Skocz do zawartości

[Szybko zamykacze] bezpieczeństwo roweru**

MrTadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to jest ważne pytanie dla mnie i czekam na odpowiedź od was a więc jak to jest z tymi szybko-zamykaczami, czy można je zmienić na zwykłe zabezpieczenie, bo wg mnie takie szybko-zamykacze ułatwiają złodziejowi kradzież.

A co wy o tym myślicie?

Napisano

No wiesz może i nie ale w razie W. Zresztą 1500zł piechotą nie chodzi - bo za tyle rower mam zamiar kupić.

A tak to dzięki za odpowiedź.

Napisano

Chodzi ci o ośki ?

Nijak bo większego problemu nie ma,wystarczy dać blokadę przez koło.

W dodatku jeżeli nad zwykłymi osiami można się zastanawiać,bo tanie i wybór jest,qr15/qr20 jest drogie,i raczej dla kaprysu nie wyda 200-200 pln na ośki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A istnieje jakieś zabezpieczenie mocowania siodła do sztycy? Są zabezpieczenia przed kradzieżą samej sztycy, to wiem. Śruby przecież można wykręcić imbusem i zwędzić siodło.

Napisano

Właśnie kupuję selle italia za 400zł - dla mnie to dużo, a będę często zostawiał na krótko przypięty rower bo sporo jeżdżę po mieście. Dużo tańsze siodło (ze sztycą) już mi ukradli, chyba dla jaj bo nie wiem po co to kraść.

Napisano

Może zamiast standardowej śruby, daj z jakimś innym łbem. Szanse na to, że ktoś będzie miał przy sobie akurat np klucz torx z otworem są mniejsze niż że będzie w posiadaniu imbusa.
https://www.art-nierdzewne.pl/wkrety-7380-torx-security/3132-sruba-m-6x12-iso-7380-security-a2-kulista-nierdzewna-torx-bolec.html Np. taka, tylko musiałaby być dłuższa.

Są i też różne inne nietypowe łby, jakieś trójkąty, kwadraty, ale nie wiem gdzie takie nabyć :D

Napisano

W zestawie masz specjalny klucz bez którego nie da się, jak twierdzi producent, odkręcić kół i sztycy.

Napisano

Aha, czyli Ci chodzi o zabezpieczenie samego siodła, nie sztycy. Źle zrozumiałem. A często regulujesz siodełko? Jak nie to może po prostu sklej śrubę sztycy mocującą siodełko, czerwonym klejem do gwintów tym najmocniejszym. W razie czego pewnie uda Ci się w domu to odkręcić, złodziejowi pewnie nie będzie się chciało szarpać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...