Skocz do zawartości

[jaki dartmoor] Dartmoor Primal za 3000zł czy Hornet za 4300zl - Ktory będzie Szybszy

szczecinmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Primal ma zalecany amor 130-160, to jakie na przyszłość? Przecież po wsadzeniu amora 100mm całość poleci o 30mm w dół czyli dużo.

Gdzieś był artykuł gdzie dartmoor odpowiadał że 100mm w primalu jest ok, ale robi się z tego geometria typowo do xc.

Napisano

No kupiłbym ją od razu bo pewnie 19stka bylaby idealna ale nie wejdzie na mój osprzęt niestety i bede musial dopłacać kolejne tyle nawet jak zostane z ammorem 100mm

szczegolnie ze ta ramka terazk osztuje 670zl, nie wiem czy to z innego roku czy co

Napisano

Jeśli nie zmienisz amora na zalecany to zmiana ramy na primala czy tym bardziej horneta jest całkowicie pozbawiona sensu. Poza tym piszesz, że hornety czy primale są ciężkie - złożyłem kilka rowerów na tych ramach przeciętnie, przy konfiguracji napędu 1x10 i na kołach enduro spokojnie można lądować poniżej 13kg.

Napisano

decyduje sie na razie tylko na krótszy mostek:
bo nawet na logike skoro rame mam za dużą = zbyt bardzo jestem pochylony nad rowerem co jeszcze bardziej to powoduje sam mostek wraz z ramą.
Skracając mostek o pare cm niweluje zbyt dużą ramę i poprawiam komfort pozycji

Także myśle że mostek 4cm krótszy powinien byc odpowiedni, w końcu -25mm mostka odpowiada 1 cali na minus ramy

Ja mam 100mm aktualnie, wybieram 60mm czyli takie 1,5 rama mniejszej.

Pozostaje mi pytanie albo kąt +17 stopni czy +6 stopni, proszę tylko z tym doradzcie bo juz chce zamówić dzisiaj  :) 

http://www.bikecenter.pl/p32778,pro-lt-czarny-60mm-31-8mm-6-mostek.html

czy 
http://www.bikecenter.pl/p32771,pro-lt-czarny-60mm-31-8mm-17-mostek.html

Rozumiem ze mniejszy kat lepiej na wjazdach
A wiekszy kat lepiej na zjazdach

Napisano

Nie pisz bredni, cale ktore podajesz odnosza sie do rury podsiodlowej a nie gornej rury. To co zniwelujesz mostkiem to kawalek gory, wielka rama jaka byla taka pozostanie.

Wymiary ramy "skaluja sie" sie w zaleznosci od rozmiaru, to nie tylko dlugosc.

Napisano

Jeśli chodzi o komfort pleców, to skracanie ramy samo w sobie nie jest dobrym pomysłem. Powoduje to bardziej skuloną, "ciasną" pozycję pleców, co w połączeniu ze wstrząsami bardzo pogarsza sytuację. W dodatku mniejsze rozmiary ram mają też krótsze główki - więc kierownica jest niżej, jeszcze bardziej wyginając lędźwia.

Mniejsza rama = wygodniejsza, mniej pochylona pozycja - to pierwszy z wszechobecnych mitów, przez który bardzo dużo osób bez sensu męczy się na za małym rowerze.

Właściwy sposób na osiągnięcie bardziej komfortowej dla pleców pozycji to podniesienie kierownicy. W połączeniu z ramą w prawidłowym rozmiarze daje to wyciągnięty, wyprostowany kręgosłup.

Ale uwaga: wyprostowany to nie to samo, co mniej pochylony! To, że pionowa pozycja na rowerze jest dobra dla kręgosłupa to drugi mit. Zwłaszcza w MTB! Prowadzi to do tego, że wszystkie uderzenia i wibracje są z siodła przekazywane prosto w kręgosłup. Bardziej pochylone (oczywiście bez popadania w skrajności), ale wyprostowane (!) plecy pozwalają lepiej amortyzować wstrząsy.

To tyle tytułem wstępu...

