Skocz do zawartości

[zawieszenie] strzelanie zawieszenia w zjazdówce

Velong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem takiego strzału w okolicach dampera. Gdy ugnę trochę zawieszenie a następnie po tym leciutko podniosę go do góry za np. siodełko to tak strzela. Ale to nie zawsze, po zmianie położenia sztycy w ramie strzelanie ustaje, ale tylko na parę minut.

Nie strzela jak nie ma w nim sztycy. Testowałem na 2 sztycach (to same siodło) i tak się dzieje na obu. Teraz zmieniłem na tą sztycę co miałem fabrycznie oraz zacisk, myślę że pomoże. Dodam że przeczyściłem wszystkie 12 łożysk w ramie oraz tuleje ślizgowe jak i montażowe dampera.

Rama to Giant Glory 2012

Ps. łożyska sprawdziłem i teoretycznie przydałaby im się wymiana aczkolwiek nie wiem czy to może być ich wina.

2 PS. W poprzedniej ramie (Giant Faith 2) też takie coś miałem, była to wina najprawdopodobniej tulejki montażowej za bardzo ściśniętej.

Napisano

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem takiego strzału w okolicach dampera. Gdy ugnę trochę zawieszenie a następnie po tym leciutko podniosę go do góry za np. siodełko to tak strzela.

Taka trochę specyfika fulli ;-)))) Wymień wszystkie łożyska.....sprawdź dokładnie całą ramę, czy nie widać jakiś mikropęknięć.....

Skup się na połączeniach śrub mocujących amortyzator z ramą. Sprawdź czy gniazda nie są wyrąbane, czy tuleje w amorze nie są wytarte.....

Jest wiele, wiele czynników które mogą trzeszczeć, nawet spawy. Full to taki rower który jest predysponowany do takich zachowań.

Zrób porządną konserwację całego zawieszenia- i tak nie masz wyjścia ;-))) 

Napisano

Czyściłem łożyska z zewnątrz, możliwe że też strzela to zacisk. Dziś się przejadę i napiszę. A jak nic nie da to kupię łożyska i git się zobaczy.

• Mod Team
Napisano

Mi w zeszłym roku łożyska trzeszczały, skrzypiały, ogólnie lipton był. zamówiłem nowe na Allegro, ale zanim przyszły reanimowałem stare i... chodzą do tej pory bez tych niepożądanych dźwięków. Trzeba zdjąć osłonkę wypłukać syf ze środka benzyną ekstrakcyjną i nałożyć nowy smar. Nie zawsze taka reanimacja pomaga, ale spróbować nie zaszkodzi.

Napisano

Taka trochę specyfika fulli ;-)))) Wymień wszystkie łożyska.....sprawdź dokładnie całą ramę, czy nie widać jakiś mikropęknięć.....

Skup się na połączeniach śrub mocujących amortyzator z ramą. Sprawdź czy gniazda nie są wyrąbane, czy tuleje w amorze nie są wytarte.....

Jest wiele, wiele czynników które mogą trzeszczeć, nawet spawy. Full to taki rower który jest predysponowany do takich zachowań.

Zrób porządną konserwację całego zawieszenia- i tak nie masz wyjścia ;-)))

Szukałem i nie ma żadnych pęknięć. W poprzedniej ramie miałem na spawie nadpęknięcie (nie mylić z pęknięciem) i tak właśnie strzelało. Najprawdopodobniej ale nie jestem pewny miałem tylko ten sam zacisk.

• Mod Team
Napisano

Nie zawsze taka reanimacja pomaga, ale spróbować nie zaszkodzi.

Pewnie, że nie zaszkodzi spróbować ale koszt nowych łożysk generalnie pomijalny.

• Mod Team
Napisano

Zależy jakie łożysko. Chińczyki za 1-2 pln lepiej sobie darować. Ja kupowałem łożyska MGK, dosyć dobre, cena ok. 8pln/szt, o ile dobrze pamiętam.

Napisano

Wyjmij sztyce i wyczyść ją dobrze wraz z rurą podsiodłową

Okej, a może głupie pytanie... Czym wyczyścić? Zwykłą lekko wiglotną szmatą czy może odkurzacz?

?

• Mod Team
Napisano

Odkurzacz? :D

Najlepiej szmatką namoczona w ekstrakcyjnej. Sztyce przed montażem oczywiście posmaruj cieniutką warstwą smaru (tą część co będzie siedzieć w ramie).

Napisano

Okej. Wyczyściłem rurę podsiodłową zwykłą drewnianą łyżką kuchenną owiniętą wilgotną szmatką ORAZ zmieniłem zacisk. Po tym nic na razie nie pyka.

A co do sztycy to nie smaruję.

• Mod Team
Napisano

Ja kupowałem łożyska MGK, dosyć dobre, cena ok. 8pln/szt, o ile dobrze pamiętam.

Przy dobrym sprzęcie a zakładam, że o takim mowa to wciąż śrubki

.

zwykłą drewnianą łyżką kuchenną

Kij od miotły jest dłuższy, głębiej penetruje. :D

Napisano

W zjazdówce mi wystarczyła łyżka :P

Dobra nic, to nic nie dało.

Problem najprawdopodobniej załatwiony. Damper miał coś z powrotem.

Napisano

.

.

.

Strzela jednak jak jest sztyca do końca rury lub lekko podniesiona ku górze żeby nie dobić do końca. Nie wiem czego to może być wina. Teraz przyciąłem sztyce i dalej to samo. Ale jak wyciągnę ją więcej do góry to nie strzela.

Napisano

Jeszcze 1 pytanko. Czego to może być wina? Glory ma 30,9 dedykowaną sztycę i ja również taką posiadam. Jest to możliwe że jak nie siedzę na siodełku to sztyca może w środku lekko gonić?

--

Jak mam ją prawie do końca włożoną

Napisano

znaczy się co robić?

Wydawać takie styrkanie podczas szaprania rowerem na lewo i prawo podczas jazdy na stojąco.

Teoretycznie rra podsiodłowa lekko może się wyginać gdyż przez nią przechodzi tuleja od linka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...