Skocz do zawartości

[mostek] wymiana śruby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki mostek? A-Head? Jaka śruba? Wróżek rowerowych to tu nie ma.

Napisano

To jest śruba od Top Capa. Gwiazdka w rurze sterowej jest cała? Jeżeli tak to kupujesz nową śrubę, na ogół pasuje M6x35 ( w zależności od Top Capa łeb Walcowaty lub Stożkowy)

Wrzuć foto.

A nie, dolna? Dolna śruba od mostka?

Napisano

Źle wytłumaczyłem, nie chodzi mi o śrubę łączącą mostek ze sterem i kapslem, ale o ściskającą mostek na sterze

Na zdjęciach widać jedną wkręconą śrubę, niżej jej jest tylko gwint, bez główki- o tą śrubę mi chodzi

post-203288-0-34927700-1492091886_thumb.jpg

post-203288-0-31018200-1492091888_thumb.jpg

post-203288-0-24254900-1492091890_thumb.jpg

Napisano

Czyli miałem dobre przeczucie, bo mechanik w serwisie rowerowym chciał od razu mostek zmieniać

Potrzebne są tu jakieś specjalne śruby, bo na tej nie urwanej widzę, że gwint kończy się jakieś 0.5 cm przed główką

Napisano

Zmierz, wyglada na m6 ale moze byc m5, roznie bywa.

Pytanie tylko dlaczego sruba sie zerwala, co sie stalo z tym mostkiem? Nie jest popekany?

Napisano

Rower kupiłem używany i kierownica była zdjęta razem z mostkiem do transportu- podejrzewam, że śruba była za mocno wkręcona i przy demontażu się urwała.

Czyli rozumiem, że w pełni gwintowana śruba też zda egzamin, nie musi mieć koniecznie tego pół cm niegwintowanego przy główce?

Napisano

może być z pełnym gwintem. mało prawdopodobne żeby śruba przy demontażu się ukręciła. zobacz fotki mostka jak rower był skręcony czy tam są wszystkie łebki śruby

Napisano

Jeżeli to stal, to nie ma opcji że coś się ukręciło. Mostek by dawno pękł. Dlatego właśnie pytam czy mostek jest cały, bo coś tutaj nie gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...