ziaro Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 Witam, Mam pytanie dość oczywiste dla niektórych. Mam pytanie jak wyregulować sztycę firmy Zoom? Wiem, że kluczem imbusowym ale chciałem zapytać o naklejkę na niej na klejoną. Napisane jest na niej: Bolt spec | locking torque M6 | 90-100kgf M7 | 110-120kgf M8-M10 | 180-250 Proszę o pomoc
Gość Napisano 7 Kwietnia 2017 Napisano 7 Kwietnia 2017 A co Ty chcesz regulować bo nie rozumiem? Wiesz co oznaczają cyferki na naklejce?
ziaro Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Napisano 7 Kwietnia 2017 No właśnie nie do końca dlatego pytałem. Chodzi mi o to by sztyca dobrze działała przy konkretnej wadze rowerzysty.
Ortix Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Cześć, na tej naklejonej naklejce jest informacja o właściwym momencie obrotowym z jakim powinno się dokręcić śrubę mocującą siodełko w zależności od jej rozmiaru. I tak: śrubę o gwincie M8 dokręć z siłą między 90 a 100 kgf (kgf = Kilogram siła) lub inaczej z momentem siły między 9 a 10 N*m, itd.
Gość Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 Tak jak pisze kolega, ta naklejka oznacza moment z jakim trzeba dokręcić. Producent był na tyle leniwy że przykleił naklejkę dla wszystkich śrub jakie używa a nie do tej konkretnej z tego modelu. Co to za sztyca? Jakaś amortyzowana? Bo nadal nie rozumiem o co chodzi
ziaro Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Napisano 8 Kwietnia 2017 Tak jest to sztyca amortyzowana. I pewnie zapewne regulacja jest zależna pewnie tylko od odkręcenia albo dokręcenia tej śruby.
Gość Napisano 8 Kwietnia 2017 Napisano 8 Kwietnia 2017 A którą śrubą chcesz to regulować? Bo ja tam widzę tylko jedną przy jarzmie i służy ona do zaciśnięcia prętów siodełka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.