gad Napisano 3 Kwietnia 2017 Napisano 3 Kwietnia 2017 Postanowiłem przenieść temat do tego działu Pęknięty bębenek w piaście FH-M785 https://www.forumrowerowe.org/topic/215505-bebenek-pekniety-bebenek-w-piascie-fh-m785/ Zastanawiam się czy lepiej złożyć koło z tych podzespołów http://www.bikestacja.pl/pl/obrecz-dt-swiss-29-533d-czarna-29710.html https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-d042sb-czerwona-novatec,568365.html
CentrumRowerowe Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Obręcz jest ok ale na 28 szprych, przy większej wadze raczej nie powinno się schodzić poniżej 32 szprych. Znany amerykański ekspert rowerowy na pytanie o koła dla cięższego rowerzysty sugeruje używanie cieniowanych szprych, które lepiej amortyzują.
Przemcio Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Niedawno też miałem taki dylemat. Jest nawet gdzieś temat mój. Od miesiąca jeżdżę na kołach z obręczy 533d, 32 szprych dt champion, i Piastach Novatec ale nie ten model co podałeś ale 882 tył na thrubolt 10mm i 771 przód na osi 15mm. Składane były przez forumowego kołodzieja Dawida (Daveo). Super zestawik w super cenie. Fachowe doradztwo Polecam. P.s. Koła to naprawdę porządne kowadła. Bez problemu przy mojej wadze (obecnie 120kg) wytrzymują leśne rąbanki nawet z hopkami z wys 30cm+. Wyższych na razie nie testowałem z obawy o ramę która chyba teraz jest najsłabszym ogniwem i dopóki nie zejdę jeszcze z 15 kg nie będę jej aż tak katował
gad Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Napisano 5 Kwietnia 2017 Obręcz jest ok ale na 28 szprych, przy większej wadze raczej nie powinno się schodzić poniżej 32 szprych. Znany amerykański ekspert rowerowy na pytanie o koła dla cięższego rowerzysty sugeruje używanie cieniowanych szprych, które lepiej amortyzują. Dopiero zobaczyłem że obręcze maja 28 a nie 32 otwory. Chciałem na 32 Niedawno też miałem taki dylemat. Jest nawet gdzieś temat mój. Od miesiąca jeżdżę na kołach z obręczy 533d, 32 szprych dt champion, i Piastach Novatec ale nie ten model co podałeś ale 882 tył na thrubolt 10mm i 771 przód na osi 15mm. Składane były przez forumowego kołodzieja Dawida (Daveo). Super zestawik w super cenie. Fachowe doradztwo Polecam. P.s. Koła to naprawdę porządne kowadła. Bez problemu przy mojej wadze (obecnie 120kg) wytrzymują leśne rąbanki nawet z hopkami z wys 30cm+. Wyższych na razie nie testowałem z obawy o ramę która chyba teraz jest najsłabszym ogniwem i dopóki nie zejdę jeszcze z 15 kg nie będę jej aż tak katował dzięki Gdzie kupowałeś piasty i obręcze i ile płaciłeś ? Jakie to konkretnie modele piast ?
Przemcio Napisano 5 Kwietnia 2017 Napisano 5 Kwietnia 2017 Nie kupowałem wszystkiego oddzielnie. Po przeliczeniu wyszło by drożej. Zleciłem wszystko Dawidowi. Ma wszystko co potrzeba u siebie. Różne Piasty szprychy i obręcze. Cena wyszła super satysfakcjonujaca Pare dzionków i ślicznie i bezpiecznie spakowane gotowe kółka były u mnie w domku. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.