałem to już ale: -moc ponad 100W to przesada -zasilanie 3 akumulatorami również (ciekawe gdzie je zamontować, chyba że na przyczepce za rowerem). A tak w ogóle to nie są ksenony do roweru, tak jak kolega mówił
Adamicki Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 Jaki jest tego sens? Imho żaden, bo to lampka sygnalizacyjna a świecąc w ziemię g*wno będzie dawała. Tak samo każ kierowcom gasić światła bo cie oślepiają. Tak na przyszłość to czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem o oświetlaniu trasy tylko o sygnalizowaniu swojej obecności na jezdni/chodniku/drodze dla rowerów. Mi to nie przeszkadza. Przeszkadza jak ktoś wogóle nie jeździ na światłach. Koszt lampki to 10zł i nikt mi nie powie że tyle nie ma. BTW sygnał świetlny przerywany mówi o jakimś zagrożeniu i kierowca widząc go zwalnia, a jak zobaczy LEDową lampkę to od razu wie że ma do czynienia z rowerem. I Ty także czytaj ze zrozumieniem. Na początku napisałem, że kiedy zagniesz do dołu lampkę z włączonym strobolem to jest mniej upierdliwa od takiej chamsko wycelowanej w Twoje oczy i tyle. Sprecyzuję jeszcze, że nie mam na myśli lampek z zielonymi diodami, ale takie z białymi (for example taka http://www.allegro.pl/item135450905_nowa_s...megasport_.html), które np. mi przeszkadzają. Komuś jeszcze?
Schwefel Napisano 26 Października 2006 Napisano 26 Października 2006 Zielone diody już dawno wyszły z obiegu bo były za słabe. Lampka z tego linku jest właśnie sygnalizacyjna, nie oświetla dobrze trasy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.