AntyIdiota Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Cześć, Jaką najjaśniej świecącą lampkę do 220zł można kupić? Lepiej jakby była na AAA, bo mam kilkadziesiąt baterii w tym rozmiarze do zużycia. Będę jeździć nocą po lesie. Nie chcę żadnych kombinacji, tylko wersję out of the box. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Nie kombinuj jak koń pod górę tylko kup to co wszyscy normalni ludzie jeźdżący noca po lesie czyli zmodowaną latarkę pod ogniwa 18650. I sam nic nie będziesz kombinował, przecież kupujesz gotowe. Na AAA nie ma nic sensownego do takich celów, bo realnie dostaniesz ok 100lm, co wystarcza żeby się w nocy na piechotę poruszać, ale w żadnym wypadku nie na rowerze. Do tego potrzebujesz przynajmniej 500 żeby było w miarę ok.Tu masz na aledrogo grega z forum światełek, wystarczy najtańsza EDC X1 970lm, którą mam, albo coś mocniejszego jak chcesz:http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1143136&order=ddTylko wybierz wersję z szerokim kątem świecenia. Ja mam wersję średnią, ale w lesie szersza jest lepsza.Potrzebujesz ogniwo albo 2, ładowarkę i uchwyt na kierownicę. W 220 zł powinienieś się zmieścić.Albo pisz do Dariusza z tego samego forum po Convoya S2+, bo jego chyba nie ma na aledrogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Do niektórych nic nie dociera - przecież kolega napisał, że chce zwykłą latarkę , a tu odzywa się zapalony moder i dalej swoje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor napisał, że chciałby cudów, które nie istnieją, a niestety tak dobrze nie ma i zwyczajnie szkoda wydawać pieniądze na coś, co się nie sprawdzi. Choć oczywiście można kupić 5-10 latarek na AAA, upchać je jakoś na kierownicy, cenowo wyjdzie podobnie i z grubsza będzie to samo tylko to właśnie jest kombinowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor napisał, że chciałby cudów, które nie istnieją, a niestety tak dobrze nie ma Jw. wszystko na aa/aaa jako oświetlenie rowerowe będzie kiepskie. przecież kolega napisał, że chce zwykłą latarkę No to niech kupi zwykła latarkę,tyko zaraz będą kolejne posty,że spodziewał się więcej. W chwili wolnej polecam : https://www.forumrowerowe.org/topic/120938-lampka-co-kupisz-jak-masz-50-a-co-jesli-masz-150zl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Wymagam cudów, zawsze. Zerknę na to EDC, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Powitoł Po cuda zapraszamy na plebanię Prawda jest taka, że AA/AAA to niezbyt wydajne zasilanie. Mam całkiem dobrą zebra light sc52w na 1xAA lub aku 14500 (których nie używam z racji małej pojemności) i o ile po mieście czy na znane leśne ścieżki wystarcza to na teren nieznany brakuje światła. Na dobrą sprawę biją ją na głowę nawet tanie latarki na 18650 zarówno jeśli chodzi o ilość światła jak i czas świecenia. Bierz coś na aku 18650, choćby te podane wyżej: to normalne latarki i w budżecie zmieścisz latarkę, aku i ładowarkę. Na dłuższą metę i poważniejsze zastosowanie nie warto bawić cię w małe paluszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 parę lat temu miałem Screama, potem scream 243, 500... Tego 243 przerobiłem na 18650 rozdłubując włącznik, świecił 3 razy dłużej niż na eneloopkach ale nadal światła było pięć razy mniej niż oczekiwałem. No i nadszedł dzień, gdy zamówiłem Convoya S2. Dzień po tym jak go otrzymałem - zamówiłem drugiego - z kolimatorem jako uzupełnienie. 3 lata razem, masa kilometrów i nadal bardziej lubię jeździć w nocy niż w dzień. Paluszki to są do pilota, tyle Ci powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 jeśli chcesz seryjną lampkę do 200pln którą zobaczysz przed zakupem w stacjonarnym sklepie to poszukaj mactronica panthera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 jeśli chcesz seryjną lampkę do 200pln którą zobaczysz przed zakupem w stacjonarnym sklepie to poszukaj mactronica panthera Raczysz żartować,to zwykły chiński solarstorm,koszt kilkanaście $ na ali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 miałem oryginalnego solarstorma kilka modeli a teraz mam panthera i tylko wyglądają podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 miałem oryginalnego solarstorma kilka modeli a teraz mam panthera i tylko wyglądają podobnie Taa... to wymień różnice,pewnie nawet ogniwa to te samo badziewie co w różnych klonach solarstorma. Myślisz gdzie tego mactronica klepią,w tych samych fabrykach co i inne klony,tylko loga zmieniają,heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Gaciron V5 z Ali, ładowany z USB. Mam od ponad roku, sprawdza się, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Taa... to wymień różnice,pewnie nawet ogniwa to te samo badziewie co w różnych klonach solarstorma. Myślisz gdzie tego mactronica klepią,w tych samych fabrykach co i inne klony,tylko loga zmieniają,heh. Różnice są w tym jak te lampy świecą i na ile wystarczy bateria. Różnica jest taka że solarstorm w najniższym trybie świecenia bo takiego użwałem najczęściej działał 10proc deklarowanego czasu a mactronic świeci mocniej i ponad deklarowany czas. Klepane może i w tej samej fabryce ale pewnie jest różnica na czyje zlecenie. Jednemu zależy byle najtaniej drugiemu byle najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Mactronic i czas pracy... Screamy które miałem miały deklarowany czas pracy w trybie 100% na 4h, w praktyce na najlepszych bateriach wyciągałem 1:15h. Drugi egzemplarz to samo, w międzyczasie dostałem Screama 500 - to samo. Zrobiłem koło pióra Mactronicowi i dostałem od nich gift w postaci Noise 500. Stąd się wzięło to moje porównanie na forum światełka. Do tego diody wiszące w powietrzu. No, lepiej jak nic. Wszystko tylko NIE Mactronic. Są albo 4 razy za słabi albo 4 razy za drodzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Na AAA to chyba jakas czolowka ala Nomad do doświetlania. Na rower na główną się słabo nadaje jeśli szybko jezdzisz po trudnym terenie. Do biegania wystarcza na 100% nawet w bardzo trudnym terenie no ale prędkośći nie te i manewrowość inna Jak koledzy radzą, coś mocniejszego kup jako główne a Nomada na AAA do doświetlania na kask. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Mactronic i czas pracy... Screamy które miałem miały deklarowany czas pracy w trybie 100% na 4h, w praktyce na najlepszych bateriach wyciągałem 1:15h. Drugi egzemplarz to samo, w międzyczasie dostałem Screama 500 - to samo. Zrobiłem koło pióra Mactronicowi i dostałem od nich gift w postaci Noise 500. Stąd się wzięło to moje porównanie na forum światełka. Do tego diody wiszące w powietrzu. No, lepiej jak nic. Wszystko tylko NIE Mactronic. Są albo 4 razy za słabi albo 4 razy za drodzy. Z tego co pamiętam to na ustawieniu 100% deklarowany czas pracy to 1:30, na 10% to 6h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Ok chciałbym kupić takie coś: http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-970lm-xm-l2-u3-3d-program-i6727549542.html Tylko nie mogę znaleźć nigdzie na sprzedaż mocowania na kierownicę do roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 przecież u niego są:http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-v1-uniwersalny-latarka-i6730984807.htmlChoć osobiście mam taki 6 razy tańszy http://allegro.pl/profesjonalny-uchwyt-rowerowy-do-latarki-i5126770129.htmlChoć wszystko to akurat jedno chińskie badziewie. Zaletą mojego jest możliwość obrotu w osi - latarkę mam z boku na kierownicy i nieco obróconą tak by świeciła na środek. Natomiast uchwyt ten jest dość luźny i latarka mogłaby siedzieć nieco pewniej. Choć nigdy mi jeszcze nie spadła, nawet po górach i generalnie trudno będzie zgubić świecącą latarkę po nocy Ten pierwszy uchwyt (nie obrotowy) widziałem w połączeniu z Convoyem i siedziało to lepiej. Ale mogą być też róznice jakościowe między egzemplarzami, bo wcześniejszy uchwyt miałem też obrotowy, wyglądał tak samo, a trzymał tak mocno, że az był problem latarkę włożyć. Tylko znowu rozleciał się po pół roku. Więc jak zobaczyłem za 2zł to szarpnąłem się na 3 od razu Tylko już rok z tym jeźdżę i nadal się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Dziękuję. Ostatnie pytanie, ogólnie nie chcę przepłacać, czy jest jakaś przewaga