Skocz do zawartości

[Opony] spękane opony Continental TravelCONTACT

Taktyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Po zimie zauważyłem na swoich rocznych oponach Continental TravelContact spękania boczne , odchodzi siatka wzmacniająca a guma stała się lekko skruszała. Pytanie czy opona nadaje się do jazdy czy to już jest jej koniec? Opony roczne zrobiły 500 km , rower zimą przechowywany był w garażu. Szkoda mi tych opon bo były bardzo drogie ale z drugiej strony bezpieczeństwo jest ważniejsze. Dzieki za pomoc

https://naforum.zapodaj.net/5c66224a1953.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/87971e789dc0.jpg.html

Napisano

Do kosza, nic z rozlatującą się oponą nie zrobisz, takie czasy, że nawet jak dasz 100zł za oponę to jest to ścierwo jakich mało.

Pytanie ile ważysz i na jakim ciśnieniu jeździłeś.

Napisano

Ważę 75 kg a jeździłem głównie po mieście / chodnikach / lekkie ścieżki rowerowe na ciśnieniu 4.0 bar ( na oponie napisane jest max 4.5 bar ) opony po napompowaniu trzymają ciśnienie ale boję się żeby przy zjeździe 60 km/h nie wydarzyła się jakaś tragedia.

Napisano

Jak się da, to próbowałbym reklamować. W życiu nie widziałem tak skiśniętej opony po jednym zimowaniu.

Na stronie producenta tyle znalazłem:

If not used for a longer period, e.g. in winter, ensure that the tyres are pumped up adequately and that you store the bicycle in a dark but not damp room.

• Mod Team
Napisano

Ta opona nie wygląda jakoś tragicznie, można jeszcze pojeździć. Tutaj widziałem opony co sie rozsypywały w rekach i wytrzymywały ciśnienie.

Oczywiście najlepiej jest kupić nowe.

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Opona od środka wygląda bardzo dobrze. Guma od wewnątrz nie jest skruszała , miejscach gdzie od zewnętrznej strony kruszy się i zaczyna odchodzić siatka ochronna to w tych miejscach ale od wewnątrz nie ma śladu. Nie przebiję jej palcem od wewnątrz :) może panikuję trochę ale czasami lubię lecieć przez miasto z większą prędkością a wiadomo że opony i hamulce to podstawa bezpieczeństwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...