niedoswiadczona Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Hej wszystkim, na wstępie prosze o nieśmianie się z mojego braku wiedzy Nie mam zielonego pojęcia o rowerach, także wybaczcie Kupiłam sobie używany rower, jeździł fajnie, bardzo go lubiłam, ale w wakacje mój kuzyn postanowił go pozyczyc i stała się jakaś magia i opona spadła z przedniego koła. Z tego co mówił, oparł rower o worki na smieci (zgaduję, że go rzucił na te worki, bo musiał jedną ręką trzymać drzwi od garażu). Potem go podniósł, wsiadł i pojechał, a opona się w jednym miejscu zsunęła. Dopiero ostatnio miałam okazję dać rower tacie, liczyłam, że go jakośtam zreperuje. Powiedział, że naprawił (opona jest z powrotem nałożona na koło, nie wiem co dokładnie z nim robił). Natomiast koła się nie da napompować. Pojechałam z rowerem na stację benzynową, chciałam go napompowac za pomocą kompresora, bo nie mam profesjonalnej pompki z PSI i wszystkimi tymi mądrymi ustawieniami (wybaczcie, naprawdę się nie znam). Tylne koło pięknie napompowane, natomiast przedniego koła nawet nie 'czuje'. Tzn kompresor zaczyna pompować tylko wtedy kiedy jest podłączony, a tu nie zaczął. Próbowałam ze znajomym napompować go normalną pompką, ale sytuacja identyczna: pompka która mam ma dwie dziurki, z automatu pompuje mniejszą, ale jak jest włożony wentyl to pompuje większą. No i znowu: tylko tylne koło się pompuje, kiedy wkładam wentyl przedniego to tak, jakby w ogole nie było wlozone nic i pompuje mniejsza dziurą. Jakieś rady?
Tatanka Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Tylko że kompresor/pompka nie chce pompować,a nie że schodzi powietrze.Przynajmniej tak zrozumiałem.Sprawdź czy masz w tej części na którą zakładasz końcówkę kompresora takie coś w środku https://www.google.pl/search?q=zaw%C3%B3r+auto&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwja-8_O5IXTAhXHYpoKHdDzBzUQ_AUIBigB&biw=1920&bih=943#imgrc=jlkLKwY95tBknM: https://www.google.pl/search?q=zaw%C3%B3r+auto&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwja-8_O5IXTAhXHYpoKHdDzBzUQ_AUIBigB&biw=1920&bih=943#imgrc=VpQEvh6QzTaAjM:
niedoswiadczona Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Napisano 2 Kwietnia 2017 tak, powietrze nie schodzi, tylko w ogóle nie chce sie pompować. Um... tak to wygląda
Tatanka Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Czyli zaworek masz.Może jest uszkodzony? Proponuję wykręcić ten z tyłu i dać go na przód w celu sprawdzenia czy to jego wina.Film instruktażowy
FelixFish Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Jak dla mnie to wentyl za mało wystaje z felgi i nie można dobrze założyć pompki lub końcówki kompresora, nie otwiera się zawór. Przy zakładaniu pompki wypchnij wentyl od strony opony i powinno być ok.
byh81 Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Ale ta felga wygląda na stożkową, więc więcej wystawać nie będzie. Według mnie wentylek jest uszkodzony, nawiasem ten znajomy musi być strasznie nieogarnięty że jedyne co potrafił to założyć zawór na wentyl. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Tatanka Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Jeśli z tyłu wystaje więcej niż z przodu,to może być jak napisał FelixFish
niedoswiadczona Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Napisano 2 Kwietnia 2017 Mam wrażenie, ze one w ogole się od siebie różnią. Przedni ma dużo krótszą tą metalową część Spróbuję wypchnąć go bardziej, a jak nie zadziała to będziemy rozkręcać i ew wymieniać. Te wentylki kosztują grosze z tego co patrzyłam więc zamówię i spróbuję wykręcić ten co mam i włożyć nowy. Może bardziej niż jest nie zepsuję Jak nie zadziała to będę się dalej martwić..
byh81 Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Masz tam wsadzone dwie różne dętki więc dlatego się różnią. Wentylki kup w lokalnym sklepie rowerowym bądź samochodowym. Kosztują niewiele i nie czekasz na przesyłkę. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Tatanka Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 One są jednakowe,tylko że jeden jest krótszy,i to prawdopodobnie jak napisał byh81 może być problemem.Samego wentylka nie da się wymienić w dętce,trzeba kupić z dłuższym.Są dętki z 40 mm wentylkiem
niedoswiadczona Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Napisano 2 Kwietnia 2017 Masz tam wsadzone dwie różne dętki więc dlatego się różnią. Wentylki kup w lokalnym sklepie rowerowym bądź samochodowym. Kosztują niewiele i nie czekasz na przesyłkę. Mieszkam w takiej dziurze że nawet takowego tu nie posiadamy A do innego miasta mi się nie opłaca jechać tylko po taki drobiazg Edit: Dobra, czekajcie, bo się gubię Ale na usprawiedliwienie dodam, że jestem naturalną blondynką. Czyli ich różna długość jest problemem? I muszę wymieniać całą dętkę?
byh81 Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 To może zamów od razu dętke, bo jak będzie problem z wyjęciem wentyla lub nie będzie to to i tak będziesz musiała ją kupić. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
niedoswiadczona Napisano 2 Kwietnia 2017 Autor Napisano 2 Kwietnia 2017 dobra, zamówiłam dętkę zobaczymy jak mi pójdzie, dzięki ogromne wszystkim za pomoc, jak cos to będe jeszcze dopytywac <3
cervandes Napisano 2 Kwietnia 2017 Napisano 2 Kwietnia 2017 Na samym początku pompowania, czyli zakładania wężyka na wentyl po prostu od strony opony wciśnij palcami oponę tak, aby wentyl maksymalnie wypchnąć z obręczy. Tylne koło nie ma problemu, bo tam masz ten pierścień nakręcony i wentyl się nie chowa w koło, tutaj masz kapcia i wentyl wpada w oponę do środka koła podczas zapinania. Uprzedzam, że może się okazać, że po napompowaniu powietrze i tak ucieknie, bo masz w dętce dziurę, ale napompować bez względu na nią powinno się udać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.