tej latarki: http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2p-970lm-xm-l2-u3-3d-program-i6727546089.html 190zł http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-970lm-xm-l2-u3-3d-program-i6727549542.html 160zł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 One są bez akumulatora + musisz kupić ładowarkę, Gaciron V5 którego podałem wcześniej jest trochę tańszy + ładujesz z USB(ładowarka nie potrzebna). O coś takeigo mi chodzi: https://pl.aliexpress.com/item/GACIRON-v5-MTB-Bicycle-860-Lumens-Lamp-5-mode-Cree-XML-U2-LED-Portable-Cycling-Torch/32629768166.html?spm=2114.56010208.4.21.bAkeuS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 @phoeŁadowanie z usb to jest plus ale jak to świeci w porównaniu do modowanych? Akumulator da się normalnie wymienić czy jest przylutowany? I jak długo świeci na max na tym chińskim akumulatorze, bo oni to lubią sobie podkoloryzować pojemność i jasność w opisach.Pytam, bo między znajomymi porównywaliśmy między innymi światłomierzem EDC X1 i Convoya S2+ (oba ze światełek) oraz chińskiego Convoya S2+ czyli bez żadnych modyfikacji. Chińczyk świecił słabiej (co nie znaczy, że źle) i miał bardziej skupioną wiązkę, a na rower fajnie mieć szeroko. Do tego odcinał zasilanie wcześniej więc czasowo również wypadało to gorzej. Grzał się też mocniej, choć po prawdzie modyfikowane też wymagają ruchu do trybu max. Tyle, że ten chińczyk kosztował poniżej 10$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Co uzasadnia różnicę cen wynoszącą 30zł? http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2p-970lm-xm-l2-u3-3d-program-i6727546089.html http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-970lm-xm-l2-u3-3d-program-i6727549542.html Wiem że nie mają akumulatorów, dokupię sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Klepane może i w tej samej fabryce ale pewnie jest różnica na czyje zlecenie. Jednemu zależy byle najtaniej drugiemu byle najlepiej Czyli nic nowego,na trzy solarstormy z którymi miałem styczność każdy świecił trochę inaczej. Tu może być ciut uczciwiej wykonany,tyle tylko,że nie warto dopłacać do wersji mactronika,bo to bezsens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 @phoe Ładowanie z usb to jest plus ale jak to świeci w porównaniu do modowanych? Akumulator da się normalnie wymienić czy jest przylutowany? I jak długo świeci na max na tym chińskim akumulatorze, bo oni to lubią sobie podkoloryzować pojemność i jasność w opisach. Pytam, bo między znajomymi porównywaliśmy między innymi światłomierzem EDC X1 i Convoya S2+ (oba ze światełek) oraz chińskiego Convoya S2+ czyli bez żadnych modyfikacji. Chińczyk świecił słabiej (co nie znaczy, że źle) i miał bardziej skupioną wiązkę, a na rower fajnie mieć szeroko. Do tego odcinał zasilanie wcześniej więc czasowo również wypadało to gorzej. Grzał się też mocniej, choć po prawdzie modyfikowane też wymagają ruchu do trybu max. Tyle, że ten chińczyk kosztował poniżej 10$. Aku jest standardowy jak w innych latarkach 18650(czy jak mu tam), świeci jak Convoy, ciężko poznać różnice(no ma tylko 3 tryby 20, 50 i 100% - nie jestem pewny co do % + 2 tryby mrugające oczo######ny mega stroboskop + taki zwykły łagodny), a jest tańsza + można własnie z USB ładować, tylko trzeba czekać 2-3 tyg aż przyjdzie z Chin. 100% się przełącza po 3 min na 50% żeby diody nie przegrzać, ale w sumie 100% nie ma sensu używać, 50% wystarcza. Aku to Samsung w moim przypadku 2600mHA(jest 2x cięższy niż te typowe Chińskie co mają pojemność np 8800 xD ), na 50% nie udało mi się go rozładować, a byłem raz pod 3h na rowerze. Ja moją z tym aku kupiłem w promo, wyszło jakieś 105zł, ale to było rok temu, teraz są po tyle bez aku. Mówię o tej mojej, ona nie jest na diodzie oszukana czy na aku jak inne z Chin, nie wiem czy jest identycznie w przypadki każdej "aukcji" z Gaciron V5, bo wiadomo że różnie może być. Aku, uchwyt na rower to są elementy co sprzedawca dodaje, uchwyt też fajny mi się trafił, a kumpel co kupił latarkę, tylko że inną, uchwyt dostał badziewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.