chiz1611 Napisano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Cześć. Mam pytanie do posiadaczy karbonowych rowerów szosowych. Z jaką siłą przykręcacie hamulce do ramy? W instrukcji mojego Cannondale nie ma żadnej informacji na ten temat. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 8-10 Nm to odpowiednia siła do przykręcenia hamulców szosowych do ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Taką siłę zaleca producent hamulców, Shimano. Tylko czy na pewno jest ona także zalecana dla ramy? Przykładowo, Shimano zaleca przykręcać klamkomanetki do kierownicy z siłą 6-8 Nm, ale na mojej kierze jest, aby zacisk nie przekraczał 5Nm, więc musiałem w tym przypadku nie zastosować się do zaleceń Shimano i przykręcić słabiej. Pytanie, czy podobna sytuacja może być w przypadku hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Dokręć z taką siłą by sie hamulec przy hamowaniu nie obracał. Canondale pękają tylko przy suportach, gdzie indziej nie spotkałem. Pod heblami shimano powinna być zębata podkładka. Poza tym z tego co pamiętam w ramie z tyłu jest insert aluminiowy, nie wiem jak w widelcu ale nie spotkałem przypadku połamania przez dokręcenie a mam takich ram dziennie i kilkanaście. Ja np Sram Red dokręcałem z wyczuciem, byle kluczem się dało ustawić zacisk i ne było ani za ciasno ani za lekko. Z shimano w ogólnie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Super, dzięki za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 8-10 Nm?[emoji23] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.