Skocz do zawartości

[Rower miejski] Jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

szukam miejskiego roweru na niezbyt długie trasy. Mieszkamy jakieś 6 km od centrum, komunikacja miejska kuleje, a przy ładnej pogodzie aż szkoda zapalać samochód, żeby załatwić jakieś sprawy w mieście, czy też zrobić mniejsze zakupy. 

Rower powinien być w miarę lekki, raczej unikam hamulca torpedo, no i przerzutki się przydadzą - drogę powrotną mam delikatnie pod górkę :-) Mam 168 cm wzrostu.

Na początku myślałam o Le Grand Virginia 5, ale po lekturze forum odrzuciłam go z uwagi na stalową ramę. 

Widziałam na żywo Kellys - Royal Dutch, ale z tego co pamiętam ma hamulec torpedo. 

Co sądzicie o MBM Primavera oraz Unibike Citizen 8?

I o takiej Electrze?

Czy ewentualnie moglibyście polecić mi coś innego?

Algorytm zalecany:

1. Decyzja ile chcesz wydać - i jakie masz preferencje (czyli co rower ma mieć - poza miętową barwą :) )

2. Przejrzenie istniejących wątków pt " [XXXX zł ]  rower miejski dla dziewczyny / kobiety ."

3. Pytania o szczegóły - o ile nadal niezbędne do szczęścia :)

Algorytm zalecany:

1. Decyzja ile chcesz wydać - i jakie masz preferencje (czyli co rower ma mieć - poza miętową barwą :) )

2. Przejrzenie istniejących wątków pt " [XXXX zł ]  rower miejski dla dziewczyny / kobiety ."

3. Pytania o szczegóły - o ile nadal niezbędne do szczęścia :)

Budżet - max 3500 zł. 

Preferencje - tak jak napisałam: w miarę lekki, bez hamulca torpedo, przerzutki z tyłu (7-8). Poza barwą miętową może być błękitny lub pomarańczowy. ;-) 

Przejrzałam wcześniejsze wątki :-) dzięki temu dowiedziałam się że jest coś takiego jak hamulec torpedo, żeby szukać ramy aluminiowej, tak też trafiłam na rowery Unibike i Cossack. Ale dalej nie wiedziałam którym z rowerów, które wpadły mi w oko bliżej się zainteresować (i czy przypadkiem jakiegoś dobregu modelu nie pomijam), stąd ten wątek. :-(

Cześć

moja żona ma coś podobnego do tego unibika i jest zadowolona.

Po pierwsze biegi w piaście (Nexus), są wygodne i bez obsługowe.

I opony (MIn) 1, 75 cala są w miarę komfortowe w mieście.

Dziękuję! :-) Sprawdzę w którym z okolicznych sklepów mogę go zobaczyć na żywo.

Pytanie poboczne: jak to jest z Electrą? Czy za ceną idzie jakość, czy też głównie to design?