JPK Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Witam. Odnawiam własnie rowerek dla synka. Niestety na ramie nie ma oznaczeń. Jedynie na hamulcu oraz piastach są romet/ romet predom. Czy orientuje sie ktoś cóż to może być? Producent, model? Niestety mam również problem z częściami. Po pierwsze pedały- chciałem je wymienić, ale są na śrubie 10mm. Niestety nie mogę nigdzie takich znaleźć. Czy posiada może ktoś takie, lub wie gdzie kupić? Jeśli nie zostaje rozwiercanie korb do większego rozmiaru lub toczenie nowych osi pedałów. Sprawa druga- chwyty na kierownice o średnicy 15mm. Też nigdzie nie widzę. Bardzo proszę o pomoc. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Romet to państwowe przedsiębiorstwo produkujące rowery i motorowery na rynek krajowy za PRL-u; zakład przetrwał do dziś ale produkty sprowadzają z chin pod własną marką; do dziś mam ich Jubilata i Zenitha Części o których mówisz możesz szukać z szeroko rozumianego rynku wtórnego- portale internetowe typu alledrogo itp. słowem skąd się da bo produkcja już dawno zaprzestana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Fajny rowerek i widać że ktoś uskuteczniał na nim wrapping zanim to się stało modne . Chwyty kierownicy można załatwić owijką do kier szosowych. Co do pedałów nie wiem czy w bmxach takich gwintów by nie znalazł. Co do identyfikacji to chyba będzie Romet Pawik. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez AkadaemiaStolarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Patrząc po tym w jakim jest stanie odpuściłbym sobie renowację. No chyba że masz dużo czasu i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Przeszukałem allegro, olx i nie tylko i jedyne co znalazłem to szprychy 125mm. Co do chwytów i pedałów jest lipa. Zamiast chwytów będzie owijka jak w szosie a pedały odnowie obecne. Za bardzo nie mam wyjścia. Kombinowałem z rozwierceniem korb i nagwintowaniem na 1/2 lub z dorobieniem nowych osi do starych pedałów (średni stan obecnych) ale przy takiej małej robocie nikt się nie chce tego podjąć. Tak wiec będzie gruntowne czyszczenie, nowe podkładki, nakrętki, kupa smaru i myślę że trochę powinny wytrzymać. A co do stanu sprzed to wbrew pozorom nie był zły. Do wymiany poszły szprychy, opony + dętki, nowe siodło i owijki, łańcuch. Miały być też pedały ale wyszło jak wyszło. Tak naprawdę najdroższym elementem odnowy jest malowanie. Jednak dzięki temu wszystkiemu rowerek otrzyma drugą młodość, a i Młody zobaczy że można coś odnowić a nie kupować sklepówke i mieć z tego satysfakcje. Dzięki za identyfikacje. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez JPK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Z tego co kojarzę decathlon ma pedały dziecięce z mniejszą średnicą, ale musiałbyś podjechać do jakiegoś sklepu i zobaczyć samemu: https://www.decathlon.pl/peday-do-roweru-dziecicego-id_8006006.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Współczesne pedały dziecięce to wspomniane 1/2". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 A szczerze mówiąc o Decathlonie nie pomyślałem, ale obstawiam że to 1/2 cala. Nigdzie takich nie ma a mają 10, a nawet nie całe mm. Mam dobry sklep metalowy. Zobaczę czy mają śruby 10tki ze płaskim łbem i niepełnym gwintem do tego prawym i lewym ;-). A jak nie to dokupię tylko nowe nakrętki, podkładki już mam i tyle. Gumy już dziś wyszorowałem ale jedna do poprawki i małego wyprostowania tulei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Witam. Udało się wreszcie rowerek skończyć. Nie obyło się bez problemów, ale na szczęście udało się je rozwiązać. http://jakubkarnicki.blogspot.com/2017/04/frankonski-rowerek-fina.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Nie spodziewałem się że będzie aż tak dobrze wyglądać. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Ja bym jeszcze zmienił gripy na jakieś miękko zakończone,w przypadku wywrotki może krzywdę sobie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Dziękuje. Ciesze sie że sie podoba. Młody zachwycony, a śmiga jak burza. Nad chwytami cały czas sie zatanawiam Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Świetna robota, szkoda tylko błotników, i ten kolor ... ale najważniejsze że podoba się młodemu ! Ważyłes go móże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Trochę przepłaciłeś za malowanie, ale generalnie nie wyszło źle oczywiście najlepszy efekt byłby gdybyś przywrócił go do oryginału, ale zdaję sobie sprawę jak ciężko przepchnąć taki pomysł przez dziecięce "widzimisię" kolorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Maja 2017 Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Kawał świetnej roboty.....efekt i radość dzieciaka super;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Dziękuje raz jeszcze. Nie ważyłem- postaram się nie zapomnieć i napisać. Szkoda błotników- to znaczy że nie założyłem? Być może za jakiś czas to zrobię. Tylko nie wiem czy te co były są oryginalne- widziałem na Moto Bazarze taki rowerek i miał zaokrąglone stalowe a nie łamane na 4 aluminiowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do malowania, oryginału itd. Fakt mało nie zapłaciłem, ale wydaje mi sie że bardzo dobrze zostało to wykonane. Jednak co do dobierania wykonania staram sie robić w któryś z wariantów -zostawiam oryginalne powłoki lakiernicze, jedynie dokładnie czyszczę i ewentualnie pokrywam klarem- powstaje rost ;-) -piaskowanie i malowanie w dowolne kolory. Mogą być takie jak w oryginale, ale mogą też być na prlowskim i nie tylko sprzęcie nowoczesne kolory. Wszystko zależy od pomysłu ;-). Dziękuje jeszcze raz za miłe słowo. Ogromna satysfakcja z wykonanej pracy. Czas na nowy pomysł ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Co do błotników kwestia estetyki. Pełne błotniki ładnie przylegające do kół moim zdaniem nadają stylu. Dla mnie osobiście bardzo ich brakuje w tym rowerku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Rowerek z tą ramą występował pod wieloma nazwami, tak naprawdę dokładna identyfikacja jest nie możliwa. Na główce lub na tylnej piaście powinna być wybita data produkcji. Ja składając taki rowerek kupiłem kilka strupów, zostało mi trochę części, jeżeli czegoś potrzebujesz to daj nać, poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 prawa druga- chwyty na kierownice o średnicy 15mm. Tak mi przyszło do głowy że w sumie ESI siedza bardzo ciasno na kierownicy, może pomierz gdzieś na sucho ile mają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Maja 2017 Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 załóż owijkę szosową ;-))) .......chm jak by ją owinąć od mostka to nawet stylowo będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPK Napisano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Nad błotnikami cały czas sie zastanawiam. Pewnie najpierw zrobić coś z tych co mam, jednak najładniejsze byłyby takie: http://chlopcyrometowcy.pl/hosting/imageup/21894_2.jpg Poszukam dokładnie numeru- może coś wypatrze a i pewnie odezwę sie za jakiś czas w sprawie błotników ;-) Owijka jest, ale czy na całą kierownice. Do przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi