chiz1611 Napisano 6 Kwietnia 2017 Napisano 6 Kwietnia 2017 Cześć. Mam pytanie do posiadaczy karbonowych rowerów szosowych. Z jaką siłą przykręcacie hamulce do ramy? W instrukcji mojego Cannondale nie ma żadnej informacji na ten temat. Michał
talento259 Napisano 6 Kwietnia 2017 Napisano 6 Kwietnia 2017 8-10 Nm to odpowiednia siła do przykręcenia hamulców szosowych do ramy.
chiz1611 Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Napisano 6 Kwietnia 2017 Taką siłę zaleca producent hamulców, Shimano. Tylko czy na pewno jest ona także zalecana dla ramy? Przykładowo, Shimano zaleca przykręcać klamkomanetki do kierownicy z siłą 6-8 Nm, ale na mojej kierze jest, aby zacisk nie przekraczał 5Nm, więc musiałem w tym przypadku nie zastosować się do zaleceń Shimano i przykręcić słabiej. Pytanie, czy podobna sytuacja może być w przypadku hamulców.
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2017 Dokręć z taką siłą by sie hamulec przy hamowaniu nie obracał. Canondale pękają tylko przy suportach, gdzie indziej nie spotkałem. Pod heblami shimano powinna być zębata podkładka. Poza tym z tego co pamiętam w ramie z tyłu jest insert aluminiowy, nie wiem jak w widelcu ale nie spotkałem przypadku połamania przez dokręcenie a mam takich ram dziennie i kilkanaście. Ja np Sram Red dokręcałem z wyczuciem, byle kluczem się dało ustawić zacisk i ne było ani za ciasno ani za lekko. Z shimano w ogólnie ma problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.