chiz1611 Napisano 26 Marca 2017 Napisano 26 Marca 2017 Cześć. Chciałbym wymienić w moim rowerze aluminiową kierownicę na karbonową, model Pro Vibe. Jest jednak taki problem, że na karbonowej kierze mam napisane "WARNING! do not use clipons that exeeds 5 Nm reccomended tightening torque", natomiast w instrukcji montażu moich klamkomanetek Ultgra jest napisane, żeby dokręcać z siłą 6-8 Nm ( strona 7: http://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-ST0002-04-ENG.pdf ) Czy nie mam zatem możliwości zastosowania klamkomanetek Ultegry do tej kiery? Dodam, że ta sama instrukcja, do której link podałem, dotyczy klamkomanetek Dura-Ace, więc dziwne byłoby, gdyby do topowej kiery Pro nie można było używać topowych klamkomanetek Shimano. Michał
MokryxD Napisano 26 Marca 2017 Napisano 26 Marca 2017 Zastosuj pastę do karbonu i przykręć tym niższym momentem, który jest przeznaczony dla karbonowej części.
Arni220 Napisano 26 Marca 2017 Napisano 26 Marca 2017 Mówi się, że do karbonu dobrze jest nie przekraczać nawet 3Nm z zastosowaniem pasty. Pasty pod klamki raczej nie zastosujesz, ale spokojnie, i 3Nm powinny ci je utrzymać spokojnie, a 5 tym bardziej.
chiz1611 Napisano 27 Marca 2017 Autor Napisano 27 Marca 2017 Dzięki za odpowiedzi. Napisałem też w tej sprawie do Pro, oto co mi odpisali: "Hi Michal, Thanks for the question. Please mount the Ultegra levers with 5 Nm and check if there are firmly secured to the handlebar without moving. Normally this will not be a problem. KR Team Shimano"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.