Taktyczny Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Witam. Po zimie zauważyłem na swoich rocznych oponach Continental TravelContact spękania boczne , odchodzi siatka wzmacniająca a guma stała się lekko skruszała. Pytanie czy opona nadaje się do jazdy czy to już jest jej koniec? Opony roczne zrobiły 500 km , rower zimą przechowywany był w garażu. Szkoda mi tych opon bo były bardzo drogie ale z drugiej strony bezpieczeństwo jest ważniejsze. Dzieki za pomoc https://naforum.zapodaj.net/5c66224a1953.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/87971e789dc0.jpg.html
phoe Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Do kosza, nic z rozlatującą się oponą nie zrobisz, takie czasy, że nawet jak dasz 100zł za oponę to jest to ścierwo jakich mało. Pytanie ile ważysz i na jakim ciśnieniu jeździłeś.
Taktyczny Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Napisano 4 Kwietnia 2017 Ważę 75 kg a jeździłem głównie po mieście / chodnikach / lekkie ścieżki rowerowe na ciśnieniu 4.0 bar ( na oponie napisane jest max 4.5 bar ) opony po napompowaniu trzymają ciśnienie ale boję się żeby przy zjeździe 60 km/h nie wydarzyła się jakaś tragedia.
phoe Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 To ani nie jesteś ciężki, ani zbyt niskim ciśnieniem tych boków nie uwaliłeś... no taki Continental, zgniło mu się.
beskid Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Produktów tej cudownej marki radzę unikać dla zdrowia zarówno psychicznego jak i fizycznego.
zekker Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Jak się da, to próbowałbym reklamować. W życiu nie widziałem tak skiśniętej opony po jednym zimowaniu. Na stronie producenta tyle znalazłem: If not used for a longer period, e.g. in winter, ensure that the tyres are pumped up adequately and that you store the bicycle in a dark but not damp room.
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2017 Ta opona nie wygląda jakoś tragicznie, można jeszcze pojeździć. Tutaj widziałem opony co sie rozsypywały w rekach i wytrzymywały ciśnienie. Oczywiście najlepiej jest kupić nowe.
tobo Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 A jak opona wyglada od srodka w tych miejscach? Da sie je wypchnac palcami?
Taktyczny Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Napisano 5 Kwietnia 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Opona od środka wygląda bardzo dobrze. Guma od wewnątrz nie jest skruszała , miejscach gdzie od zewnętrznej strony kruszy się i zaczyna odchodzić siatka ochronna to w tych miejscach ale od wewnątrz nie ma śladu. Nie przebiję jej palcem od wewnątrz może panikuję trochę ale czasami lubię lecieć przez miasto z większą prędkością a wiadomo że opony i hamulce to podstawa bezpieczeństwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.