siezo Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Witajcie, dwa dni temu wziąłem w obroty stary rower który ostatnie kilkanaście lat spędził w piwnicy. Potrzebuję pomocy w dobraniu zamiennika klasycznego suportu, najchętniej na jakiś kompakt. Długość mufy to 68cm, średnica gwintu (wkręcana część) 34,8mm wychodzi więc że jest to BSA? Miski mają kolejno 16mm (gwint ~12mm) i 20mm (gwint ~16,5mm). Długość osi 170cm. Szukałem czegoś na alle ale nie znalazłem żadnego, w którym długość osi byłaby zbliżona. Z drugiej strony w oryginale korba montowana jest na nakrętki, w nowszych na śruby więc obstawiam że można zamontować krótszą? Zdjęcia korby w załączniku, biorę pod uwagę jej wymianę razem z suportem, uprości to sytuację jednak zębatki są jeszcze w miarę, więc jeżeli jest szansa żeby jeszcze trochę się pokręciły to czemu nie Rower składam dla taty, ma służyć typowej miejskiej jazdy więc dużych wymagań nie ma. Znalazłem suporty accenta BB-40, miski są chyba najbardziej zbliżone z wyglądu, wymiary mufy i średnica się zgadza, ale maks 124,5mm, jest sens szukać czegoś co będzie pasowało czy lepiej od razu nastawić się na wymianę korby? Ewentualnie czy jest jakiś sposób żeby zmierzyć jakiej długości oś jest potrzebna, myślałem po prostu skręcić i jakoś pomierzyć, ale widzę że w nowych jedna miska (bez ,,obręczy") wchodzi głębiej (w miejscu gdzie jest wielowypust też jest gwint, w oryginale wystaje jeszcze część pod klucz) więc chyba nie będzie to miarodajne. Korba to Ofmega Sierra i szczerze mówiąc, kompletnie nic mi ta firma nie mówi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Tatanka Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Zmierz długość jaką ma oś ,ale tylko od początków kwadratów.To jest potrzebny wymiar
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Witam! Mam nadzieję, że wybrałem dobry temat. Posiadam Treka Singletrack 930 1993, którego składam od nowa. Mam do niego korbę FC-M361 o długości 170mm. Dobrałem suport ze strony producenta : http://cycle.shimano.co.kr/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-ENG_v1_m56577569830667768.PDF Mufa ma 73mm, a zakupiony suport to Shimano BB-UN55 113 mm/73 BSA. Niestety nie zastanowiłem się 2 razy przy doborze nowego suportu i po zamontowaniu wygląda to jak na załączonych zdjęciach. Rozumiem, że wskazówki z katalogu shimano dotyczą mufy 68mm, czyli oś powinna być odpowiednio o 5mm dłuższa. Proszę o pomoc w doborze właściwego suportu. Czy 118mm to odpowiednia długośc? Pozdrawiam, Ziemowit Sheldon Brown napisał, że przy 3 zębatkach i standardowej rurze podsiodłowej 28,6 mm, odległość między środkową zębatką a środkiem rury powinna wynosić 47,5mm. Z obecnym suportem wynosi 45mm, czyli przy zmianie na 118 powinno wyjść 47,5mm. Jednak posiadam rurę podsiodłową Oversize 31.8 mm, w takim wypadku Sheldon zakłada ewentualną dłuższą oś. Mam więc do wyboru 118 lub 122,5. "Shimano spec, measured to the middle ring. 47.5 preferred, but for frames with oversized seat tubes, the longer dimension may be needed, because the fat tube places the derailer mechanism farther to the right."źródło: http://www.sheldonbrown.com/bbsize.html#chainline
Tatanka Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Dedykowana dla korby długość suportu jest niezależna od długości mufy.Czyli dla mufy 68 i 73 jest taka sama
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Hmm. No nie wiem. To raczej logiczne, że jeśli długość osi wynosi 113mm, to przy mufie 68 będzie wystawać 22,5mm z każdej strony, a przy mufie 73mm wyjdzie 20mm. Gdyby nie miało to żadnego wpływu, to miałbym teraz dobry suport zamontowany.
Tatanka Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 W specyfikacji którą podałeś jest podana długość suportu oraz dla jakiej mufy.I jest to 68/73 Gdyby był inny wymiar to by został podany
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Masz rację, jednak sugerując się tym katalogiem dobrałem zły suport. Dlatego muszę dobrać taki z dłuższą osią.
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Mufa ma 73mm, a zakupiony suport to Shimano BB-UN55 113 mm/73 BSA. Poradziłem sie też słynnego RJ The Bike Guy i zasugerował "spróbowanie" 118 lub 120(nie ma takiego). Zmierzyłem jednak odstęp ramienia lewej korby od mufy w 3 innych rowerach i wyszło 7-10mm. Ja mam obecnie 2mm, więc potrzebuję łącznie 10mm więcej, żeby uzyskać 7mm. Wtedy odległość osi łańcucha od osi rury podsiodłowej wyjdzie 50mm, czyli dopuszczalna wartość dla rur oversize według Sheldona Browna. Długość osi 122,5 wydaje się być teraz najbezpieczniejsza. Poczekam jednak z decyzją do rana. Może Ktoś mi da jasną odpowiedź.
Tatanka Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 No tak Kontrolne pytanie:Jaką długość teraz kupisz?
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Jak w poście wyżej. Najbardziej skłaniam się ku 122,5mm.
Tatanka Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 I to jest zalecana długość suportu dla tej korby z mocowaniem na kwadrat.
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Moment, chyba mnie oświeciło. Chyba źle odczytałem tabelkę. Dobierałem według czerwonego zaznaczenia, a nie niebieskiego. Dziękuję!!!
Tatanka Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Dobrałeś z dopiskiem E czyli suport do którego montuje się przerzutkę przednią
Ziemowit Napisano 10 Kwietnia 2017 Napisano 10 Kwietnia 2017 Dzięki za pomoc. Teraz muszę coś zrobić z dodatkowym suportem!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.