Skocz do zawartości

[Smart Sam] Jakie najniższe ciśnienie?

Yassey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej! Po 12 (!) dniach doczekałem się opon Smart Sam 1.75. Chciałem je władować do crossa, żeby fajniej się jeździło po nierównościach w lesie. Zdziwiłem się trochę, bo Schwalbe zaleca do nich ciśnienie 45-70 psi (3-5 bar), wydaje mi się to dość sporo. Poprzednie semislicki od Gianta, żadne rewelacyjne opony, a pozwalały zejść do 2,6 bar przy szerokości 1.6. Jeszcze nigdzie dalej nie jechałem, ale przy 3 bar to wydaje mi się, że się będę odbijać jak piłeczka pingpongowa od wszystkiego. Ważę mniej więcej 85kg, ktoś o podobnej wadze może eksperymentował z niższym niż zalecane przez producenta ciśnieniem bez szkody dla opon?

Napisano

Continental dla Race King zaleca 3,5 Bar, ja jezdze na 1,35 od 3 sezonow i nie dzieje sie absolutnie nic.

Napisano

Mam 1,6 i jeżdżę na ciśnieniu 4 bary. Ważę 100kg i absolutnie nie odczuwam, że to za dużo. Ewentualnie jeśli jeździlbym tylko w terenie to zszedlbym z ciśnieniem.

Napisano

@skom25

Pewnie te RK mają większy balon niż 1.75, ale i tak nie przypuszczałem, że tak mało powietrza wystarczy. Te moje Samy powinny chyba bez problemu 2,3-2,5 wytrzymać, jutro sprawdzę.Dzięki!

@Klark

4 bary poza asfaltem? Dzięki, ale to zdecydowanie nie dla mnie. Nawet w tych poprzednich semislickach rzadko tyle nabijałem, chyba że byłem pewien nie zjeżdżania z dróg utwardzonych. No i pytałem, żeby się dowiedzieć jaka jest bezpieczna dolna granica ciśnienia, bo że się da 4 bary to wynika nawet z opisu na oponie, ale dla mnie już te minimalne zalecane przez producenta 3 bary to trochę twardo, a jechałem na razie tylko po asfalcie, fakt że niezbyt pięknym. Jeśli dla Ciebie to jest komfort to ok, ale widocznie używamy rowerów zgoła odmiennie :-).

Napisano

Ważę 90 kilogramów, ma SS w rozmiarze 29 (tak, 29 ;)) x1.75, jeździłem na ciśnieniach od 2,5 do prawie 4 barów, dla mnie optymalne jest około 3,5 bara przy jeździe leśnych i polnych drogach, po szutrach i asfaltach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...