_GoGoL_ Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Witam Pytanie brzmi może niecodziennie. Jaką kupić tarczę do roweru MTB 29'. Tarcza ma być nowa, na 6 śrub, 180mm Obecnie posiadam Shimano RT76 i to jest najgorszy chłam z jakim kiedykolwiek się spotkałem. Ten badziew gnie się jak cyna. Co naprostuję tarczę w domu ręcznie (odginając/przyginając) tak żeby nie ocierała o klocki hamulcowe, to jedno wyjscie na rower, kilka mocniejszych zachamowań i tarczą znów ma bicie. To się po prostu w głowie nie mieści. Chce wiec wymienić tą tarczę na coś co nie bedzie podatne na odształcenia przy jeździe generalnie po warszawie i okolicach, a wiec odpadaja długie zjazdy itp, które potrafią z tarcz wycisnąć wszystko. Do szimano się zraziłem, chociaz nie powiem, że nie kupię jak sposro osób poleci - może Rt86 ice tech ? Jagwire Elite CR1 wygląda solidnie, co o niej myślicie ? http://www.formicki-bike.pl/var/images/800x600/resize/11911190catareso_341129_JAG_Rotor_2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Mam rt76 i żadnych problemów z nią nie ma. Może trafiłeś jakąś felerna , albo miałeś źle ustawiony hamulec i ją skrzywiles. Prostowanie nigdy nie jest trwałe , bo tarcza wróci z czasem do skrzywionego stanu. Rt 86 będzie spoko , możesz też zobaczyć avida g2cs , g3cs i hs1. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Nie na wadliwy oegzemplarz, tylko na 2 jeśli już. Była raz wymieniania z przodu. Od razu po kupnie roweru były problemy z przednią tarczą (tylna 160mm rt76 jest prosta cały czas.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 To w takim razie masz źle ustawiony hamulec. Gdyby były tak złe to tylna też by się pogięła, a piszesz ze jest w porządku. Zobacz dokładnie jak klocki łapią tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Jak na dzieńdobry tarcza się pogięła a potem druga, obstawiałbym wadę mocowania hamulca lub adaptera a nie tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Tzn nie tak na dzien dobry, ale wyszedlem na rower, zrobiłem na nim od nowosci ze 30 km i juz podczas pierwszej jazdy slyszałem jak tarcza trze o klocki, wtedy oryginalne metalowe. W miedzyczasie zmieniłem na żywiczne bo lepsze, ale to bez znaczenia. Skontaktowałem sie ze sklepem gdzie kupiłem rower, przysłali mi nowa tarczę, taka samą, rt76....zamontowałem wszystko kręci się prosto, żadnego tarcia nie slychać ani nie widać jak spojrzałem pod światło. Wyszedłem pojeździć, kilka zahamowań = tarcza już ma zauważalne bicie. Z tyłu może dlatego jest dobrze bo: 1. mniejsza srednica, 160, a nie 180 2. inna siła oddziałuje przy hamowaniu na tył, a inna na przód Takie moje przypuszczenia. Klocki zamonotwałem dobrze, ścierają sie tak samo lewy i prawy, na tarczy też nie widać aby gdzieś bardziej była starta przez złe ustawienie klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Bardziej chodzi o drogę jaką pokonują klocki. Klocki ściskają tarczę - jeśli któryś tłoczek będzie niedomagał to będzie wyginał tarczę żeby docisnąć ją do drugiego klocka. Najlepiej weź rower na jakiś stojak i naciskając powoli klamkę zaobserwuj jak wysuwają się klocki. Do tego sprawdź czy zacisk nie jest pod kątem i czy koło jest dobrze ustawione w hakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_GoGoL_ Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Ma to sens co piszesz. Zwróce na to szczególną uwagę, ale to przy już nowej tarczy bo teraz chyba wiele nie zdziałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Mam rt86 160mm z hamulcami XT i klockami metalicznymi a2z. Ważę 100kg i też zestaw hamuje bardzo dobrze. Wyjmij klocki i sprawdź czy oba tloczki wysuwają się równomiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xXkuba22XX Napisano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Mam podobne problemy. Kupiłem teraz RT-86 i też są problemy z ocieraniem ale myślę, że zarazem w moim jak i w twoim przypadku to nie wina tarcz tylko hamulców. Ale wszyscy na tym forum pisali, że RT-76 i RT-86 są sztywne a w serwisie mi powiedzieli że są bardzo miękkie i to mnie zdziwiło. https://www.forumrowerowe.org/topic/213806-tarcze-hamulcowe-btwin-rockrider-540-wymiana/?do=findComment&comment=1946507 https://www.forumrowerowe.org/topic/213546-hamulce-btwin-rockrider-540-wymiana/?do=findComment&comment=1943643 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waskij Napisano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Dobrze ustawić zacisk , dać dotrzeć się klockom i powinno być dobrze . Ja klocki docieram starym sposobem , pierwsze hamowania są delikatne, mało intensywne z przerwami na wystudzenie tarczy i klocków . Kolega xXkuba22XXTo niech lepiej zmieni mechanika , mam dwa rowery z decathlonu , jeden na Tekro , drugi na Hayes Radar i oba zestawy działają . Rower z hamulcami Tekro ujeżdżam ja , nawet ostatnio tarczę zmieniłem na 180 i działają bardzo dobrze , a lekko nie maja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Jeśli chodzi o tarcze to shimano nie jest królem jakości ;-))) Polecam produkty hayesa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Mam RT64 i nic nie ociera heble Deorki 615 Napisane na Noki 3310 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.