GoogleX Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Po pierwsze chciałbym się przywitać na forum, jako nowy użytkownik. Witam całą brać rowerową To mój pierwszy post więc jeśli popełniłem jakieś faux paus lub umieściłem pytanie w złym dziale, to proszę o wyrozumiałość! Zakupiłem 6 metrów w/w pancerza na Allegro w okazyjnej cenie...Niestety mam podejrzenia, że pancerz jaki do mnie wysłał sprzedawca nie jest oryginalny, tzn wydaje się być jakimś średniobudżetowym noname. Brak na nim jakichkolwiek oznaczeń Jagwire, brak smaru w środku. Dodam, że poprzednio miałem Jagwire L3, który posiadał srebrne nadrukami producenta, a ponadto jak włożyłeś do niego linkę i wyjąłeś, to na na lince był smar syntetyczny, który można było wyczuć palcami. W tym przypadku linka jest sucha. smaru nie ma.. Sprzedawca zapewnia, że to Jagwire OEM i dlatego nie ma na nim żadnych oznaczeń. Pytanie czy Jagwire sprzedaje pancerze OEM bez oznaczeń ?
GoogleX Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Napisano 4 Kwietnia 2017 Wolałbym jeszcze się chwile wstrzymać, może uda się dojść czy Jagwire robi faktycznie pancerze ze smarem syntetycznym, bez jakichkolwiek oznaczeń. W opisie jest aukcji jest "Przedmiotem sprzedaży jest pancerz JAGWIRE L3 Do hamulców i przerzutek i takie oto zdjęcie pancerza Jagwire L3 (hamulca)
Gość Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 W takim razie skoro sprzedawca mówi że to OEM, nie ma nic o tym na aukcji a przedmiot różni się od tego na zdjęciu to możesz powołać się na towar niezgodny z umową.
GoogleX Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Napisano 4 Kwietnia 2017 Naturalnie ma Pan racje. I tak zapewne zrobię. Tylko właśnie nurtuje mnie pytanie, czy spotkał się ktoś kiedykolwiek z pancerzami Jagwire bez jakichkolwiek oznaczeń ? Szukając w internecie, na anglojęzycznych stronach, można dowiedzieć się, że Jagwire jako producent sprzedaje swoje komplety linek i pancerzy przerzutek i hamulców w pudełkach. Natomiast OEM to pancerze brandowane logiem Jagwire i odpowiednia nazwa modelu do kupienia na metry, najczęściej dostarczane na pierwszy montaż do markowych rowerów średniej i wyższej półki. Nie ma za to żadnych wzmianek o pancerzach OEM bez loga i marki Jagwire.
Gość Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Na forum nie ma "Panów" Trochę to dziwne. Jeżeli masz czas i cierpliwość to zwracaj i wystawiaj negatyw. Najpierw zadzwoń i zdecydowanie przedstaw swoją opinię, ale jeżeli ktoś kręci takie "wałki" to prosta rozmowa to raczej nie będzie. A jeżeli będzie Ci mówił że to to samo, to powiedz że na zdjęciu jest co innego i tego właśnie oczekiwałeś. Krótko, prosto i na temat. Natomiast jeżeli się nie uda, przebolej te X zł i postaraj się o wystawienie odpowiedniej opinii nie tylko na allegro.
GoogleX Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Napisano 4 Kwietnia 2017 Ogólnie,to niezadowolony jestem, głownie z tego powodu, że robiłem większe zamówienie u innego sprzedawcy i wziąłbym u niego też pancerze ( potrzebowałem 3m przerzutkowego i 2m hamulcowego zapłaciłbym raz za kuriera. No ale skusiła mnie okazyjna cena na L3, na drugiej aukcji i żeby to miało sens - sprzedawca miał wysokie koszty wysyłki, to wziąłem na zapas 6 metrów pancerza przerzutkowego i 4.5 metra hamulcowego.. Widzę, że sprzedający "czujnie" zmienił już opis aukcji i mimo tytułu aukcji teraz sprzedaje tylko pancerz Hamulca, który notabene był OK Na szczęście Allegro "udostępnią" starą wersje, kupującemu.
Witboj Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Zrobili Cie w bambuko. Nie ma żadnej wersji OEM bez napisów. Wszystkie wersje JW, nawet te OEM są z napisami. Przecież wersje OEM są dla producentów rowerów i różnią się nie brakiem napisów tylko opakowaniami zbiorczymi. Mam OEM-owe JW u siebie w rowerze od nowości i mają napisy. Zawsze możesz też napisać do JW.
Dokumosa Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Potwierdzam - nie ma beznapisowej wersji Jagwire. A przy okazji pancerz ten (oryginalny rzecz jasna) jest produktem typowo marketingowym. Przy ciaśniejszych zakrętach pancerza linka chodzi w nim z dużym oporem. Tani pancerz shimano na sucho nawet radzi sobie z tym lepiej.
