Qbotcenko Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam, Jako, że w moim tajwańskim wynalazku hamowanie stało się reliktem zamierzchłych czasów, staję przed wyborem zakupu czegoś co cho udaje, że zatrzymuje koła. Do rzeczy - może ktoś jest w stanie określi przybliżone długości przewodów jakie potrzebne będą do - https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29er-2-2014 Rozmiar "L" Aktualnie nie mam roweru pod ręką, by własnoręcznie zmierzyć długości przewodów, a w sklepach widziałem różnorodne opcje do wyboru (nie chcę samemu skraca, bo i zestawu do zalewania olejem nie posiadam). Czy opcja wybrania np. metrowego przedniego przewodu i owinięcie nadmiaru o ramę czy amortyzator w czymś zaszkodzi? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haitz Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Ale jak chcesz sobie kupić hamulce o odpowiedniej długości przewodu, skoro w pudełkach zawsze mają tyle samo? : o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 @Haitz, widziałem kilka długości w sprzedaży, choby takie: http://allegro.pl/shimano-hamulec-tarczowy-przod-slx-br-m675-80cm-bs-i6727528155.html http://allegro.pl/przedni-hamulec-hydrauliczny-shimano-slx-m675-i6416200402.html 75cm też mi się przewinął gdzieś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 bo i zestawu do zalewania olejem nie posiadam W Shimano to dwie dowolne strzykawki i gumowa rurka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Dziś zamontowałem sobie tył, jakimś cudem poupychałem wszędzie te 170cm przewodu, by zanadto nie przeszkadzał ;P Ale za to powrócił odwieczny problem - o ile siła hamowania jakaś tam jest (trochę gorzej niż v-brake'y), no ale wystarczająca na miasto, to przy niższych prędkościach i chęci wyhamowania do zera słyszę odgłosy zarzynanego osła ;< Tarczę miałem prawie zupełnie niezużytą, przed zaaplikowaniem hebla odtłuszczona, klocki żywiczne i SLX brM7000, którego dotarłem zgodnie z tutorialami. Jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Na pewno masz czyste klocki i tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Klocki pierwszy raz użyte, a tarcza potraktowana przez kilka minut ręcznikami papierowymi i odtłuszczaczem - chyba, że żywiczne klocki zawsze będą piszczały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Suche i czyste są bezszelestne. Jakim odtłuszczaczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 31 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Nabyty w Auchan'ie, w zastosowaniach wymienili hamulce motocyklowe i samochodowe.. więc na tarczę w rowerze chyba też zadziała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 31 Marca 2017 Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Powinno być ok. Nie zabrudziles przypadkiem klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 31 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 No właśnie nie, nawet świeże rękawiczki ubrałem do montażu ;< BTW. czy ewentualnie może to być efekt ich niecałkowitego dotarcia? Jeździłem 5min z delikatnie zaciśniętą klamką i 20 razy wyhamowywałem z 25km/h do 5km/h - przy 10km/h zaczynał pojawiać się pisk, przy wyższej prędkości cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 31 Marca 2017 Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Dziwne jest to, że siła hamowania jest niska. Ja podobne objawy - mała siłami hałas miałem właśnie przy organicznych shimano. Tylko, że one jeździły w zimie i dość mocno się zasyfily. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 31 Marca 2017 Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Wygrzej te klocki w piekarniku na 200C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Organików nie wypalisz, żywica pod wpływem temperatury straci swoje właściwości i klocki będą do wyrzutu. Jak przy hamowaniu piszczą i tylko zwalniają to d....y sobie tym nie zwaracaj i kup nowe, najlepiej metaliki. Klocki na bank masz zatłuszczone i nic z nimi nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Klocki jak nie miały styczności z niczym dłużej to przetrzeć papierem ściernym. Tarcze zdjąć i płynem do naczyń umyć ze 3 razy i zostawić do oschnięcia. Powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.