W tym kontekście, decyzja o krótszym, ale wyższym (!) mostku wydaje się dość dobra - czyli sugerowałbym ten 17-stopniony.

PS. Przestudiuj też ten artykuł, bo traktujesz geometrię bardzo ogólnikowo, na każdym kroku wyrywając pojedyncze wymiary z kontekstu i przypisując im uproszczone (=> w dużym stopniu błędne) znaczenie: http://www.1enduro.pl/geometria-roweru-mtb-enduro/

Napisano

Dzięki, jako że już wcześniej natrafiłem się na tą teorie, brzmiącą:

Jak siedzisz na rowerze, trzymająć obie dłonie na kierownicy, to widzisz przednią piastę, czy może kierownica Ci ją zasłania
-jeżeli piasta jest przed kierownica masz za długi mostek
-Za kierownica  - za krótki mostek

Aktualnie z moim 10cm mostkiem faktycznie piaste widzę zdecydowanie przed kierownicą, zamówiłem więc mostek 60mm o kątach 10 stopni +/- PRO KORYAK z allegro, za stówkę nówka. i teraz jest ok kierownica idealnie zakrywa piastę, duzo lepiej sie trzyma kierownice i nie przeszkadza tak wydluzona pozycja mimo podwyzszonym siodełku :) 

Kierownicy nie zamawiałem, bo stwierdzilem ze 670mm to wystarczajaco.

Napisano

Kończąc wywody Wooyka, to trzecim mitem jest " duże miękkie siodło = wygodne siodło".

Jak siedzisz na rowerze, trzymająć obie dłonie na kierownicy, to widzisz przednią piastę, czy może kierownica Ci ją zasłania
-jeżeli piasta jest przed kierownica masz za długi mostek
-Za kierownica  - za krótki mostek

Toż to jakaś mega głupota. Dlaczego? Bo nie uwzględnia geometrii roweru, a i sylwetkę każdy ma nieco inną. To by miało rację bytu jakby ludzie mieli identyczne proporcje i różnili się tylko "skalą", do tego identycznie się "układali" na rowerach o jednej i niezmiennej geometrii różniącej się znowu tylko "skalą" i mającej jeden niezmienny kąt główki. Obstawiam, że nawet n a tym samym rowerze dana osoba usiądzie raz tak a raz nieco inaczej (się pochyli, ruszy głową, tyłek przesunie na siodle) i sobie piastę zobaczy raz tu a raz obok...

Napisano
trzecim mitem jest " duże miękkie siodło = wygodne siodło"

O tak, zdecydowanie pasuje do tej grupy :)

Toż to jakaś mega głupota.

Generalnie tak jak piszesz, jest to mocno naciągane, ale jeśli ograniczy się do rowerów XC (które geometrię mają dość podobną), to o dziwo w praktyce taką regułę można zaobserwować. Tylko że jest to taka reguła jak np. języku niemieckim: sprawdza się w 50% wypadków, druga połowa to wyjątki ;) Trochę jak z mitem rzepki nad osią pedału.

Napisano

Wooyek, jak dla mnie to za dużo jest zmiennych żeby to się sprawdzało nawet w ograniczeniu tylko do jednej grupy rowerów. Tułów masz długi czy krótki? Ręce długie czy krótkie? Sztycę z offsetem czy bez? Siodło przesunięte do przodu czy do tyłu? Mostek na plus czy na minus? Itp. itd.

Napisano

Aaa to taki mit że przy prawidłowej pozycji na rowerze rzepka kolana powinna być idealnie nad osią pedała/pedału. Pozwolę sobie już drugi raz w tym wątku wrzucić ten link http://narower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze-ustawianie-siodelka-bikefitting-siodlo-rowerowe-w-rowerze/

Nie sa to też moim zdaniem taki do końca mity, uważam że warto skorzystać z tych porad jako ustawień początkowych, wiadomo że każdy później w mniejszym lub większym stopniu ustawi sobie rower pod siebie. Mnie ten poradnik akurat pomógł na ból kolan, warto się zapoznać w każdym razie. 

