Witam forumowiczów, jak już kupię swój pierwszy rower być może zadomowię się tu na stałe, tymczasem proszę o pomoc, więc:
nie jeżdżę na rowerze poza tymi z wypożyczalni, zamierzam to zmienić. Regularnie biegam i pływam i chce wkomponować w to rower (jednakpóki co raczej nie rozważam triathlonu), głównym celem byłby regularny trening np. przed pracą (2x3 razy w tygodniu pewnie na starcie do 20 - 30 km). Byłem przekonany do Crossa, jednak szosa zrobiła na mnie miłe wrażenie stąd pytanie, których z tych dwóch rowerów będzie dla mnie odpowiedniejszy (odrobiłem lekcje w sieci i ustaliłem budżet do 1500 zł stąd ograniczę pytanie do Lazaro Integral V3 2016 - 1499zł oraz B'twin TRIBAN 500 FB - 1299zł ), warunki użytkowania:
- miasto, trasy rowerowe itp. w formie dojazdów "na około" do pracy waga jakieś 70 %
- wypady z żoną "spacerowe" po leśnych ścieżkach 14 %
- ewentualna frajda z jazdy i prędkość pod kątem treningu i możliwych startów w triathlonie 16 %
1. Czy taka szosówka spisze się jakkolwiek na powiedzmy "ubitej" leśnej ścieżce, nie pognę kół, nie złapię gumy co 15 metrów, etc. oraz w mieście - krawężniki etc.
2. Czy jako zupełnie początkujący rowerzysta będę w stanie osiągać większą przyjemność i prędkość średnią na szosówce, czy np. blokując amortyzator w Integral'u będzie to raczej pomijalne
Zakładam, że jedyne co dokupię lub wymienię w rowerze to póki co błotniki i lampki, więc powiedzmy że o modernizacji nie bedziemy rozmawiać.
Liczę na pomoc doświadczonych cyklistów, może coś dyskwalifikuje jeden lub drugi wybór. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Pytanie
Gość Marcin
Witam forumowiczów, jak już kupię swój pierwszy rower być może zadomowię się tu na stałe, tymczasem proszę o pomoc, więc:
nie jeżdżę na rowerze poza tymi z wypożyczalni, zamierzam to zmienić. Regularnie biegam i pływam i chce wkomponować w to rower (jednak póki co raczej nie rozważam triathlonu), głównym celem byłby regularny trening np. przed pracą (2x3 razy w tygodniu pewnie na starcie do 20 - 30 km). Byłem przekonany do Crossa, jednak szosa zrobiła na mnie miłe wrażenie stąd pytanie, których z tych dwóch rowerów będzie dla mnie odpowiedniejszy (odrobiłem lekcje w sieci i ustaliłem budżet do 1500 zł stąd ograniczę pytanie do Lazaro Integral V3 2016 - 1499zł oraz B'twin TRIBAN 500 FB - 1299zł ), warunki użytkowania:
- miasto, trasy rowerowe itp. w formie dojazdów "na około" do pracy waga jakieś 70 %
- wypady z żoną "spacerowe" po leśnych ścieżkach 14 %
- ewentualna frajda z jazdy i prędkość pod kątem treningu i możliwych startów w triathlonie 16 %
1. Czy taka szosówka spisze się jakkolwiek na powiedzmy "ubitej" leśnej ścieżce, nie pognę kół, nie złapię gumy co 15 metrów, etc. oraz w mieście - krawężniki etc.
2. Czy jako zupełnie początkujący rowerzysta będę w stanie osiągać większą przyjemność i prędkość średnią na szosówce, czy np. blokując amortyzator w Integral'u będzie to raczej pomijalne
Zakładam, że jedyne co dokupię lub wymienię w rowerze to póki co błotniki i lampki, więc powiedzmy że o modernizacji nie bedziemy rozmawiać.
Liczę na pomoc doświadczonych cyklistów, może coś dyskwalifikuje jeden lub drugi wybór. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Marcin
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.