Skocz do zawartości

[siodełko] wygodne do MTB

Bajerniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, potrzebuję wygodnego siodełka do jazdy w terenie.

W tej chwili jeżdżę na oryginalnym siodle z Cube, nie jest ono za wygodne nawet jak jeżdżę w pampersie, po ok. 25km czuje dyskomfort.

Poszukuję siodełka, które będzie przede wszystkim wygodne nawet po 40-50km.

Może być z wywietrznikiem w środku lub nie, może być żelowe lub nie.

Cena od 50 do 300zł, czym taniej tym lepiej.

Napisano

Z siodełkiem, to mocno indywidualna sprawa - w zasadzie każdy poleci ci coś innego.

Poczytaj, bo było już sporo tematów o tym.

Ze swojej strony polecam któreś z WTB, ale tak naprawdę najlepiej przymierzyć  :thumbsup:

Napisano

Potwierdzam - WTB jest statystycznie bardzo wygodne - miałem jakieś, teraz mam Rocket-a, do 100 km wygodne było nawet bez pampersa San Marco SKN, choć przypominało trochę deskę. Teraz mam nierozpakowanego Fizik-a - podobno inna klasa, ale i cena ;-)

Napisano

WTB Rocket kupiłem model Pro - generalnie siedziałem na kilku różnych, nawet nie wiem jakich i były wygodne (dla mnie) - najbardziej to montowane w Konie Kikapu.

San Marco - model SKN - dawno kupione, nie pamiętam wiecej szczegółów...

Niektóre siodełka można wypożyczyć do testów - poszukaj

Napisano

Witam. Mam podobny problem jak kolega. Rower Cube Attention i jego siodło są za twarde dla mnie. Dostałem siodło SR Freccia i tu mam pytanie jak je ustawić ? Dałem parę milimetrów poza podziałkę aby było prawie w poziomie, chociaż i tak jest delikatny spad w przód. Czy to siodło da się jakoś ustawić czy mam szukać czegoś innego ? Dodam tylko, że siodło SR Freccia z kątem 30 stopni.

Napisano

gondorix - każde siodełko powinno dać się tak ustawić, żeby było do góry i wręcz uciskało klejnoty. To kwestia sztycy, a nie siodełka. Masz tam w ogóle oznaczenia kątów czy mówisz o tej podziałce w poziomie?

Napisano

WTB Rocket kupiłem model Pro - generalnie siedziałem na kilku różnych, nawet nie wiem jakich i były wygodne (dla mnie) - najbardziej to montowane w Konie Kikapu.

San Marco - model SKN - dawno kupione, nie pamiętam wiecej szczegółów...

Niektóre siodełka można wypożyczyć do testów - poszukaj

A ja znowu naczytałem się o WTB Volt Pro 142mm i Volt Race 142mm. Zastanawiam się które wybrać. Volt Pro jest lżejsze i ma DNA Padding ale kosztuje ponad 200zł, Volt Race też jest podobno wygodne i kosztuje ok.130zł a teraz Ty mi polecasz WTB Rocket Pro i mam już całkowity mętlik w głowie, co wybrać.

Napisano

A ja znowu naczytałem się o WTB Volt Pro 142mm i Volt Race 142mm. Zastanawiam się które wybrać. Volt Pro jest lżejsze i ma DNA Padding ale kosztuje ponad 200zł, Volt Race też jest podobno wygodne i kosztuje ok.130zł a teraz Ty mi polecasz WTB Rocket Pro i mam już całkowity mętlik w głowie, co wybrać.

To ja ci dołożę Pure V Pro  :thumbsup:

Napisano

gondorix - każde siodełko powinno dać się tak ustawić, żeby było do góry i wręcz uciskało klejnoty. To kwestia sztycy, a nie siodełka. Masz tam w ogóle oznaczenia kątów czy mówisz o tej podziałce w poziomie?

Mowie o podzialce na poziomie tj. Na drutach siodla.
Napisano

gondorix - podziałka w poziomie nie ma nic do kąta nachylenia, i to musisz ustawić tak żeby mieć wygodnie.. 
Zmiana regulacji kąta jest zależna od modelu sztycy. U Ciebie są jak widzę 2 śruby więc prawdopodobnie wystarczy popuścić przednią, a dokręcić tylną i to Ci zmieni kąt. .

Co do siodełka to moge polecić Selle Royal Wave 60 stopni. Jest wygodne, miękkie, żelowe i na wielkich elastomerach. Ale jest też duże i ciężkie. A bół tyłka i tak zależy od ustawień. Jak miałem źle to już po 5km-10km musiałem schodzić z roweru. Jak było dobrze to i po 100km nie było tragedii.
Wcześniej miałem model Respiro Soft Athletic chyba 45 stopni i to się u mnie nie sprawdziło. Ale i tak co tyłek to inaczej.

Napisano

DyCs8yq.jpg

nzmij6G.jpg

Tak to wygląda. Siodło mogę odkupić za 70zł. ale jeśli się nie da ustawić poziomo i będę musiał zmienić również sztycę to mija się to z celem. Lepiej kupić inne siodło bez tego problemu.

Napisano

No ok, pod podziałką masz taki półokrągły element i to jego musisz ruszyć, żeby zmienić kąt. 
Odkręć tą śrubę z przodu, masz tam jeszcze z centymetr, a potem zacznij dokręcać tył i to Ci powinno zmienić kąt. Oczywiście trzeba to potem tak dokręcić, żeby luzu nie było z żadnej strony. 
Gdyby to jednak nie chciało iść samo to trzeba temu pomóc siłą na odkręconych śrubach. Od biedy możesz w ogóle wykręcić obie śruby i ustawić jak chcesz tylko wkręcenie tego z powrotem może być czasem upierdliwe.

Napisano

To dodam od siebie ze w decathlonie w sklepie online możesz sobie kupić w super cenie 320zł SELLE ITALIA MAX FLITE GEL FLOW

wiem widziałem, ale czy warto wydawać tyle hajsu na Max Flite ?

Napisano

No ok, pod podziałką masz taki półokrągły element i to jego musisz ruszyć, żeby zmienić kąt.

Odkręć tą śrubę z przodu, masz tam jeszcze z centymetr, a potem zacznij dokręcać tył i to Ci powinno zmienić kąt. Oczywiście trzeba to potem tak dokręcić, żeby luzu nie było z żadnej strony.

Gdyby to jednak nie chciało iść samo to trzeba temu pomóc siłą na odkręconych śrubach. Od biedy możesz w ogóle wykręcić obie śruby i ustawić jak chcesz tylko wkręcenie tego z powrotem może być czasem upierdliwe.

Dziekuje za pomoc. Wszystko gra i jest ustawione tak jak chcialem. Ja koncentrowalem sie tylko na srubach i nie zwrocilem uwagi na ten element. Pozostaje tylko jedno pytanie czy takie ustawienie siodla jest ok i nie naraza na jakies zniszczenia siodla biorac pod uwage moja spora wage ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...