Skocz do zawartości

[Porada] Złamałem ramę w NRS i przesczep organów do innego

Barato

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

ednak się musiałem zdecydować co do tego cube z alledrogo (mam nadzieje ze go nie objedziesz )

Dlaczego mam objechać? Sam mam Cube ( wprawdzie nieco innego) i nie uważam tych rowerów za złe. Poza tym najważniejsze aby Tobie pasował ,a nie nam. 

Wg mnie dobrze zrobiłeś wybierając AMSa.

Napisano

Musze się pochwalić ze rama dotarła do mnie i wczoraj próbowałem go sklecić i tak : okazało się ze sztyca ma za małą średnicę , tłumik ma nie takie same mocowanie (tzn te tulejki nie pasują do ams i maja mniejsza średnicę bo śruby były mniejsze) i nie jestem w stanie odkręcić korby :( trzeba chyba jakiś ściągacz.

Wiec parę pytań czy te tulejki się dopasowywuje czy trzeba kupić nowy tłumik ? mam wrażenie ze na główce ramy brakuje jakiegoś kielicha (kapturka)czy cos ? bo wygląda jak by nagle się kończyła.

Napisano

Tlumik masz 165x38 mm, standard w ramach xc wiele lat temu. W glowce ramy musi siedziec miska zebys mogl zamontowac lozysko. Jesli glowka jest typu taper potrzebujesz nowych sterow.

Napisano

Właśnie z długością i grubością  jest wszystko ok :yes: ale chodzi o tulejki montażowe ze nie pasują ze starego :(

• Mod Team
Napisano

Bardzo możliwe ,że tulejki z NRSa nie będą pasować. W tzw międzyczasie zmienił się standard mocowania tłumików, a w zasadzie rozmiary śrub. Inna sprawa ,że mogą wystąpić różnice w wymiarach tulejek montażowych w ramach innych producentów. Napisz do Proshox ( http://www.proshox.com) , na pewno Ci pomogą.

Korbą masz, jeśli się nie mylę, na octalink ( rodzaj suportu ) i do zdjęcia korby potrzebujesz ściągacza, przykładowy poniżej

https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,sciagacz-do-korb-octalink-kwadrat-isis-pro,460626.html?skad=googlepla&gclid=CPWjoYinlNMCFc-SGAodI68IKg

mam wrażenie ze na główce ramy brakuje jakiegoś kielicha (kapturka)czy cos ? bo wygląda jak by nagle się kończyła.

Wrzuć fotki.

PS. Nikt nie mówił ,że będzie łatwo :)

Napisano

Dzięki za namiary napisałem do nich aby cos dopasowali bo nie byłem pewien czy w formularzu zamówieniowym dobrze bym wszystko pozaznaczał :( 

Co do korby to udało się rozkręcić (kolega miał sciagacz :)

Okazało się ze sztyca jest nie do dostania u mnie w mieście bo ma 31,2 mm :( i już poszło zamówienie na alledrogo :laugh:

Na razie nie jest źle :laugh: niektóre części musiałem dopasować (mocowanie przedniej przerzutki wlazło na mocowanie na bidon) a niektóre wymienić na inne (stery bo były jednak wyrobione, wkład suportu bo w starym był za krótki i jeszcze jakies y ).

Fotki wstawie jak tylko będzie cały :laugh:

ps trochę porysowałem gdzieniegdzie ramę bo nie mam stojaka :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...