Skocz do zawartości

[Koło] Koło tylne dla ciężkiego rowerzysty

gad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

Niedawno też miałem taki dylemat. Jest nawet gdzieś temat mój.

Od miesiąca jeżdżę na kołach z obręczy 533d, 32 szprych dt champion, i Piastach Novatec ale nie ten model co podałeś ale 882 tył na thrubolt 10mm i 771 przód na osi 15mm.

Składane były przez forumowego kołodzieja Dawida (Daveo).

Super zestawik w super cenie. Fachowe doradztwo :)

Polecam.

P.s. Koła to naprawdę porządne kowadła. Bez problemu przy mojej wadze (obecnie 120kg) wytrzymują leśne rąbanki nawet z hopkami z wys 30cm+. :)

Wyższych na razie nie testowałem z obawy o ramę która chyba teraz jest najsłabszym ogniwem i dopóki nie zejdę jeszcze z 15 kg nie będę jej aż tak katował :)

Napisano

Obręcz jest ok ale na 28 szprych, przy większej wadze raczej nie powinno się schodzić poniżej 32 szprych. Znany amerykański ekspert rowerowy na pytanie o koła dla cięższego rowerzysty sugeruje używanie cieniowanych szprych, które lepiej amortyzują. 

Dopiero zobaczyłem że obręcze maja 28 a nie 32 otwory.

Chciałem na 32 

Niedawno też miałem taki dylemat. Jest nawet gdzieś temat mój.

Od miesiąca jeżdżę na kołach z obręczy 533d, 32 szprych dt champion, i Piastach Novatec ale nie ten model co podałeś ale 882 tył na thrubolt 10mm i 771 przód na osi 15mm.

Składane były przez forumowego kołodzieja Dawida (Daveo).

Super zestawik w super cenie. Fachowe doradztwo :)

Polecam.

P.s. Koła to naprawdę porządne kowadła. Bez problemu przy mojej wadze (obecnie 120kg) wytrzymują leśne rąbanki nawet z hopkami z wys 30cm+. :)

Wyższych na razie nie testowałem z obawy o ramę która chyba teraz jest najsłabszym ogniwem i dopóki nie zejdę jeszcze z 15 kg nie będę jej aż tak katował :)

dzięki

Gdzie kupowałeś piasty i obręcze i ile płaciłeś ?

Jakie to konkretnie modele piast ?

Napisano

Nie kupowałem wszystkiego oddzielnie. Po przeliczeniu wyszło by drożej.

Zleciłem wszystko Dawidowi. Ma wszystko co potrzeba u siebie. Różne Piasty szprychy i obręcze. Cena wyszła super satysfakcjonujaca :)

Pare dzionków i ślicznie i bezpiecznie spakowane gotowe kółka były u mnie w domku.

Polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...