Skocz do zawartości

[licznik]problem z bezprzewodowym licznikiem

patras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam licznik trelock fc 900 http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/270 przez ponad rok działał bez żadnych problemów, ale ostatnio jak jechałem to patrze i nie pokazuje prędkości, więc wymianiłem baterie ale to nic nie dało. Przybliżyłem troche nadajnik, ale to tez nic nie dało. Czasami odbiera czasami nie. Nie wiem jak na to zaradzić. Chyba nie będe musiał kupować nowego :/ PoZdRo

• 2 lata później...
Napisano

witam .

ja mam z kolei inny problem i to bardzo wkurzajacy ;/

kupilem licznik bezprzewodowy kellys .. nie pamietam dokladnie modelu ale chodzi o to ze czasem potrafi pokazac ze jade 99km/h a tak naprawde stoje kolo sklepu ..;/ <_< najczesciej zdaza sie to w Gdyni na Swietojańskiej .. myslalem ze moze jest to efekt jakis innych fal przechodzacych przez miasto i w wyniku ich moj licznik wariuje.. ;) poradzcie cos prosze bo naprawde jest to uciazliwe bo kupiłem licznik po to by czytac z niego prawdziwe dane a nie V max = 99km/h i srednia okolo 50 km/h ... ;/ prosze o rade

Napisano

No niestety tak to jest, mogłeś sprawdzić model licznika - zapewne KCC-16WL, przeczytać jego test. Są też tematy o bezprzewodowych. Mam taki sam. Sprawa wygląda tak, że oczywiście są różne zakłócenia, zwłaszcza w mieście, przy liniach energetycznych itd. które w pewnych miejscach są silniejsze, w każdym razie w paśmie, które zakłóca licznik i raczej nie da się z tym nic zrobić, oprócz zmiany licznika na lepszy z jakimś kodowaniem czy cosik. Jakby to był wpływ innych urządzeń elektronicznych na kierownicy, to można by działać, ale na zakłócenia zewnętrzne nie wpłyniesz.

Napisano

wesi28 - to normalne w takich licznikach <_<. Sam mam ten licznik i się przyzwyczaiłem do Vmax=99. Mi łapie zakłócenia tylko na pętlach indukcyjnych przy skrzyżowaniach. Innych przypadków nie zauważyłem. Poza tą wadą, licznik jest OK, przeżył już niejedno i myślę, że jeszcze sporo zniesie. Jak dla mnie to ta przypadłość jest pomijalna, bo akurat najmniej mnie interesuję max prędkość, tym bardziej, że nie kasuje się razem z dystansem dziennym, więc niczemu w sumie nie służy.

Napisano

dzieki <_< no mi o V max az tak nie chodzi ale glownie o ogolny przebieg bo rower stoi przed sklepem np 5 min ... i caly czas nabija ze jade 99 km/h.. ;/ wiec przebieg rosnie w zastraszajacym tepie i oszukuje sam siebie..;/ no ale nie stety nic sie z tym nie zrobi.. tak to jest jak sie kupuje cos bez sprawdzenia szczegolowych opini

Napisano

Moim zdaniem najlepsze są liczniki z przewodami, wszystko ładnie działa, kabelek w niczym nie przeszkadza, bateria też trzyma zapewne dłużej ;) Swoją drogą polecam Sigme BC906 :D

Napisano

Lepsze, lepsze..? Nie ma co gadać o gustach, jak powiedzmy ma się dobity amor, który trzeba często wyjmować do serwisu, albo duży skok, to może być mniej przyjemnie z kabelkiem, poza tym niektórzy wolą zmniejszać ich ilość zwł. przy obecnej mnogości wspomnianych w wielu rowerach :D A przecieranie, to nie wymysł, zdarza się.

Napisano

Niestety, tak juz jest z tanimi licznikami bezprzewodowymi. O ile kupno taniego przewodowego jeszcze ujdzie, to bezprzewodowe oplaca sie kupowac tylko znanych firm i z kodowana transmisja danych. Trzeci rok mam bezprzewodowy Cateye jakis tam :D, kosztowal sporo, ale nie ma z nim zadnych problemow.

A co do pierwszego postu - obie baterie wymieniles? Przy slabej baterii w odbiorniku licznik tez nie odbiera sygnalu.

Napisano

własnie w tym tez rzecz ze on nie byl jakis najtanszy.. ani malo znanej firmy poprostu bez wiekszych przygotowan poszedłem z kumplem do sklepu i to co mieli to kupiłem..;/ a bym to ich sprzet z "górnej półki" ;/ nie ma to jak kupowac w prosporcie Wejherowo... nie polecam !!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...