Skocz do zawartości

[Nowy rower] Rower Górski MTB Rockrider 340 26" B'twin

armia333

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc od razu przepraszam za moje wszelkie nieświadome łamanie regulaminu. 

Proszę Państwa o pomoc, gdyż planuję kupić dla siebie i żony nowe rowery. Rowery przeznaczone będą do niedzielnej jazdy po mieście, parka, lasach itp, czyli typowa rekreacja. W związku z powyższym potrzebuje opinii na temat roweru MTB Rockrider 340 26'' B'twin. Mój budżet na zakup jednego roweru to max 800 zł. Nie ma możliwości zwiększenia tego budżetu dlatego proszę nie pisać ,,dopłać 300-400 zł a kupisz sobie lepszy rower na lata'' itp. Chodzi mi bardziej o odpowiedź, czy za 800 zł jestem w stanie kupić gdzieś lepszy rower. Myślę, że rower ten będzie na tyle uniwersalny, że pozwoli  mi jeździć po ścieżkach rowerowych ale też i po nieutwardzonym teranie, np droga w lesie (żadne ekstremalne wyprawy). Mam nadzieję, że rower będzie lepszy od tych za 500 zł z supermarketu.

Przeczytałem sporo tematów na temat rowerów do 800 zł. Wiem, że przyzwoity rower to koszt w granicach 1200-1500 zł. Niestety nie mogę sobie pozwolić w tym momencie na taki wydatek na dwa rowery. Dlatego bardzo dziękuję za rady, abym zwiększył budżet bo wskazany przeze mnie rower to szajs. Używany rower również nie wchodzi w grę. 

Z żoną jesteśmy amatorami jeśli chodzi o jazdę na rowerze. Zależy nam na tym, aby nie siedzieć w weekend w domu tylko rekreacyjne wyskoczyć sobie za miasto. Rower powinien być na szerszych oponach, aby nie ograniczać się tylko do jazdy po asfalcie. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Napisano

Piter233 dziękuję za odpowiedź. 

Przedstawiony przez Ciebie rower ma chyba za cienkie opony. Zależy mi jednak żeby było to rower górski, gdyż podobny rower, który użytkowałem, nie sprawdził się w terenie po którym planuję jeździć. Zależy mi tez na tym, aby z przodu były amortyzatory. 

Dlaczego lazaro, kands będą lepsze od przedstawionego przeze mnie roweru? Niestety w moim przedziale cenowym nie znalazłem nic, co by spełniało moje oczekiwania. Owszem za ok. 1000 zł już tak, ale niestety za jeden rower mogę dać max 800 zł.

A co myślicie o takim rowerze 

http://allegro.pl/rower-arkus-beryl-270-19-gorski-jak-romet-rambler-i6769110335.html

w porównaniu do tego, który przedstawiłem w pierwszym poście 

Napisano

Witam nie jestem ekspertem ale też szukam roweru i zanim postanowiłem zwiększyć budżet, natrafiłem na rower Kands energy 700 z ceną 839 zł, i właśnie ten model brałem pod uwagę, potem poszedłem do sklepu pomacałem rower KROSS black edition 7,2 i postanowiłem dołożyć, ale myślę że ten kands energy 700 jest dobrym rowerem za niewielkie pieniądze.

Napisano

Po pierwsze nie amortyzatory, tylko amortyzator. Po drugie z amortyzatorem to wiele wspólnego nie ma. Ile ważysz? Z racji że to najzwyklejsza sprężyna i nic więcej to amortyzator będzie albo praktycznie sztywny, co w przypadku kobiet występują w 90% albo przy większej wadze będzie ostro nurkował. Opony masz 1,5, jak uważasz że to za mało to wymienisz na 1,75 albo 1,95. A co znaczy że poprzedni nie sprawdził się w terenie po którym zamierzasz jeździć?

W przypadku arkusa masz koło 27,5, w 340 masz 26. Pod względem cena/jakość nie jest zły.

Napisano

mam 182 wzrostu i ważę 86 kg. Poprzedni rower niestety miał właśnie cienkie opony, co w przypadku deszczowej pogody powodowało, że po leśnym terenie jeździło się ciężko, a niestety taką trasą dojeżdżam do domku letniskowego. 

Zastanawiam się teraz nad tym Arkus Beryl 270 albo 260. Widzę, że różni się ceną i rozmiarem kół. W moim przypadku, po przeczytaniu kilku poradników, widzę że rozmiar kół nie będzie robił większej różnicy, więc będę sugerował się ceną. 

Rozumiem, że Arkus Beryl 270 albo 260 będzie lepszym rozwiązaniem niż wskazany w pierwszym poście Rockrider?

Wpadła mi jeszcze w oko taka aukcja 

http://allegro.pl/rower-romet-rambler-26-2-0-raty-wyprzedaz-2015-i6454719797.html

Jeżeli u sprzedawcy okaże się że jest dla mnie rama 19 (182 cm) i dla żony 17 (171 cm) to czy warto dopłacić 50 zł do roweru i kupić tego Rometa? 

Biorąc pod uwagę wszystkie trzy wymieniane przeze mnie rowery, który okaże się najlepszy pod względem cena/jakość.

Napisano

Chcesz się męczyć na quasi-MTB z pseudoamortyzatorem to się męcz :)   ale żonie kup damkę kands STV 700 i zmień ewentualnie opony na szersze -  niech wie że o nią dbasz ...

Napisano

Witam, jeśli chodzi o Rockridera to mogę się nieco wypowiedzieć na temat tego roweru. Mam go od sierpnia 2015 (jeszcze pod nazwą 5.1). Regularnie zacząłem nim jeździć od maja 2016 i przez sezon przejechałem nim ponad 1000 km. W zasadzie to wszystko działało bez zarzutu, jedynie wymieniłem w nim pedała bo zaczęło coś w nich strzelać i manetki przerzutek oraz hamulców zmieniłem na klamkomanetki shimano, jakoś nie przemawiały do mnie te założone fabrycznie, ale to już prywatne odczucie. Jeśli chodzi o amortyzator to przy mojej wadze 60 kg spisuje się zupełnie wystarczająco (jeżdżę zarówno po asfalcie jak i po lesie). Wypowiedzi że rower nie nadaje się do niczego mijają się z prawdą, najważniejszy jest zapał i sprawny osprzęt. Moim zdaniem nie ma sensu wydawać fortuny jeśli zamierzamy jeździć amatorsko. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...