Kaczorak Napisano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam po dość długiej przerwie Mam takie czysto teoretyczne pytanie Kombinuje sobie w mojej głowie taki problem. Mam ramę ze skokiem 120mm i zamontowaną Rebe 120mm co jest dla mnie trochę za mało. Poluje na RVL 140mm ale strasznie ciężko dostać taki. Dlatego pomyślałem że może zapoluje na takiego RVL ze skokiem 150mm ale mam pewne obawy. Po pierwsze wiem że różnica jest już dość dużo bo aż 30mm ale tak sobie myślałem żeby "utopić" te 10mm w SAG'u. I tu moje pytanie. Czy ktoś z was próbował takich eksperymentów i co sądzicie o taki rozwiązaniu? Pozdro Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez durnykot pkt 2b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Ja nie tyle próbowałem co w dwóch rowerach takie "stosuję" na co dzień. Jak dla mnie wideł jest ciut bardziej czuły ze względu na mniejsze ciśnienia w komorach. Nie ma mowy o dobijaniu. Może wkurzać nieco większe pompowanie na podjazdach (ja blokuję). Przez kilka wypadów po zmianie woziłem ze sobą pompkę do amora żeby w razie czego dostroić go w terenie ale nie skorzystałem z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 I chyba też tak zrobię A Reba poleci na sprzedaż albo do zimówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 A nawet jeśli miałby zacząć dobijać to możesz zwiększyć progresję tokenami i przestanie. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 O to to to Jak jest taka możliwość to elegancko Tak więc zaczynam poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Amor zakupiony ze skokiem 150 - zobaczymy co to będzie. Tak czy siak cały rower poszedł na serwis więc musze jeszcze czekać. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiChomik Napisano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Nie wiem jak Revelation, ale Pike ma wymienne sprężyny solo air, które określają skok. Za jakieś 150 PLN można wyrwać nówkę sprężynę, która zmniejszy lub zwiększy skok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jeżeli solo air to zmienić skok to tylko przez wymianę sprężyny. Jak dual air można się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 1 Maja 2017 Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nie możesz utopić skoku w SAGu, bo amor przestanie pracować poprawnie (no chyba, że chcesz, żeby był ultra miękki i często dobijał). Powiedzmy, że 45mm z tych 150 możesz ustawić (30%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 I tak sie zawsze utopi , amor 120mm, 30% sagu = jeździsz na ok. 84mmamor 150mm skoku, 30% sagu - jeździsz na ok. 105mm Rzeczywista różnica to 21mm, a nie 3cm. Nie ma co demonizować większego skoku. Rasowe XC to by 150mm nie przyjęło, ale takie ramy AM ze 120-130mm skoku często są ujeżdżane z amorami 150-160mm i to z powodzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Śmigam obecnie na niecałych 30% i jest gitarka póki co. Przetestuje go w weekend na Koziej na EnduroTrailsach i zobaczymy co to będzie. Na razie przesiadka z Reby na RVL na korzyść tego drugiego . Więcej skoku robi robotę Nie ma co demonizować większego skoku Niby tak ale bałem się że rower straci na zwrotności i jak sie okazało zupełnie niepotrzebnie. Edytowane 10 Maja 2017 przez Kaczorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi