Skocz do zawartości

[naped] Przeskakujący naped

damian8178

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Raczej kup kasetę. Skoro stary łańcuch daję radę to żaden nowy nic nie da.

Ewentualnie zamień się z kumplem - daj mu ten nowy łańcuch :-)

Napisano

Bardziej wina kasety.Jeżeli łańcuch kumpla działa dobrze to znaczy że kasetu już jest trochę zużyta i nie przyjmuje nowego łańcucha.Na każdym blacie łańcuch skacze ?

Napisano

Nie na każdym, na 8 biegu nie da sie praktycznie jechać tak przeskakuje, na 6 i 7 lekko mozna pedałować chodź lekka górka i już jest masakra, na 5 tez raz zdarzało sie ze cos strzeli. wyżej chyba ok chodz nie testowałem za duzo.

Dodam ze na tym rowerze praktycznie caly czas jeździłem na przełożeniach 2 z przodu i 6/7/8 z tyl. Przedni blat byl zajechany na maksa. 

Tak wiec kaseta jednak na 100% bedzie zmieniona we wtorek, pytanie czy zostac przy tym łańcuchu KMC x8 czy kupic jakis shimano razem z kaseta (budżetowy) 

Napisano

Witam, podłącze się pod temat.

Też mam problem z przeskakującym łańcuchem, tylko na 9 i 10 zębatce to się zdarza, ale z przodu dzieję się to na każdej, napęd mam 3x10.

Ostatnio wymieniłem napęd z 3x9 na 3x10, wymiana manetek na XT lewa M770 a prawa M780, przerzutka przód XTR i tył XT M786 SGS z kółkami KCNC,

kaseta XT cs-m771 11-36 i łańcuch ( nazwy nie pamiętam ale dobrej klasy) dedykowany do 10s.

Próbowałem regulować tylna przerzutkę śrubą ( od bębenka chyba) wkręcałem i wykręcałem ją (metoda prób i błędów) raz było lepiej raz gorzej, ale problemu się nie pozbyłem.

Czasami bardziej przeskakuję na 9 a czasami na 10 zębatce.

Zastanawia mnie tylko to czy fakt że nie wymieniłem przedniej korby i zostałem przy niej (Shimano M371 44/32/22T) która była fabrycznie zamontowana do napędu 3x9 może nie pracować poprawnie z napędem 3x10? Korba ma przejechane koło 1500km i jazda praktycznie wyłącznie turystyczna bez szaleństw.

Czy dalej próbować regulować przerzutkę tylną aż trafie optymalne ustawienie? Czy może czekać aż się cały zestaw ułoży?

Pozdrawiam

Napisano

U mnie okazało sie ze kaseta byla zbyt mocno zużyta, i nowy łańcuch nie mogl sie dopasować, wymieniłem kasete i jest ok ;D

Upewnij sie ze dobrze regulujesz ta tylna przerzutkę, moze łańcuch nie przeskakuje na zębach zębatki tylko próbuje wskoczyć/spaść  na wyższy bieg. No i sprawdź stan zębów na korbie, u mnie byla ona bardzo mozno zużyta pomimo niewielkiego przebiegu (W zasadzie tylko drugi blat bo pozostałe malo jeżdżone, na tym tez u mnie przeskakiwał lancuch). Bylo to na pewno spowodowane beznadziejnym łańcuchem.

Napisano

Twoja tylna przerzutka ma pojemność 43T a Ty masz obecnie 47T... Nie będzie hulać.

Ponadto (ewentualnie) możesz mieć przykrótki łańcuch.

Napisano

Czyli najprościej będzie wymienić albo korbę albo zębatki tak aby różnica między najmniejszą i największa była 18 zębów tak?

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli chcesz zachować tylną przerzutkę i kasetę to musisz zmienić przednią korbę na taką z pojemnością 18T, czyli np. 40-32-22.

Przykładowo:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-dh-fr/p,mechanizm-korbowy-deore-xt-fc-m8000-3-40x30x22t-175mm-czarny-shimano,498139.html

Tylko, że twoja przerzutka PRZEDNIA  tego nie obsłuży bo wtedy potrzebujesz przerzutkę przednia o pojemności 8T/18T, a nasz 12T/22T.

Czyli korba + przerzutka przednia dedykowana.

Napisano

To już sam musisz zdecydować, na czym Ci bardziej zależy i jakie masz preferencje jazdy. Jeżeli to ma być MTB to ja bym zmieniał korbę. Ale jeśli to jada rekreacyjna to lepiej zmienić kasetę. Nie wiem, jak bardzo jesteś zadowolony z korby, działania przedniej przerzutki, co jest bardziej zużyte - czy korba czy zębatka itd. . No w każdym razie musisz zejść z pojemnością.

Napisano

Ja nie wiem jak poprzedni właściciel jeździł tym rowerem jak w nim nic nie pasuję do siebie.

Przednia przerzutka to XTR Fd-M971, nie mogę znaleźć jej pełnej specyfikacji, czy ona nadaje się wogóle do napędu 3x10?

Napisano
musisz zmienić przednią korbę na taką z pojemnością 18T, czyli np. 40-32-22.

Takich nie ma , pod 3x10 są tylko 40/30/22 lub 42/32/24.

potrzebujesz przerzutkę przednia o pojemności 8T/18T

Też pokręciłeś bo nie 8T tylko 10T różnicy duża/średnia.

Przednia przerzutka to XTR Fd-M971, nie mogę znaleźć jej pełnej specyfikacji, czy ona nadaje się wogóle do napędu 3x10?

Jest pod 3x9 https://www.paul-lange.de/tradepro/shop/artikel/docs/einbauanleitungen/SHIMANO/SI-6LK0B-003-01-GER.pdf , z korbą pod 10s nie zagra.

Napisano

No właśnie w tym rowerze nic nie pasuję do siebie.

Czyli muszę tak czy siak przednią przerzutkę wymienić?

Taka będzie dobra:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb/p,przerzutka-przednia-deore-xt-fd-m781-obejma-uniwersalny-ciag-czarna-shimano,287088.html

i do tego korba o tarczach: 42/32/24 lub 40/30/22 tak?

Wtedy powinienem się zmieścić w pojemności tylnej przerzutki 43T i napęd będzie kompatybilny ze sobą?

Pozdrawiam

Napisano

Przerzutka z linku (można też taniej np. Deore M611 lub SLX M671) + korby z powyższym stopniowaniem pod 10s będzie ok ale przy takim zabiegu rozważyłbym na twoim miejscu korbę 2x10 i do tego dedykowana przerzutka pod 2s.

Napisano

Korba zależnie od grupy (XT M785 ,SLX M675 ,Deore M615) i stopniowania (40/28 , 38/26, 38/24) , przerzutka również (XT M785/6, SLX M675/6 , Deore M615/6).

Napisano

Takich nie ma , pod 3x10 są tylko 40/30/22 lub 42/32/24.

Też pokręciłeś bo nie 8T tylko 10T różnicy duża/średnia.

No to musisz się zdecydować bo albo pokręciłem korbę albo pojemność ;-)

Akurat do tej koby co zaproponowałem (40-32-22) powyżej to dokładnie taka pojemność jak napisałem czyli 8/18T.

Faktycznie nie wiedziałem, że nie ma takich korb (ale w linku dałem już odpowiednią i do tej właśnie taka pojemność jak napisałeś).

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...