Skocz do zawartości

[Tylnia obręcz] Wytrzymałe koła 28". Alu czy stal.

PanCogito

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku witam wszystkich i z góry dzięki za pomoc. Jako że nie jestem filigranowym ani mikrym gościem kupiłem Batavusa Stabilo z rama 70cm. Przez dwa lata jeździłem na stalowej obręczy na tyle Van Shothorsta jak mnie pamięć nie myli. Jednak po wypadku rawka zdeformowana poszła na żyletki, uległem namową w serwisie i dostałem aluminiową obręcz podobno ekstra wytrzymałą stożkową, nie ma na niej żadnych oznaczeń. Niestety rawka krzywi się jak tylko wjade na cokolwiek innego co nie jest równym jak stół asfaltem. Dodam że na stalowej jeździłem przez lata będąc o 55kg cięższym! Stąd moje pytanie, czy posiadacie wiedze jaką konkretnie obręcz mógłbym założyć? Obecnie waże 130kg. Chciałbym w miare możliwości podróżowac po asfalcie czasami utwardziny dukt leśny. Czy polecacie coś konkretnego? Czy czeka mnie jedynie powrót do stali? Każdy serwis co innego mówi, jednak wszyscy mówią zgodnie że alu jest wytrzymalsze od stali, chociaż mam inne doświadczenia. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Twoje doświadczenia są zapewne efektem złego zaplotu koła,lub kiepskich szprych a nie samej obręczy.Od siebie mogę polecić obręcz dt swiss 535 .Mam komplet kół na takich obręczach i  takie ciężary nie raz musiały dźwigać.Podstawa to dobry zaplot i szprychy.Napisz do Daveo,to złoży Ci kółko,które bez problemu da radę z taką wagą.Oczywiście na obręczy alu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...