kregiel Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Witam, Ze względu na wymianę pękniętej ramy musiałem również zainwestować w nową sztycę gdyż ciężko było znaleźć ramę która by pasowała do starych sterów i sztycy. Ogólnie nie mam zwyczaju czytania instrukcji podstawowych komponentów rowerowych, ale tym razem coś mnie podkusiło. W instrukcji jest napisane że podczas montażu powinienem posmarować sztycę antypoślizgową pastą montażową. Wcześniej się nie spotkałem z takimi zaleceniami. W serwisach rowerowych jedynie polecali smarować Shimano Anti Seize na wypadek trzeszczenia sztycy(w moim przypadku to nie za wiele pomagało). Powiedzcie co myślicie czy rzeczywiście powinniśmy stosować taką pastę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
siimon Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Pasta jest najczęściej stosowana w ramach karbonowych ze względu na niższą wartość zalecanego momentu dokręcania śrub. W praktyce, jeżeli przykręcisz sztycę/obejmę z zalecanym momentem obrotowym a te będzie zjeżdżała, to nie dokręcasz mocniej tylko smarujesz pastą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.