Skocz do zawartości

[Rower] Modyfikacja z górskiego na a'la szosowy

Malajonez1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jakiś czas temu zacząłem szukać dla siebie nowego roweru i wybór padał na rowery typu fitness, być może crossowy, z racji tego iż nie mam warunków do jazdy typową szosówką. Mega podobają mi się tego typu rowery (szosowe) ze względu na wygląd, styl itp. dlatego mój wybór padał na cos podobnego do szosówki. Plany się zmieniły i nowego roweru nie będę mógł kupić z pewnych względów. Dlatego będe musiał wyjąć z garażu po wielu latach stary rower (firma Scout), jedyny który aktualnie mam. Na tym rowerze nie widzi mi się jezdzić i chciałbym go lekko podrasować na bardziej "sportowy", "szosowy" styl. W temacie rowerów nie mam dużej wiedzy, ale z tego co się orientowałem to przede wszystkim chciałbym zmienić koła na cieńsze. Dodatkowo chcę go pomalować całego na czarno, być może dodać również rogi, również oddać do "przeglądu" do Decathlonu po wielu latach leżenia w garażu (z tego co pamietam miał coś z przerzutkami). I tutaj do Was pytania: Jest sens w ogole przerabiać ten rower? Jeżeli tak to jakie polecilibyście opony? Lepiej poszukać w internecie czy kupic na miejscu np. w Decathlonie?

Aktualnie rower prezentuje się tak:
avtlrcm9x8ds_t.jpg[/url]

Napisano

Jeśli modernizacja miałaby  skończyć tylko na wymianie opon,dodanie rogów i regulacji to wtedy ma sens.Ale może się okazać że cały napęd,manetki do wymiany.Może jeszcze wymiana amortyzatora na sztywny widelec.Wtedy nie ma to sensu.Lepiej poszukać używki.

Napisano

Mieszkam w mieście, więc często byłaby to ścieżka rowerowa, nie mam zamiaru jeździć po górkach :) Tak, dokladnie. Więcej niż te cieńsze opony i ewentualnie rogi nie chcę zrobic. To polecicie jakies oponki, które weszłyby do mojego roweru?

Napisano

W dniu 5.04.2017 o 21:02, Malajonez1 napisał:
Więcej niż te cieńsze opony i ewentualnie rogi nie chcę zrobic.
To nawet nie będzie rower "a'la szosowy" a o oponach jest tysiąc tematów na tym forum :woot:
Napisano

To mierzysz wewnętrzną część obręczy .W tym przypadku jest to 20 mm

https://www.google.pl/search?q=jaka+szeroko%C5%9B%C4%87+obr%C4%99czy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF6Z6gm47TAhWhApoKHZbCAisQ_AUIBigB&biw=1920&bih=943#imgrc=E3ggsO7z9iAqGM:

A o jakiej szerokości oponach myślałeś? Bo jeśli od 30c w górę to najprawdopodobniej będą pasowały bez mierzenia wew.szerokości No i jaki budżet.

Napisano

Ciężko mi powiedzieć bo się nie znam :) aktualnie mam 26x1.9 chyba w rowerze a chciałbym ciensze i gładkie. Nie chce typowo szosowych - wiadomo, muszą być grubsze :) Będę jeździć po asfalcie, chodnikach, ścieżkach rowerowych głównie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.