Skocz do zawartości

[naped] Przeskakujący naped

damian8178

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, Jeszcze w tamtym roku pojawił sie problem w moim rowerze z napędem. Mianowicie na początku przy bardzo mocnym pedałowaniu potrafił przeskoczyć łańcuch, z czasem coraz bardziej sie to nasilało i w koncu przeskakiwał juz przy ruszaniu, co dziwne łańcuch na chwile spada z przedniej tarczy gdzie nigdy nie miałem z tym problemu. Regulowałem juz przerzutki, zmieniłem tylna bo myślałem ze to jej wina( miala ponad 10lat) ale nic to nie pomogło. Cały napęd zmieniałem 3 lata temu i raczej nie on jeszcze zużyty.

Mozecie poradzić na co zwrocic uwagę przy probie naprawienia tego? Łańcuch? czy kombinować dalej z ustawieniami tylnej/przedniej przerzutki?

Napisano

Niestety aktualnie jestem poza domem, w piątek jak tylko wroce do dodam zdjęcia jak to wygląda

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano

post-185996-1491669464,4945_thumb.jpgpost-185996-1491669479,9317_thumb.jpg

Tak się prezentuje przednia zębatka. Fakt czysta nie jest ale czy aż tak bardzo zuzyta żeby tak przeskakiwal łańcuch na niej?

Napisano

heh. nie no chłopie... ewidentnie wywal to co masz czyli łańcuch , kasetę, blaty i załóż nowe , Tylko kup łańcuch taki pod kasetę a nie pierwszy lepszy z przeceny bo okaże się że będzie za szeroki / wąski i znowu nie będzie działać.
PS.
 Kup sobie  taki kluczyk do mierzenia rozciągnięcia łańcucha ( od 15 - 40 zł zależy od firmy )  to się nazywa przymiar czy jakoś tak :
 pierwsza lepsza aukcja : http://allegro.pl/przymiar-bike-hand-yc-503-do-lancucha-i6136970003.html

takim ustrojstwem szybciej się dowiesz jaki jest stan łańcucha .
tylko pamiętaj, że blaty jakoś sobie radą dają dłużej ( średnio 2x mniej się kręcą od tyłu ) ale stara kaseta i nowy łańcuch to nie za fajnie działa.

Napisano

Dziwne, na tym napędzie zrobiłem może 1000 - 1300km. Kupowałem cały napęd, fakt faktem z przodu praktycznie cały czas na 2 blacie jeździłem ale żeby aż tak się zuzyl.

W wolnej chwili wymienię środkowa tarcze i łańcuch może przestanie sprawiać ciagle problemy.

post-185996-1491672471,1611_thumb.jpgpost-185996-1491672477,9411_thumb.jpg

Napisano

Jeśli duża tarcza jest  w lepszym stanie,czego nie widać z powodu braku zdjeć to może da radę jeszcze posłużyć.Wrzuć fotki kasety.Łańcuch kup jakiś lepszy,bo tanie,kiepskie łańcuchy właśnie szybciej zużywają napęd.Polecam KMC X8,X9 w zależności od napędu

Edit.

Może jeszcze kaseta da radę z nowym łańcuchem

Napisano

Z przodu pierwsza i trzecia zębatka prawie nie jezdzona więc ich na pewno nie zmieniam, szczególnie że będę kupował nowy rower i chce ten zrobić jak najmniejszym kosztem żeby tylko dało się nim jeździć rekreacyjnie po Krakowie

Zdjęcia kasety tylnej są wyżej

Napisano

Chłopie, zobacz jak na pierwszym zdjęciu łańcuch pasuje do korby. Początek jest ok a potem się takie szpary robią, że by się palec zmieścił. Jak to może działać dobrze?

Zdjęcia kasety są bardzo złe, po pierwsze wrzuć łańcuch na największą koronkę, żeby nie zasłaniać tej najczęściej zapewne używanej na której masz teraz łańcuch, po drugie zdjęcie zrób PROSTOPADLE żeby było widać kształt zębów. Wstępnie wygląda na to, że wystarczy wymiana koronki i łańcucha.

Tak, kup KMC X8.93

Napisano

Szukając tarczy znalazłem tylko do alivio rozstaw 104mm czyli to samo co u mnie jednak jest napisane że do napędu 3x9. Jaki łańcuch w takim razie brac? U siebie mam 8 rzędów z tył

Napisano

Dzieki, poszukam jeszcze czy nie ma coś taniej, plus muszę kupić ściągacz do korby, klucz do kasety i łańcuch, fajnie by było wszystko w jednym sklepie

Napisano

Wydaje mi się że środkowy blat można zdjąć bez ściągania korby.Czyli wydatek przełożyć na później.Do kasety potrzeba jeszcze bacik,ale to można zrobić samemu ze starego łąńcucha

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam ponowanie.

W końcu udało mi sie zlozyc wszystko do kupy jednak pojawił sie spory problem. Łańcuch zaczął jakby przeskakiwać/zle wchodzić na kasetę. Bawiłem sie z ustawieniami przerzutki - nic to nie dalo, zmieniłem na stara przerzutkę dalej nic. Dzisiaj założyłem łańcuch kumpla i problem zniknął, wróciłem do mojego starego łańcuch i przy mocnym pedałowaniu potrafi konkretnie cos przeskoczyć. Dodam ze łańcuch kolegi juz ma spory przebieg jednak on jeździ dosc delikatnie w porównaniu do mnie.

Pytanie czy łańcuch ktory kupiłem KMC x8 jest zly do tego napędu (3x8)? czy po prostu kaseta jest juz zajechana a to ze łańcuch kumpla akurat jakoś podpasowal to kwestia szczęścia ze akurat jest w podobnym stopniu zużyty co moja kaseta? 

Nie wiem teraz czy zmieniać kasetę na nowa (koszt ok 40-50zl) czy kupic jakis łańcuch shimano za 30zl? 

Nie chce juz inwestować w ten rower za bardzo bo czekam juz na  nowy sprzet jednak chce zeby byl on sprawny i nadawał sie do normalnej jazdy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.