Skocz do zawartości

[oś piasty] Problem z ustawieniem koła

Prox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wam,

Powtarzam sobie od 6 lat, że nie tknę nigdy więcej tylnej osi piasty, bo zawsze mam z nią potem problem. Tym razem czyściłem cały rower na wiosnę/lato, po zimie. Rozkręcałem wszystko, w tym wyczyściłem piastę w tylnym kole, wymieniłem łożyska i tak dalej.

Pech chciał (a raczej moje niedopatrzenie), że zdjąłem nakrętki z jednej strony osi (od strony kasety) i dałem dziewczynie do wyczyszczenia, nie pamiętając kolejności. Niedawno zrobiłem to samo, ale zapamiętałem kolejność, dzięki czemu koło wrzuciłem na widełki bez problemu. Jednak teraz... mam mega problem.

Koło po osadzeniu jest tak przesunięte, że dotyka ramy. Między kasetą a ramą mam z 2cm wolnego miejsca. Nie wiem jakim cudem, bo osadzając koło bez wkręconych konusów z tej strony wszystko jest okej. Wkręcam konusy i dystanse - jest przesunięte. 

Od drugiej strony mam konus, uszczelkę i nakrętkę, ale nie mogę ich ruszyć, bo zapewne się zapiekły. I dobrze, bo wyznaczają mi teoretycznie ile osi po tej stronie ma wystawać. No więc od strony kasety zostały mi takie oto nakrętki:

- dystans mniejszy okrągły (z 0,5cm grubości)

- dystans większy okrągły (z 1cm grubości, może 0,8cm)

- konus z kołnierzem

- nakrętka/kontra(?)

Założyłem to w takiej kolejności: konus (najbliżej łożysk), dwa dystansy i nakrętka. Niestety, koło jest mega mocno przesunięte. Nie mam bladego pojęcia, o co chodzi. Nie ruszałem nakrętek od lewej strony, tylko te po prawej. Wkręcam je więc prawie do oporu tak jak było, a koło jest masakrycznie przesunięte.

Mogę zrobić zdjęcie, ale może po prostu kolejność jest zła, albo ja czegoś nie rozumiem? Kaseta nie powinna mieć przecież tyle przerwy, a z drugiej strony nakrętek od drugiej strony nie mogę nawet ruszyć (i nie ruszałem). 

Magia...

PS. No chyba, że po lewej stronie mam założyć dystans, ale wtedy dystans dotyka łożysk. Przecież to bez sensu. 

Napisano

Daj zdjęcie, będzie łatwiej. Cudów nie ma, coś źle złożyłeś/ coś zgubiłeś

Napisano

Skoro lewa strona (konus) jest zapieczony i nie do ruszenia, to musi tam pozostać. Nie mogę tam wpakować dystansu, bo będzie wtedy albo dotykał łożysk (czyli konus - dystans - kulki), a od strony końca osi mam akurat aby oprzeć oś na ramie...

Zrobię wieczorem zdjęcie, jak to wygląda po złożeniu z dwoma dystansami.

EDIT: Załączam pogląd dla Deore, ja mam Alivio. I wszystko się cholera zgadza. Po prawej są 2 dystanse (mniejszy i większy). Czy tam grube podkładki. 

Link: http://fcdn.mtbr.com/attachments/wheels-tires/723477d1347499502-shimano-deore-freehub-repeated-failure-httptechdocs.shimano.jpg 

EDIT 2: Wiecie co? A może po prostu odwrotnie oś włożyłem? Może tą stroną z konusem i nakrętką od strony kasety? Sprawdzę. Chociaż co innego mówi link u góry. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...