Skocz do zawartości

[opony] ust bez mleka

wagata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z wyborem opon bezdętkowych. Potrzebuję rozmiaru 26x2.0 - 26x2.2.

Wymóg to system TL czyli bez dętki do których nie trzeba stosować mleka. Posiadam crossmaxy st z 2007 roku i opony michelin xcr dry 2 które spisywały się wyśmienicie.

Po zapoznaniu się z ofertami kilku (no może kilkunastu) sklepów internetowych stwierdzam że takie opony obecnie nie istnieją... wszystkie bezdętkowe to TRL albo tubeless easy albo inne jeszcze wynalazki do których stosuje się mleko.

Napisano

Cenię sobie prostotę i wygodę. Zakładam ust i nie martwię się cały sezon (chyba że zdarzy się jakaś przykra niespodzianka), a założę tlr to trzeba lać mleko... 6 miesięcy termin ważności Ale najlepiej zmienić po trzech. Same problemy ;-)

Te conti trochę ciężkie. Jeszcze jakieś propozycje? Michelin nic ust nie ma?

Napisano

Ja pierdziu, dajesz komuś czego szuka i dowiadujesz się że były jeszcze jakieś Ukryte Warunki - typowe w necie :/

Poczytaj trochę o UST i przestań się dziwić, że są cięższe niż zwykłe opony. A te MK to jedne z _lżejszych_ UST do jazdy w trudniejszych warunkach.

Napisano

właśnie waga jest sporym minusem w oponach ust, potrzeba dużo gumy aby zapewnić szczelność.

Ten system w dobie coraz lżejszych komponentów, odstaje, coraz mniej jest ofert na rynku.

Fakt , że system z mlekiem absorbuje więcej czasu, ale moim zdaniem jest lepszy , z uwagi na to, że opona z miększej mieszanki (mniej gumy) zapewnia lepszą trakcję w terenie.

Napisano

Gocu nie przeżywaj. Michelin xcr dry 2 to tradycyjne ust a ważą znacznie mniej. Jeżeli masz tylko jedne do zaoferowania to dziękuję Ci bardzo a ja zaczekam na propozycje innych użytkowników... nie wykluczam conti.

Aha... wiem że waga tl<tlr<ust także wyluzuj

Ehhhh... typowe w necie.

Problemem jest szukanie tych opon bo w wielu sklepach są różne oznaczenia. Napisane że bezdetkowe ale nie wiadomo czy tl czy tlr?

• Mod Team
Napisano

Zakładam ust i nie martwię się cały sezon (chyba że zdarzy się jakaś przykra niespodzianka), a założę tlr to trzeba lać mleko... 6 miesięcy termin ważności Ale najlepiej zmienić po trzech. Same problemy ;-)

Przesiadłem się z UST na TLR.

Mleko wlewam tylko przy montażu, co kilka miesięcy uzupełniam przez wentylek ( jak nie zapomnę ). Jak zapomnę, tez się nic nie dzieje. Obecnie założone Szwalbe miały wlane mleko przy montażu ( czyli gdzieśtakjakośokoło sierpnia ) i trzymają powietrze do tej pory mimo tego,ze zapomniałem uzupełnić mleko.

UST praktycznie wymarło ,a prekursorzy ( m.in Miszelin ) przeszedł na ciemną stronę mocy i robi tylko TLR.

Na allleee jest kilka opon UST

Maxxis

http://allegro.pl/opona-maxxis-monorail-ust-tubeless-26x2-1-60-i6746807719.html

Geax

http://allegro.pl/geax-barro-race-ust-26x2-0-opona-tubeless-mtb-i6390578217.html

Napisano

W takim razie nie pozostaje chyba nic innego jak przesiadka na tlr.

Wybór padnie pewne na Michelin Wild Race R Advanced 26" X 2.00 tlr

Jakie mleko proponujecie do tych opon z obręczami crossmax st 2007?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...