tupti Napisano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Witam, zupełnie nie znam się na rowerach, a chciałbym kupić solidny rower do kilkudniowych wycieczek po Polsce. Nie musi być bardzo zaawansowany technicznie, ważne żeby był porządnie wykonany i służył mi przez lata. Najbardziej zależy mi na bagażniku oraz chciałbym koniecznie mieć kierownicę baranka. Ważne, żeby także ważył jak najmniej i miał dosyć cienką oponę, bo obecnie posiadam ciężki rower górski z szeroką oponą i wspaniałymi amortyzatorami, ale potrzebuję czegoś do innych celów. Proszę o porady na co zwrócić uwagę przy zakupie, jaką ramę wybrać (ważę 70kg), a także o polecenie mi konkretnych modeli. Budżet do 2000, ale dosyć elastyczny, więc jeżeli rower za 2400-2700 będzie nieporównywanie lepszy, to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario_awario Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Najważniejsze, żeby był wygodny, czyli odpowiedni rozmiar ramy Potrzebujesz czegoś w stylu Trek 920 albo 720, ale nowe są poza Twoim zasięgiem. Jedna forumowiczka kupiła 920 kilka miesięcy temu: https://www.forumrowerowe.org/topic/209445-przelaj-trek-920-disc-ocena-podzespolow/ Mało jest takich gotowych rowerów w sprzedaży, dlatego proponuję poszukać używanego przełaja z osprzętem Shimano Tiagra lub 105 i resztę skompletować/dostosować. Warto zwrócić uwagę na mocowania do bagażnika i błotników, ale nawet jeżeli nie ma, można sobie poradzić kupując np taki bagażnik mocowany do osi tylnego koła: http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-rc-26-26-28-pod-os-kola-czarny-i6769285923.html Tu masz gotowe dokładnie takie cacko wyprawowe. Wygląda na fabryczną konfigurację, a to jest fajne, bo nie zawsze da się dopasować np błotniki. Nie znam tego producenta, ale osprzęt jest OK i wygląda na dobry stan: http://allegro.pl/jan-janssen-globe-shimano-105-rama-60-i6767729728.html Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tupti Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Byłem w sklepie rowerowym i polecono mi rower Carter 50 Kellys. Co o nim sądzicie? Warto go kupić za 2200? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akossik Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Ja trzy lata temu kupiłem rower Fuji Touring. Zarówno z sakwami po asfaltach, jak też w codziennym użytkowaniu jestem z niego bardzo zadowolony. Po 10k kilometrów jedyną awarią była pęknięta szprycha, ale to prędzej przez moją nieuwagę (wjazd w dziurę przy dosyć dużej prędkości) niż wadę konstrukcyjną. Ze spraw eksploatacyjnych wymieniłem jedynie łańcuch, a na samym początku korzystania również opony, bo seryjne zupełnie nie nadawały się do, nawet delikatnego, zjechania z asfaltu, zresztą nawet na mokrej nawierzchni sprawowały się słabo. Widzę co prawda, że trochę chyba podrożały, ale pewnie zawsze można coś utargować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tupti Napisano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Dziękuję serdecznie za porady, ale po kilku jazdach próbnych zrezygnowałem jednak z baranka na rzecz normalnej kierownicy z regulacją kątu nachylenia. Czy polecacie rowery Kross Trans Alp/Arctica? Bo z tego co czytałem w postach sprzed kilku lat, to Alp był niezbyt dobrze wykonany, jak na swoją cenę. A rower Kelly's Carter 50? Jego cena jest porównywalna z Alpem, jednak z ma on gorszy osprzęt, ale może ma przewagę w niezniszczalności? Czy znacie inne modele warte polecenia? Chciałbym się zmieścić w 2500 zł z sakwami. Wiecie coś może o rowerach Cube? Bo czytałem trochę o ich niezawodności i wytrzymałości, a w sumie na tym najbardziej mi zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.