Fenthin Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Pytanie. Pociąłeś już ten pancerz? Jeśli nie, odsyłasz do sprzedającego z reklamacją i żądasz zwrotu wszystkich poniesionych kosztów. Tyle.
GoogleX Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Napisano 4 Kwietnia 2017 Nie pociąłem. Sprzedający twierdzi, że towar zgodny z umową, ergo nie pokryje kosztów wysyłki. Teraz wychodzę, będę wieczorem napisze co i jak.
lucass3 Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Masz prawo odeslac towar bez podania przyczyny i powinienes dostac zwrot za przesylke. Oczywiscie jesli to nie osoba prywatna. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
tobo Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 W aukcji kupiles lex sl? To ciesz sie ze dostales inny bo to tragiczna kupa wkladana do wielu rowerow I uposledzaja prace szczegolnie przerzutek. Setki razy wyrzucalem je z rowerow zamieniajac na cokolwiek innego - zawsze bylo lepiej.
Fenthin Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Masz więc dwie opcje. Pierwsza, dochodzić swojego. Druga, odstepujesz od umowy i sprzedawca zwraca Ci cenę towaru oraz równowartość najtańszej opcji wysyłki od niego. Koszt wysyłki zwrotnej oraz, jeśli wybrałeś droższą opcje dostawy, różnicę w tych kwotach niestety przepada.
Dareios Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Masz prawo odeslac towar bez podania przyczyny i powinienes dostac zwrot za przesylke. Oczywiscie jesli to nie osoba prywatna. Z jakiego przepisu wynika, że powinien dostać zwrot za przesyłkę?
SovaLTD Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Z jakiego przepisu wynika, że powinien dostać zwrot za przesyłkę? Z takiego, że towar jest niezgodny z umową.
Dareios Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Niezgodnosc towaru z umowa to cos zupelnie innego niz prawo od ostapienia od umowy. Piszesz o prawie do zwrotu bez podania przyczyny - w jakis sposob wowczas wykazac niezgodnosc towaru z umowa?
lucass3 Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/koszty/ Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
olesz Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Witam, myślałem gdzie już widziałem taki pancerz OEM i mam http://karbonowy.pl/linki-i-pancerze/117-jagwire-lex-pancerz-przerzutkowy-oem-czarny.html, także chyba robią takie bez napisów
Gość Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Przecież na fotce ma napis. Sprawa jest śliska, zawsze można pisać że się sprzedaje super hiper pancerz w wersji OEM a wysyłać chińczyka po 1 zł za 100 metrów. No bo jak udowodnisz że sprzedawca Cie okłamał? Trochę to smutne ale prawdziwe. Tutaj widać że sprzedawca coś kombinuje, zmienił nagle ofertę.
LukaszNN Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Z jakiego przepisu wynika, że powinien dostać zwrot za przesyłkę? Trzeba doczytać w zakładce "o mnie" czy w opisie aukcji, bo jeśli sprzedawca jasno nie podał informacji, że w przypadku zwrotów nie pokrywa kosztów to powinien je pokryć właśnie sprzedający, jest to zawarte w regulaminie allegro. Chyba, że uznaje reklamacje to wtedy z automatu pokrywa wszystkie koszty wysyłki
Dareios Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisano 4 Kwietnia 2017 Tak, ale wówczas nie pokryje kosztów zwrotu towaru, a z tego co zrozumiałem właśnie o to chodziło. W przypadku niezgodności towaru z umową powinien pokryć wysyłkę w obie strony.
GoogleX Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Napisano 5 Kwietnia 2017 Przepraszam, wczoraj nie miałem już siły napisać jak sprawa stoi. Po wymianie korespondencji mailowej, sprzedający, zgodził się na polubowne załatwienie sprawy, Zobaczymy co będzie dalej, na razie była deklaracja wczoraj o 12:22 i na razie czekam.. @Tobo zakupiłem produkt X i taki właśnie oczekuje dostać, a to czy jest gorszy czy lepszy to w tym momencie sprawa drugorzędna. Załóżmy taką sytuacje Idziesz do restauracji i zamawiasz butelkę wybornego wina Château Pétrus do tego krwisty befsztyk z ziołami grzybami i warzywami, a kelner przynosi ciemne piwo i kotleta schabowego z kapustą. Na co ty zwracasz uwagę obsłudze, że nastąpiła pomyłka, na co kelner odpowiada, że powinieneś się cieszyć bo schabowy z kapustą lepszy. i piwko do tego to już ósmy cud świata. No chyba masz prawo w takiej sytuacji być wkurzony? Albo zamawiasz Mercedesa u dealera a przywożą Ci Š superB i dealer mówi, że w tych samych pieniądzach, to ta skoda deklasuje Mercedesa i płacisz tylko za markę i prestiż, Rozumiesz o czym mówie ?
Dokumosa Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 W tym przypadku OEM oznacza, że sprzedawca ma pudełko 50m i tnie na dowolną wybraną przez kupującego długość. Jest to jednak pancerz z oznaczeniami taki sam jak konfekcjonowany przez Jagwire.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.