Skocz do zawartości

[Szerokość dętki a jej rozciąganie i szczelność] Czy warto stosować szerszą dętkę?

Lothan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na forum jest oczywiście wiele tematów dotyczących doboru rozmiaru dętki, ale moje pytanie jest inne i dotychczas nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Rower mam nowy, zauważyłem że dętki tracą powietrze "same z siebie" i wiem, że jest to normalny objaw. W moim przypadku dętki Schwalbe AV 17 napompowane do 3,5 bara, tracą nawet 0,25 bara / dobę (nowe, jeszcze nie używane, założone przez producenta roweru), aż ciśnienie spadnie do ok. 2 barów.

Moje pytanie jest następujące: czy poprawnie zakładam, że stosując dętkę szerszą AV 19, czyli 1,5-2,35 (zamiast AV 17 1,1-1,75) jej rozciągnięcie będzie mniejsze, a przez to przepuszczalność gumy (szczelność) powinna się zwiększyć? Naturalnie masa dętki jest większa (o 70 gr), ale dla mnie to ma mniejsze znaczenie.

Opony Schwalbe 28x1,6, wentyle Schrader.

Dzięki z góry za opinie.

Napisano

0,25bara na dobę? Nie sądzisz że to za dużo nawet jak na samoistne tracenie powietrza? A co powiesz na to że niektórzy stosują do kół 29cali dętki 26cali? Według tego co piszesz powinno im ze 2bary na dobę schodzić. Wyjmij te dętki napompuj żeby się rozdęły i sprawdź w misce z wodą czy nie ma dziurki ewentualnie dziurek.

Napisano

Tak żeby się zrobiła o połowę, może dwa razy wieksza niż normalnie. Sama dętka dużego ciśnienia nie przyjmie bo jest za miękka i nie ma żadnego oplotu wzmacniającego jak opona tylko będzie rosła aż pęknie.

Napisano

U mnie ostatnio, w dętce Continentala z wykręcanym wentylem Presta też za szybko schodziło powietrze, okazało się, że był po prostu oryginalnie za słabo dokręcony. Masz Schradera, gdzie każdy ma wykręcany wkład, może też jest zbyt luźny?

Napisano

Dziękuję za wszystkie rady. Dętkę wyjąłem, napompowałem i sprawdziłem, ale nie stwierdziłem żadnych nieszczelności. Jednocześnie założyłem nową i ta nowa już trzyma jak należy. Wydaje mi się, że nieszczelność pojawia się przy wyższym ciśnieniu czego nie mogę sprawdzić na dętce poza oponą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...