Skocz do zawartości

[Tarcza rowerowa] Co kupić sztywnego ?

_GoGoL_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie brzmi może niecodziennie. Jaką kupić tarczę do roweru MTB 29'. Tarcza ma być nowa, na 6 śrub, 180mm

Obecnie posiadam Shimano RT76 i to jest najgorszy chłam z jakim kiedykolwiek się spotkałem. Ten badziew gnie się jak cyna. Co naprostuję tarczę w domu ręcznie (odginając/przyginając) tak żeby nie ocierała o klocki hamulcowe, to jedno wyjscie na rower, kilka mocniejszych zachamowań i tarczą znów ma bicie. To się po prostu w głowie nie mieści.

Chce wiec wymienić tą tarczę na coś co nie bedzie podatne na odształcenia przy jeździe generalnie po warszawie i okolicach, a wiec odpadaja długie zjazdy itp, które potrafią z tarcz wycisnąć wszystko.

Do szimano się zraziłem, chociaz nie powiem, że nie kupię jak sposro osób poleci - może Rt86 ice tech ?

Jagwire Elite CR1 wygląda solidnie, co o niej myślicie ?

http://www.formicki-bike.pl/var/images/800x600/resize/11911190catareso_341129_JAG_Rotor_2.jpg

Mam rt76 i żadnych problemów z nią nie ma. Może trafiłeś jakąś felerna , albo miałeś źle ustawiony hamulec i ją skrzywiles. Prostowanie nigdy nie jest trwałe , bo tarcza wróci z czasem do skrzywionego stanu. Rt 86 będzie spoko , możesz też zobaczyć avida g2cs , g3cs i hs1.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Tzn nie tak na dzien dobry, ale wyszedlem na rower, zrobiłem na nim od nowosci ze 30 km i juz podczas pierwszej jazdy slyszałem jak tarcza trze o klocki, wtedy oryginalne metalowe.

W miedzyczasie zmieniłem na żywiczne bo lepsze, ale to bez znaczenia.

Skontaktowałem sie ze sklepem gdzie kupiłem rower, przysłali mi nowa tarczę, taka samą, rt76....zamontowałem wszystko kręci się prosto, żadnego tarcia nie slychać ani nie widać jak spojrzałem pod światło.

Wyszedłem pojeździć, kilka zahamowań = tarcza już ma zauważalne bicie.

Z tyłu może dlatego jest dobrze bo:

1. mniejsza srednica, 160, a nie 180

2. inna siła oddziałuje przy hamowaniu na tył, a inna na przód

Takie moje przypuszczenia.

Klocki zamonotwałem dobrze, ścierają sie tak samo lewy i prawy, na tarczy też nie widać aby gdzieś bardziej była starta przez złe ustawienie klocków.

Bardziej chodzi o drogę jaką pokonują klocki. Klocki ściskają tarczę - jeśli któryś tłoczek będzie niedomagał to będzie wyginał tarczę żeby docisnąć ją do drugiego klocka. Najlepiej weź rower na jakiś stojak i naciskając powoli klamkę zaobserwuj jak wysuwają się klocki. Do tego sprawdź czy zacisk nie jest pod kątem i czy koło jest dobrze ustawione w hakach.

Mam podobne problemy. Kupiłem teraz RT-86 i też są problemy z ocieraniem ale myślę, że zarazem w moim jak i w twoim przypadku to nie wina tarcz tylko hamulców. Ale wszyscy na tym forum pisali, że RT-76 i RT-86 są sztywne a w serwisie mi powiedzieli że są bardzo miękkie i to mnie zdziwiło. https://www.forumrowerowe.org/topic/213806-tarcze-hamulcowe-btwin-rockrider-540-wymiana/?do=findComment&comment=1946507 https://www.forumrowerowe.org/topic/213546-hamulce-btwin-rockrider-540-wymiana/?do=findComment&comment=1943643

Dobrze ustawić zacisk , dać dotrzeć się klockom i powinno być dobrze . Ja klocki docieram starym sposobem , pierwsze hamowania są delikatne, mało intensywne z przerwami na wystudzenie tarczy i klocków . 

Kolega 

xXkuba22XX

To niech lepiej zmieni mechanika , mam dwa rowery z decathlonu , jeden na Tekro , drugi na Hayes Radar i oba zestawy działają .

Rower z hamulcami Tekro ujeżdżam ja , nawet ostatnio tarczę zmieniłem na 180 i działają  bardzo dobrze , a lekko nie maja .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...