TomaszU84 Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Witam. Na hamulcach się nie znam, trochę poczytałem ale im więcej czytam tym mniej wiem. Rower to Mistral Urban o taki http://allegro.pl/rower-miejski-romet-mistral-urban-wyprzedaz-i6723743592.html , hamulce w nim przy mojej wadze ponad 100kg to kpina, jeżdzę bardzo szybko i już nie raz miałem śmierć w oczach... Rower stoi przypięty pod klatka, kiedy wiem ze będzie padać chowam go, często jednak moknie, pewnie ma to wpływ na wybór. Jezdżę bardzo dynamicznie, nie toleruje jakiejś jazdy rekreacyjnej. Poruszam się nim wyłącznie po betonie. Nie szukam jakiś brzytw, na chwile obecna po prostu hamuje oboma naraz, szukam czegoś lepszego w normalnej cenie. Budżet mam taki jaki będzie trzeba, w rowerze zmieniłem korbe i oprócz hamulców jeżdzi mi się na nim świetnie, Dziekuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Z tego co widzę to masz tam mini v-brake. W mini nie ma zbyt dużego wyboru sensowych hamulców. Można by pomyśleć o przejściu na zwykłe v-br , ale to równa się też wymianie klamek. Próbowałeś wymienić klocki na jakieś porządniejsze? na chwile obecna po prostu hamuje oboma naraz Prawidłowa technika hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Hamulce mam ciągle fabryczne, nic nie wymieniałem. Zacząć od nich? Co do klamek, nie widzę problemu, jeżeli poprawi to wydajność. Mam drugi rower, jakiegoś oldschoolowego Peugeota w którym ktoś chyba wymienił osprzęt, tam mam klamki Deore, kto wie, może i cały komplet. W sumie mógłbym spróbować to przełożyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Jeśli masz cały zestaw jakiejś wyższej grupy to śmiało próbuj przekładać i zobacz co to zmieni. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 PowitołWarto dodać też boostery do zacisków, bo 100kilo+rower to nie w kij dmuchał dla obręczówek szczególnie gdy lubisz śmignąć szybciej. Sam ważę ćwiartkę mniej, a m.in. przez hamulce pożegnałem się z klasyczną stalą na rzecz bardziej nowoczesnej z hamulcami tarczowymi. W bułkowozie dalej mam Vki i mimo że dobre (LX od Sh) z przyzwoitymi klockami (author ABS-3CC) i linkami to po pojeżdżeniu na tarczach nie wzbudzają już zaufania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.