Napisano
Wooyek, jak dla mnie to za dużo jest zmiennych żeby to się sprawdzało nawet w ograniczeniu tylko do jednej grupy rowerów. Tułów masz długi czy krótki? Ręce długie czy krótkie? Sztycę z offsetem czy bez? Siodło przesunięte do przodu czy do tyłu? Mostek na plus czy na minus? Itp. itd.

No ale zastanów się - to, że ktoś ma np. długi tułów, to nie znaczy że jego głowa będzie wyprzedzać przednie koło, prawda?

Po to w rowerze są te wszystkie regulacje (offset, przesunięcie siodła, wszystkie ustawienia mostka itd.), żeby dopasować rower do ciała odbiegającego od średniej (czyli długi/krótki tułów, kończyny itd.) i przyjąć na nim optymalną pozycję (z punktu widzenia komfortu, efektywności, rozłożenia masy itd.). No i tak się właśnie składa, że w tej optymalnej pozycji, oczy, kierownica i piasta bardzo często wypadają w jednej linii (jeszcze raz zaznaczam: w rowerach XC).

Wiem, że wydaje się to z dupy, ale z jakiegoś powodu ta teoria funkcjonuje - kiedyś zwracałem na to uwagę w swoich rowerach i faktycznie się sprawdzało.

Nie sa to też moim zdaniem taki do końca mity, uważam że warto skorzystać z tych porad jako ustawień początkowych, wiadomo że każdy później w mniejszym lub większym stopniu ustawi sobie rower pod siebie.

100% racja. Tylko problem w tym, że wiele osób traktuje to jako twardą regułę i wmawia sobie, że tak MUSI być - dlatego nazwałem to "mitem".

Napisano

Wymiana Flite na peak jest bez sensu. Geometria ramy jest prawie ta sama. Jedynie zyska mniejszym rozmiarem. Zakup mostka i kierownicy ma sens. Potem możesz wykorzystać w nowym rowerze. Troche poprawi kontrole nad rowerem.

Najtaniej będzie zakup ramy primala, nowego amora i przełożenie części gratów. Napęd, hamulce NA PEWNO można wykorzystać. Amor w tym flite jest jeszcze sprężynowy wiec docelowo do wymiany. W 3 tyś powninieneś się zmieścić składając nowy rower z nowym amorem z częściami z Flite.

Amortyzator Suntour najlepiej do uzytkownika Activia. Jakość ich sie poprawiła i to co pisał ktoś o nich tutaj jest nie prawdą a waga ich jest bardzo dobra (mała).

Napisano

Jakość ich sie poprawiła i to co pisał ktoś o nich tutaj jest nie prawdą

Pisałem to pewnie ja i gwarantuję Ci że luzy w nowym amortyzatorze to jest prawda :thumbsup: Nie mówię że w każdym ale w dużej ilości. 

Napisano

A golenie to jakie się ma 35 mm ?? :-P

Pisałem to pewnie ja i gwarantuję Ci że luzy w nowym amortyzatorze to jest prawda :thumbsup: Nie mówię że w każdym ale w dużej ilości. 

Ciągle uparcie piszesz o tych luzach w Raidonach i chwalisz foxa. Porównaj wobec tego dwa nowe amory Suntoura i Foxa i ich cenę. Zobaczysz ze jakość pracy wcale tak mocno się nie różni a zwykły użytkownik roweru nawet ich nie zauważy oprócz ładnej naklejki FOX. Raidon to amor z niższej półki do jazdy rekreacyjnej, gdzie luz nikomu nie przeszkadza :-)

Napisano

Maczet, poczytaj sobie końcówkę drugiego tematu pytającego. Tu jest primal tak potrzebny jak świni siodło. Wszystko się rozbija o rozmiar "okazyjnie" kupionej ramy, a reszta to fantazjowanie.

Napisano

Ciągle uparcie piszesz o tych luzach w Raidonach i chwalisz foxa.

Nigdy nie chwaliłem FOX'a bo nie miałem z nimi do czynienia ( jechałem raz) i mnie na taki amortyzator nie stać. W FOX'ach także jest luz, ale jest on niwelowany przez olej. A piszę ponieważ jest to prawda i nie chcę aby kolejne X osób było rozczarowane zakupem. Jeżeli ktoś to akceptuje, pisałem nie raz że Raidon/ Epixon to całkiem fajny amor za takie pieniądze.

Raidon to amor z niższej półki do jazdy rekreacyjnej, gdzie luz nikomu nie przeszkadza :-)

Nie przeszkadza a nie powinno go być to dwie różne sprawy.

No więc proszę, co jest nieprawdą w tym co pisałem?

Napisano

Wymiana Flite na peak jest bez sensu. Geometria ramy jest prawie ta sama. Jedynie zyska mniejszym rozmiarem. Zakup mostka i kierownicy ma sens. Potem możesz wykorzystać w nowym rowerze. Troche poprawi kontrole nad rowerem.

Najtaniej będzie zakup ramy primala, nowego amora i przełożenie części gratów. Napęd, hamulce NA PEWNO można wykorzystać. Amor w tym flite jest jeszcze sprężynowy wiec docelowo do wymiany. W 3 tyś powninieneś się zmieścić składając nowy rower z nowym amorem z częściami z Flite.

Amortyzator Suntour najlepiej do uzytkownika Activia. Jakość ich sie poprawiła i to co pisał ktoś o nich tutaj jest nie prawdą a waga ich jest bardzo dobra (mała).

Dokładnie tak jak mówisz z wymianą ramy na accenta - dlatego się wstrzymałem. Mostek 60mm aktualnie na stanie, kontrola od razu lepsza, kierownica na razie 670mm ale na zjazdach faktycznie przydaloby sie troche szerzej bo na tej mojej wychodzi mi tylko dobrze zjazd prosto - > stad od razu zamówiłem tego pro koryaka za 120zl - 760mm najwyzej skróce... ze wznosem 20mm.

Co do ramy primala to zobacze... Bo na razie w planie mam ogarnac skilla na aktualnym rowerze, m.in chce ogarnąć zarzucanie kołem <- coś co chce sie jak najszybciej nauczyć bo widze ludzie to często praktykują na zjazdach. 

W przyszłości w zaleznosci od skilla(lub rozwalenia ramy :teehee: ) przeskoczę na triala wlasnie czyli primal ewentualnie hornet. Czyli albo rama i w zaleznosci od upodobań 130mm amor lub wiecej. Albo po prostu nowy rower.

Ale też moze sie okazać że taniej bedzie wymienic sprzęcior, czyli tak jak piszesz. Aczkolwiek nie wiem skad informacja ze mój amor jest sprężynowy... Jest powietrzny.  I z tą activia nie wiem o co chodzilo ze mialbym niby oddac mój amor do nich i dostalbym w zamian lepszy? czy że od nich warto kupować - za pewnie o to chodziło bo napisałes do nich.

Oprócz tego w planie i tak mam jeszcze kupno nowych opon, maxxisa, bo wkrótce te sie zedrą wiec kolejne koszta dochodzą. Ale to juz bedzie ostatni zakup na pewno, nie ma co az tak inwestowac w aktualny rower, w konco to typowo na zjazdy XC ktore aktualnie praktykuje bo nic wiecej na moim rowerze nie ogarne, ale na pewno kiera i mostek choc troche zblizy mnie do czegos wiecej niż aktualne przeznaczenie roweru.

Oto te opony na które sie czaje, stwierdziłem że single wystarczające, dual zbyt drogie i nie ma co przesadzać:

http://allegro.pl/opona-maxxis-ardent-27-5x2-25-zwijana-exo-single-i6711893138.html

Ew te:

http://www.ceneo.pl/46296941#mh=f5F26lpc44006maxxisrMYncKlhL6fdrfvr_Eq-TiEkyhOQpTqykmms0ZSCipfu-JuDgjqe6lpOpRXekKUwpZzku1SLU-pEHhh-11L7UnmBbxBuQd8iApv3fqZr7FyIEjx2rhp5CMz3qux7ZvNpCQnhHO1Q_I259xDY48hJqfua0DjeK7ZjbtaT0vDB1HB-7xXEQlBp10eMXBcoqSIe0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...