Ziemowit Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witam, Posiadam ramę Trek 930 z 93 roku i stery Tange LP2. Najpierw próbowałem bieżnię nabić młotkiem, śrubokrętem i deską, co dawało dobre efekty w przeszłości. Tym razem się nie udało, dzięki forum dowiedziałem się o sposobie wykorzystującym rurę od odkurzacza. Użyłem idealnie pasującej rury od 25letniego odkurzacza - solidna rura po prostu Przy pomocy sporej ilości siły udało mi się nabić bieżnię z lekkim prześwitem z jednej strony (ok 0,5mm). Próbując dobić bieżnię do końca, (uderzałem przez deskę), skrzywiłem rurę od odkurzacza. Jedyne co mi się nasuwa na myśl to zeszlifowanie papierem sciernym o gradacji np 150 powierzchni korony w miejscu, gdzie nachodzi bieżnia. Wydaje mi się to jednak ryzykowne. Przy nabijaniu użyłem WD-40, w celu zmniejszenia tarcia. Jakieś pomysły?Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,Ziemowit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Smar a nie WD-40 to raz- będzie łatwiej w przyszłości wybić. Może idź do serwisu niech Ci wprasują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jakieś pomysły? Hmm... Obawiam się, że rurę do okurzacza będziesz musiał kupić nową, tego już raczej idealanie nie wyprostujesz :-) P.S. A może by tak zmrozić rurę sterową, żeby skurczyć i wtedy nabić? http://www.loctite-kleje.pl/porady.jsp?gr_id=4009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Moją odpowiedź zignoruj, miałem na myśli miski sterów a nie bieżnię. Skocz do serwisu, może mają bieżnię rozciętą, wtedy takiego problemu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 W serwisie nabili mi porządną tuleją za 10zł. Temat można zamknać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury_zniwiarz Napisano 31 Marca 2017 Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Też miałem podobny problem. Podgrzałem bieżnię nad palnikiem ale nie do czerwoności tylko do takiego stopnia że była gorąca i wtedy nabiłem bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.