Skocz do zawartości
  • 0

Nowy rower kross hexagon x1 vs btwin rockrider 340 vs kands energy 700

Gość Michał

Pytanie

Gość Michał
Napisano

Witam! Chciałbym zakupić sobie nowy rower przy niskim budżecie bo do 900zł,znalazłem 3 rowery które wydają mi się w miarę spoko przy tej cenie,tak jak w temacie kross hexagon x1 vs btwin rockrider 340 vs kands energy 700 i tutaj moje pytanie który z tych rowerów wypada lepiej,trudno mi się zdecydować  :icon_confused: i tutaj liczę na waszą pomoc  :thumbsup:

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety nie wypowiem się na temat roweru Kands energy 700 , chociaż...opinie w internecie nie są negatywne.
Co do B'twina i Hexagona: Oba modele są najtańszymi propozycjami , więc to sugeruje biedny osprzęt.
B'twin Rockrider 340 jest często odradzany , szczególnie na tym forum. Wystarczy się na nim przejechać i zobaczyć to działanie przerzutek...
Jego rama i ciekawy wygląd kuszą , ale najbardziej kusi cena. Mocną zaletą B'twina jest super-serwis w Dechatlonie , ale jest to dobra propozycja dla całkowitych laików. Niestety najtańsza propozycja Dechatlonu jest awaryjna , o czym pisali już wiele razy koledzy na forum.
Ale nie ma co pisać tak jak inni: ,,dołóż jeszcze 600 zł , nie pal , nie pij bla bla bla''. Kross jest dosyć dobrą marką która produkuje dobry sprzęt lecz także od pewnej półki cenowej. Niska cena = słabszy osprzęt. Lecz w porównaniu do Rockridera 340 , Hexagon wypada lepiej.
Zakupiłem Krossa Hexagona X2 kilka tygodni temu na mall.pl za 900zł+17zł za przesyłkę. Była to dosyć dobra okazja , teraz ceny wypadają tak:

https://www.mall.pl/rowery-mtb/kross-rower-gorski-hexagon-x1-limonka-czarny-l-21-model-2016  HEXAGON X1 - 899ZŁ
https://www.mall.pl/rowery-mtb/kross-rower-gorski-hexagon-x2-czerwony-czarny-bialy-l-21-model-2016 HEXAGON X2 - 999ZŁ

Wybór oczywiście należy do ciebie , ale kupiłem tego Krossa ,,w ciemno,, i po obejrzeniu go już po zakupie jakościowo wygląda fajniej niż budżetowy Rockrider.
Oczywiście Rockrider 520 wypadnie dużo lepiej niż Hexagon X1/X2 ale jest troszeczkę droższy. Oczywiście X2 ma ciut lepszy osprzęt od X1 , a szczególnie manetki - jeżeli chciałbyś takie dokupić wyjdzie dodatkowo 100zł , więc lepiej od razu kupić droższy model.

Niestety te budżetowe rowery nie służą do wyczynowej jazdy i mordowania w lesie , chociaż zastosowanie mojego Hexagona będzie właśnie takie :thumbsup: .
Zapomniałem dodać! W Rockriderze jest jedna rzecz która stawia go wyżej - widelec amortyzowany. W Rockriderze jest marki SR Suntour , zaś w Hexagonie jest marki ZOOM :yucky: . Suntour jest lepszy i ma możliwość regulacji :thumbsup: .

To będzie na tyle jeżeli chodzi o moje przeżycia. Decyzja należy do ciebie. Nie potrafię się wypowiedzieć na temat Kandsa , ale o reszcie powiedziałem co mogłem.
Pozdrawiam! :sorcerer:

Gość Michał
Napisano

Super odpowiedz,ale doszedłem do wniosku ze jednak chce dołożyć trochę do roweru i myślałem nad Rowerem Unibike Prime GTS 2017 za 1499zł co mnie przekonuje to gwarancja UNI dopuszczalna waga do 140kg tylko nie wiem czy w tej cenie jest to godny rower,czy może jest coś innego wartego uwagi do podobnej też wagi,gdyż posiadam spory balast którego chce się pozbyć  :thumbsup: znajomy proponował mi btwina rockridera 520 z deca,ale nie widzę żadnej informacji o dop.wagi na tym rowerze? :icon_confused:

Napisano

Amortyzator w B'twinie rockriderze 520 ma regulację wagi ,,od 55 do 105 kg,,. Unbike produkuje naprawdę spoko jakościowo rowery , z tego co słyszałem.

Tylko ten rower o którym napisałeś to cross. Czy częściej jeździsz po lesie/terenie itp. czy raczej asfaltach i chodnikach?
No bo w teren crossy się nie nadają :/ (skok widelca w Unibike Prime GTS to 50mm :whistling: )

Napisano

Ten amortyzator to zwykł suntour xct, a ta regulacja jest po to żeby ładnie wyglądała. Żeby były różnice w czułości musiałbyś wymienić całą sprężynę, w życiu nie wyregulujesz stalowej sprężyny o 50 kg.

Gość Michał
Napisano

Amortyzator w B'twinie rockriderze 520 ma regulację wagi ,,od 55 do 105 kg,,. Unbike produkuje naprawdę spoko jakościowo rowery , z tego co słyszałem.

Tylko ten rower o którym napisałeś to cross. Czy częściej jeździsz po lesie/terenie itp. czy raczej asfaltach i chodnikach?

No bo w teren crossy się nie nadają :/ (skok widelca w Unibike Prime GTS to 50mm :whistling: )

Raczej głownie asfalt,chodnik,żwir  :laugh:

Napisano

Ten amortyzator to zwykł suntour xct, a ta regulacja jest po to żeby ładnie wyglądała. Żeby były różnice w czułości musiałbyś wymienić całą sprężynę, w życiu nie wyregulujesz stalowej sprężyny o 50 kg.

Zgadzam się , te regulacje to bzdura , chodziło mi o to aby wyjaśnić koledze że będzie za słaby dla tej wagi

No to jeżeli jeździsz tylko po asfalcie i chodnikach wyborem dla ciebie będzie jakiś cross!

W sumie ten unbike nie jest zły chociaż jak dla mnie podobny jakościowo do hexagona. (Ale hexagon to model górski ;P ,zapomniałem)

A może by tak Kross Evado? :thumbsup:

Tutaj jeszcze taki artykuł z tamtego roku wprawdzie , ale można zobaczyć: https://roweroweporady.pl/jaki-rower-kupic-do-1500-zlotych/

No i temat z forum :icon_cool: : https://www.forumrowerowe.org/topic/176546-jaki-rower-crossowy-kupic-do-1500-zl

Gość Michał
Napisano

Po namyśle i opiniach innych,wydaje mi się ze znalazłem rower który mi pasuje ^^ Unibike mission 27.5 v-brake,co wy na to?  :sweat:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...