Skocz do zawartości

[sztyca] Zoom - regulacja

ziaro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie dość oczywiste dla niektórych. Mam pytanie jak wyregulować sztycę firmy Zoom? Wiem, że kluczem imbusowym ale chciałem zapytać o naklejkę na niej na klejoną. Napisane jest na niej:

Bolt spec | locking torque

M6 | 90-100kgf

M7 | 110-120kgf

M8-M10 | 180-250

Proszę o pomoc

Napisano

A co Ty chcesz regulować bo nie rozumiem? Wiesz co oznaczają cyferki na naklejce?

Napisano

No właśnie nie do końca dlatego pytałem. Chodzi mi o to by sztyca dobrze działała przy konkretnej wadze rowerzysty.

Napisano

Cześć,

na tej naklejonej naklejce jest informacja o właściwym momencie obrotowym z jakim powinno się dokręcić śrubę mocującą siodełko w zależności od jej rozmiaru. I tak: śrubę o gwincie M8 dokręć z siłą między 90 a 100 kgf (kgf = Kilogram siła) lub inaczej z momentem siły między 9 a 10 N*m, itd.

Napisano

Tak jak pisze kolega, ta naklejka oznacza moment z jakim trzeba dokręcić. Producent był na tyle leniwy że przykleił naklejkę dla wszystkich śrub jakie używa a nie do tej konkretnej z tego modelu.

Co to za sztyca? Jakaś amortyzowana? Bo nadal nie rozumiem o co chodzi

Napisano

Tak jest to sztyca amortyzowana. I pewnie zapewne regulacja jest zależna pewnie tylko od odkręcenia albo dokręcenia tej śruby.

Napisano

A którą śrubą chcesz to regulować? Bo ja tam widzę tylko jedną przy jarzmie i służy ona do zaciśnięcia prętów siodełka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...